Wat kan de Belgische zomer toch een woelwater zijn… De ene dag is het 30 °C, de volgende dag heb je het gevoel dat je de verwarming moet aanzetten. Ik merk bij mezelf dat ik dan absoluut niet meer weet wat ik wil eten. De smaakpapillen geraken ook een beetje in de war, blijkbaar! Daarom vind je hier tien gerechten voor een Belgische nazomer: vijf voor als we ons in de tropen wanen en vijf voor al het net iets minder meezit. Zo heb je altijd wat inspiratie achter de hand!
Vijf gerechten voor zonnige zomerdagen
Courgetti met pesto, spinazie en scampi
Voor deze gezonde courgettepasta heb je weinig ingrediënten én weinig kooktijd nodig. De groenteslingers moet je samen met de scampi en spinazie maar heel even wokken. Maak er een lekkere pesto bij, of gebruik eventueel een kant-en-klare versie, en je hebt in geen tijd een zomers gerechtje voor je neus staan.
Parelcouscous met courgette en tomaat
Je kan er je overvloed aan courgettes uit de moestuin in kwijt, en je hebt nadien maar één pan om af te wassen: het ideale zomergerecht dus! Zelf maak ik dit geregeld: het is nog altijd één van mijn favorieten. Je kan zelf variëren met de groenten (paprika, boontjes, broccoli, venkel, …), de kaas en de koolhydraten (risoni, rijst, fregola, …), naar gelang de inhoud van je kasten. Zeker eens proberen!
Varkensspiesjes met tzatziki en Griekse salade
Dit gerecht brengt instant vakantieherinneringen met zich mee. Ik word meteen teruggevoerd naar langvervlogen tijden, naar een Griekse rondreis, naar etentjes in idyllische baaien en parelwitte zandstranden. De satés kunnen op de barbecue, de bijgerechten hebben geen warmte nodig. Ideaal voor een zwoele avond.
Pasta met gekarameliseerde venkel, rucola en pecorino
Een handvol ingrediënten en een beetje geduld: dat is het enige wat je nog scheidt van dit heerlijk avondmaal op een zonovergoten terras. Ik moet dit dringend zelf nog eens maken…
Oh wat een zalig zomers recept. Niet moeilijk, maar wat een resultaat: het lijkt wel een restaurantgerecht! Weinig werk, gemakkelijk te vinden ingrediënten, … Dit móet je gewoon eens maken.
Vijf gerechten voor regenachtige zomerdagen
Dit is een heerlijk bistrogerecht dat wat warmte brengt op vochtige (na)zomerdagen. Door de zomergroenten is dit nog perfect te maken in augustus en september, maar brengt het de troost die je zoekt na een regenachtige, drukke dag.
Rijstovenschotel met courgette
Valt het op dat ik altijd op zoek ben naar gerechten met courgettes? De tijd van mijn ouders brengt in de zomermaanden altijd een overvloed, en dus probeer ik telkens wat anders te bedenken om ermee te maken. Deze rijstovenschotel is niet moeilijk maar wel érg lekker.
Vrolijke tian van zomergroenten en mozzarella
Nog zo’n eenvoudig gerecht waarin je heel wat zomergroenten kwijt kan, en dat voldoening geeft op grijze dagen. Gezond en veggie, maar ook vullend en hartig: de ideale partner om je septemberdip door te komen.
Gebakken zalm met boontjes en sauce vierge
Alleen al de aanblik van dit gerecht maakt mij instant gelukkig. Boontjes zijn er nu in alle maten en kleuren, en smaken op hun best als je ze vrij “puur” serveert: weinig tralala, maar oh zo lekker.
Zalmrollade met tomatenpesto en serranoham
Als je een hartig gerecht zoekt dat toch fris en vrij licht is, dan heb je het hiermee gevonden. De combinatie van de ham en pesto in de rollade en de knapperige, zoete erwtjes in de salade is een winner. Misstaat trouwens ook niet op een najaarsetentje.
Wat zijn jouw favoriete gerechten voor Belgische zomerdagen?
De Griekse varkensspiesjes met tzatziki spreken mij aan! Lijkt me voor een wispelturige Nederlandse nazomer ook heel geschikt?. Groetjes, Louise
Inderdaad, daar passen ze ook bij ;).
Hmm, heerlijk! Waar koop je parelcouscous?
Bij Albert Heijn. Kan eventueel vervangen worden door orzo/risoni of een andere kleine pastasoort.
Goeie tips voor als ik weer met de handen in het haar zit…;
de tian van zomergroenten en mozarella zie ik wel zitten!
en die rijstschotel…heerlijk zeg ziet die eruit!
liefs