Vier gezonde traktaties voor kinderen

30 augustus 2016 | Gezond, Home thema, Recepten

We kunnen het nu écht niet meer ontkennen: de eerste schooldag staat voor de deur! Ikzelf ben al van gisteren weer aan de slag, en donderdag starten de meisjes in de tweede kleuterklas en het tweede leerjaar. Wat gaat de tijd toch snel, het lijkt als gisteren dat ze beiden nog babytjes waren die enkel konden kirren. Nu babbelen ze honderduit (letterlijk: hun mond staat geen seconde stil!) en rennen ze het huis door als twee wilde aapjes.

Druiven aan satéstokjes rijgen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Terug naar school, dat betekent ook: weer elke dag brooddozen maken, en bij verjaardagen een leuke traktatie bedenken. Vorig jaar hielp ik jullie al een eindje op weg met acht haalbare brooddoosideetjes, dit jaar wil ik jullie vier gezonde traktaties voor kinderen voorschotelen. Of toch: gezondér, want volledig verantwoord volgens de voedingspolitie zijn ze niet allemaal. Maar toch beter dan een snoeptaart of een stuk chocolade!

Meehelpen in de keuken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik heb er opnieuw bewust voor gekozen om het knutselwerk haalbaar te houden, zodat je geen uren in de keuken moet spenderen. Integendeel: de inspanningen zijn beperkt en bij de meeste handelingen kan het jonge grut zelf helpen. Een beetje snijden, versieren, dippen, rijgen, … en je hebt meteen wat leuks om mee te geven naar school. Sommige zijn ook een leuke verrassing voor de lunchbox, om de eerste schooldag nóg wat verrassender te maken.

Hebben jullie nog originele ideeën voor gezonde traktaties?

Inspiratie: Pinterest

Rupsen

Wat heb je nodig?

witte en blauwe pitloze druiven
satéstokjes
wit en bruin of zwart glazuur (kant-en-klaar, bijvoorbeeld deze schrijfstiften van dr. Oetker)

Hoe ga je tewerk?

Steek een rij witte druiven op een satéstokje.
Eindig telkens met een blauwe druif.
Spuit daar met wit glazuur een oogbol, en met bruin of zwart glazuur een oogbol op.

Kindertraktaties - Rupsen van druiven / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Toverstokjes

Wat heb je nodig?

eetbaar papier
roze glazuur (kant-en-klaar, bijvoorbeeld dit van dr. Oetker)
broodstengels
sprinkels
lint

Hoe ga je tewerk?

Snijd het eetbaar papier in vormpjes (ruiten, hartjes, sterretjes, …).
Bereid het roze glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Dop er de broodstengels in.
Bestrooi met sprinkels.
Plak er langs beide zijden de vormpjes van eetbaar papier op.
Knoop een stukje lint rond de broodstengels.

Kindertraktaties - Toverstokjes van broodstengels / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Kleurrijke lolly’s

Wat heb je nodig?

watermeloen
galia meloen
cavaillon meloen
hartjes-uitsteker
lolly-stokjes

Hoe ga je tewerk?

Schil en ontpit de meloenen.
Snijd in dikke plakken.
Steek er hartjes uit.
Maak lolly’s van telkens twee verschillende kleuren.

Kindertraktaties - Lolly's van meloen/ www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Parapluutjes

Wat heb je nodig?

mini-babybel kaasjes
plooibare rietjes

Hoe ga je tewerk?

Snijd de mini-babybelletjes doormidden.
Snijd eventueel hier en daar halve maantjes uit het roze omhulsel.
Snijd de rietjes kleiner.
Prik in de kaashelften.

Kindertraktaties - Parapluutjes van babybel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog meer inspiratie? Neem een kijkje op mijn bord “kids” op Pinterest!

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

2 Reacties

  1. ohladybake

    heel leuke tips zijn dat hier want ja, ook bij ons staat de eerste schooldag voor de deur.
    en met een dochter die naar het eerste middelbaar moet zijn alle tips welkom
    liefs

    Antwoord
  2. Johanna

    superlief, al die traktaties!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest