Ik hou wel van een goeie hamburger op zijn tijd. Dat rosé gebakken vlees, de smeltende kaas en krokante groenten, overdreven besmeerd met een vettige saus… Het kan zo ongelooflijk smaken. Maar eerlijk is eerlijk: ik vind dat achteraf gezien dikwijls te zwaar. Tijd dus om een lichter alternatief te zoeken, en dat zijn deze kipburgers met feta en zure room helemaal!
Het gehakt bevat géén broodkruim of ei, maar wel zure room, feta, citroenzeste, dille en specerijen. Erbij komen frisse opgelegde uien, seizoensgroenten en een smeuïge saus op basis van verse kaas. Ze zijn dan misschien een pak delicater, deze kipburgers smaken minstens even goed als het origineel. En voor de zomer zijn ze ideaal!
Hoe maak je deze kipburgers met feta en zure room?
We starten met het gehakt: dat wordt gemengd met zure room, verkruimelde feta en gehakte dille. Daarnaast voeg ik ook nog wat citroenzeste, paprika- en lookpoeder en gedroogde oregano toe. Zo heb je meteen een lekker gekruid mengsel, dat op zich al heerlijk smaakt.
In plaats van balletjes te rollen, schep ik er met een eetlepel hoopjes van, rechtstreeks in de hete pan. Maak nu een lepel nat, en wrijf met de bolle kant over de burgers. Op die manier kan je ze mooi vormen tot ze (min of meer) rond zijn. Laat bakken tot de onderzijde mooi goudbruin is, en draai dan om. Eens beide zijden een bruin korstje hebben, zijn ze gaar.
Voor de saus volstaat het om de plattekaas glad te roeren met citroensap, honing, peper en zout. Erbij komen ook nog opgelegde rode uien, die je heel eenvoudig zelf maakt door uiringen in rode wijnazijn te weken.
Tips voor het bereiden van deze kipburgers met feta en zure room
- Controleer of het kippengehakt gekruid is. Zelf heb ik altijd al gekruid gehakt gebruikt, maar als het volledig natuur is, zal je je hamburgermengsel nog royaal moeten bijkruiden met peper en zout. Proef niet van het gehakt, want rauwe kip zou je wel eens slecht kunnen bevallen. Als je wilt weten of het mengsel genoeg gekruid is, kan je een klein stukje bakken en dan proeven.
- Gebruik ook de steeltjes van de dille. Dille is een heel delicaat kruid, en de steeltjes zijn vrij zacht. Het zou dus zonde zijn om ze weg te gooien. Hak ze goed fijn en voeg toe aan het gehakt.
- Laat het gehaktmengsel minstens een half uurtje rusten in de koelkast. Zo stijft het wat op en kan je er straks makkelijker burgers van scheppen.
- Bak de kipburgers in verschillende keren. Maak dus niet de fout die ik bij mijn eerste test van dit recept maakte: alle burgers in één keer in de pan proppen. De temperatuur van de pan zakt dan veel te hard, waardoor de burgers al hun vocht loslaten, en je ze nooit mooi goudbruin én smeuïg kan bakken. Ik heb mijn lesje geleerd en bak de burgers nu per 5.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Kipburgers met feta, zure room en dille
Equipment
- braadpan
Ingrediënten
Voor de kipburgers
- 400 g kippengehakt
- 125 ml zure room 30% vetgehalte
- 150 g feta verkruimeld
- 1 tl oregano
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl lookpoeder
- 1 citroen alleen de zeste
- 1 bosje dille gehakt
- scheutje olijfolie
Voor de opgelegde rode ui
- 1 rode ui gepeld en schoongemaakt
- 150 ml rodewijnazijn
- snuifje zout
- snuifje suiker
Voor de saus
- 125 g volle verse kaas (plattekaas)
- 1/2 citroen alleen het sap
- 1 tl vloeibare honing
- peper en zout
Voor de afwerking
- 10 pitabroodjes
- 2 tomaten in schijfjes gesneden
- 1 komkommer in linten
- 1 handvol Romeinse sla
Instructies
Voor de kipburgers
- Meng het gehakt met zure room, feta, oregano, paprikapoeder, lookpoeder, citroenzeste en dille.
- Zet minstens een half uur in de koelkast.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op middelmatig vuur.
- Lepel er hoopjes in van het gehaktmengsel en vorm met de bolle kant van een lepel tot burgers.
- Laat aan beide zijden bruinen en bak gaar.
Voor de opgelegde rode ui
- Snijd de ui in ringen en schep in een kommetje.
- Overgiet met rode wijnazijn tot de uien net onderstaan, en strooi er een snuifje zout en suiker bij.
- Schep om en laat afgedekt minstens 30 minuten marineren.
Voor de saus
- Meng de verse kaas met citroensap en honing.
- Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Voor de afwerking
- Serveer de kipburgers in de pitabroodjes met tomaat, komkommer, sla, opgelegde rode ui en plattekaassaus.
Notities
- Controleer of het kippengehakt gekruid is. Zelf heb ik altijd al gekruid gehakt gebruikt, maar als het volledig natuur is, zal je je hamburgermengsel nog royaal moeten bijkruiden met peper en zout. Proef niet van het gehakt, want rauwe kip zou je wel eens slecht kunnen bevallen. Als je wilt weten of het mengsel genoeg gekruid is, kan je een klein stukje bakken en dan proeven.
- Gebruik ook de steeltjes van de dille. Dille is een heel delicaat kruid, en de steeltjes zijn vrij zacht. Het zou dus zonde zijn om ze weg te gooien. Hak ze goed fijn en voeg toe aan het gehakt.
- Laat het gehaktmengsel minstens een half uurtje rusten in de koelkast. Zo stijft het wat op en kan je er straks makkelijker burgers van scheppen.
- Bak de kipburgers in verschillende keren. Maak dus niet de fout die ik bij mijn eerste test van dit recept maakte: alle burgers in één keer in de pan proppen. De temperatuur van de pan zakt dan veel te hard, waardoor de burgers al hun vocht loslaten, en je ze nooit mooi goudbruin én smeuïg kan bakken. Ik heb mijn lesje geleerd en bak de burgers nu per 5.
Veel gestelde vragen
Deze burgers kan je zeker ook met ander gehakt maken, al vind ik het resultaat dan een stuk compacter en minder licht. Lamsgehakt is eventueel ook een optie, maar bevat wel veel meer vet.
Gebruik een antikleefpan, verwarm goed voor, en voeg dan pas olie toe. Wals die even rond, en lepel er dan het gehaktmengsel in. Keer de burgers pas om als ze makkelijk loskomen van de bodem.
Zelf vind ik dit heerlijk met wat sla, tomaat en komkommer, maar een coleslaw, gegrilde paprika of wat geroosterde courgette kunnen ook.
Dat kan zeker, en heb ik zelf al regelmatig gedaan. Bak ze, laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Ook de saus en opgelegde uien kan je vooraf bereiden. Warm de burgers voor het serveren indien gewenst even op in de oven (150 °C, 10 minuten).
Je kan deze kipburgers makkelijk invriezen. Bak ze, laat afkoelen en bewaar goed verpakt in de vriezer tot gebruik. Laat volledig ontdooien, en warm dan in +/- 15 minuten op in de oven (150 °C).
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Frambozencake met hazelnoten
2 jaar geleden: Gekaramelliseerde zalm met zomersalade
3 jaar geleden: Caraïbische kip van de barbecue in mangomarinade
4 jaar geleden: Snelle snickers ijstaart
5 jaar geleden: Passievruchtentaartjes met chocoladedeeg
6 jaar geleden: Dorade met zuiderse aardappelsalade
7 jaar geleden: Rijstovenschotel met courgette
Welke pittabroodjes gebruik je? Diegene die ik tot nu toe kocht, zijn vaak erg droog.
Ik koop meestal de bio’s van Delhaize. Even opwarmen in de oven, en dan bewaren tussen een keukenhanddoek tot gebruik. Je kan eventueel ook wraps gebruiken als je dat lekkerder vindt.