Ikea is zo’n wijdverspreid fenomeen geworden, dat ik mij afvraag of je de typische köttbullar nog wel als Zweeds kan bestempelen, of eerder als “wereldkeuken”. Je stapt van het vliegtuig in Budapest, en het eerste dat je ziet als je de stad binnenrijdt, zijn de herkenbare gele letters op een blauwe megawinkel. Hetzelfde overkomt je in Barcelona en pakweg Amman. Ik verbaas me er telkens over hoe herkenbaar de Zweedse meubelgigant is. Het typische lettertype doet – onbewust – meteen een belletje rinkelen als je het label van een kussen of het etiket dat aan de onderkant van een bleekhouten tafel plakt, bekijkt. Sterk in huisstijl, die Zweden!
Vrijdag heb ik de kinderfavoriet bij uitstek van een middagje rondneuzen (en dus ook shoppen, je hebt steevast vanalles gekocht waarvan je vooraf niet wist dat je het nodig had) in de markthall van de Ikea op het menu gezet. Ik gebruikte het recept van Dagelijkse Kost, en paste het slechts hier en daar aan, grotendeels uit gemakszucht (zo heb ik de balletjes niet eerst gekookt, maar meteen in de pan gebakken) en uit opportunisme (ik eet nu eenmaal liever een warme veenbessensaus, dan een half bevroren variant – ik was uiteraard vergeten de rode besjes vooraf uit de diepvriezer te halen). De saus is niet bepaald op kindermaat (door de toevoeging van cognac), maar die zijn toch al lang tevreden als je “balletjes” en “puree” in dezelfde zin gebruikt.
Het is in elk geval een aanrader: weinig werk, veel resultaat. Het recept wordt hier zeker een vaste waarde!
Wat heb je nodig?
500 g gehakt
2 sjalotjes
gemalen piment (kan je ook weglaten als je dit niet in huis hebt)
1 ei
paneermeel
boter
1 dl room (light mag)
een scheutje cognac
1 pakje veenbessen (ongeveer 350 g)
70 g suiker
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Snij de sjalotjes fijn en stoof ze even aan in een beetje boter.
Doe het gehakt in een mengschaal.
Kruid met piment (en ev. peper en zout).
Voeg de gestoofde sjalot toe.
Doe er ook het losgeklopte ei bij.
Meng alles goed door elkaar.
Voeg er paneermeel aan toe tot het gehakt los komt van de kom.
Rol er balletjes ter grootte van een pingpongballetje van.
Doe intussen de veenbessen met de suiker samen in een kommetje.
Verwarm onder af en toe roeren tot de suiker opgelost is, en de bessen gebarsten zijn.
Je krijgt een dikke confituur.
Verwarm een beetje boter in een koekenpan.
Bak de balletjes rondom bruin.
Zet dan het vuur een beetje lager en bak tot de balletjes gaar zijn.
Schep ze uit de pan en blus deze met cognac.
Bevochtig met room en laat even doorkoken.
Kruid bij met (royaal) peper en zout.
Schep de balletjes terug in de pan en verwarm ze in de saus.
Serveer de balletjes met de cognacsaus, de veenbessenconfituur en een smeuïge puree.
VRAAGJE : VERKOPEN JULLIE BIJ IKEA VEENBESSEN ?
BEDANKT BIJ VOORBAAT
Ik denk het wel, Willy, of toch zeker vossenbessen (lingonberry). Die kan je in dit recept ook gebruiken.