Tien gerechten voor een Belgische nazomer

24 augustus 2015 | Recepten

Wat kan de Belgische zomer toch een woelwater zijn… De ene dag is het 30 °C, de volgende dag heb je het gevoel dat je de verwarming moet aanzetten. Ik merk bij mezelf dat ik dan absoluut niet meer weet wat ik wil eten. De smaakpapillen geraken ook een beetje in de war, blijkbaar! Daarom vind je hier tien gerechten voor een Belgische nazomer: vijf voor als we ons in de tropen wanen en vijf voor al het net iets minder meezit. Zo heb je altijd wat inspiratie achter de hand!

Vijf gerechten voor zonnige zomerdagen

Courgetti met pesto, spinazie en scampi

Voor deze gezonde courgettepasta heb je weinig ingrediënten én weinig kooktijd nodig. De groenteslingers moet je samen met de scampi en spinazie maar heel even wokken. Maak er een lekkere pesto bij, of gebruik eventueel een kant-en-klare versie, en je hebt in geen tijd een zomers gerechtje voor je neus staan.

Parelcouscous met courgette en tomaat

Je kan er je overvloed aan courgettes uit de moestuin in kwijt, en je hebt nadien maar één pan om af te wassen: het ideale zomergerecht dus! Zelf maak ik dit geregeld: het is nog altijd één van mijn favorieten. Je kan zelf variëren met de groenten (paprika, boontjes, broccoli, venkel, …), de kaas en de koolhydraten (risoni, rijst, fregola, …), naar gelang de inhoud van je kasten. Zeker eens proberen!

Varkensspiesjes met tzatziki en Griekse salade

Dit gerecht brengt instant vakantieherinneringen met zich mee. Ik word meteen teruggevoerd naar langvervlogen tijden, naar een Griekse rondreis, naar etentjes in idyllische baaien en parelwitte zandstranden. De satés kunnen op de barbecue, de bijgerechten hebben geen warmte nodig. Ideaal voor een zwoele avond.

Pasta met gekarameliseerde venkel, rucola en pecorino

Een handvol ingrediënten en een beetje geduld: dat is het enige wat je nog scheidt van dit heerlijk avondmaal op een zonovergoten terras. Ik moet dit dringend zelf nog eens maken…

Dorade met venkelsalade

Oh wat een zalig zomers recept. Niet moeilijk, maar wat een resultaat: het lijkt wel een restaurantgerecht! Weinig werk, gemakkelijk te vinden ingrediënten, … Dit móet je gewoon eens maken.

 

Vijf gerechten voor regenachtige zomerdagen

Kip met pernod en venkel

Dit is een heerlijk bistrogerecht dat wat warmte brengt op vochtige (na)zomerdagen. Door de zomergroenten is dit nog perfect te maken in augustus en september, maar brengt het de troost die je zoekt na een regenachtige, drukke dag.

Rijstovenschotel met courgette

Valt het op dat ik altijd op zoek ben naar gerechten met courgettes? De tijd van mijn ouders brengt in de zomermaanden altijd een overvloed, en dus probeer ik telkens wat anders te bedenken om ermee te maken. Deze rijstovenschotel is niet moeilijk maar wel érg lekker.

Vrolijke tian van zomergroenten en mozzarella

Nog zo’n eenvoudig gerecht waarin je heel wat zomergroenten kwijt kan, en dat voldoening geeft op grijze dagen. Gezond en veggie, maar ook vullend en hartig: de ideale partner om je septemberdip door te komen.

Gebakken zalm met boontjes en sauce vierge

Alleen al de aanblik van dit gerecht maakt mij instant gelukkig. Boontjes zijn er nu in alle maten en kleuren, en smaken op hun best als je ze vrij “puur” serveert: weinig tralala, maar oh zo lekker.

Zalmrollade met tomatenpesto en serranoham

Als je een hartig gerecht zoekt dat toch fris en vrij licht is, dan heb je het hiermee gevonden. De combinatie van de ham en pesto in de rollade en de knapperige, zoete erwtjes in de salade is een winner. Misstaat trouwens ook niet op een najaarsetentje.

Wat zijn jouw favoriete gerechten voor Belgische zomerdagen? 

6 Reacties

  1. Louise

    De Griekse varkensspiesjes met tzatziki spreken mij aan! Lijkt me voor een wispelturige Nederlandse nazomer ook heel geschikt?. Groetjes, Louise

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Inderdaad, daar passen ze ook bij ;).

      Antwoord
  2. Prinses

    Hmm, heerlijk! Waar koop je parelcouscous?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bij Albert Heijn. Kan eventueel vervangen worden door orzo/risoni of een andere kleine pastasoort.

      Antwoord
  3. Myriam

    Goeie tips voor als ik weer met de handen in het haar zit…;

    Antwoord
  4. ohladybake

    de tian van zomergroenten en mozarella zie ik wel zitten!
    en die rijstschotel…heerlijk zeg ziet die eruit!
    liefs

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest