Salade met makreel, croutons en appelsalsa

8 maart 2025 | Frisse slaatjes, Gemakkelijke visrecepten, Gezond, Hittegolf, Lente in de lucht, Recepten

De lente kruipt langzaamaan dichterbij, en dus mogen er weer wat lichtere gerechten op tafel komen. Zoals deze salade met makreel, croutons en appelsalsa bijvoorbeeld. Ik baseerde mij op een klassieke caesar salad, maar gaf er zoals steeds een creatieve ‘Een lepeltje lekkers-toets’ aan. Bij de Chileense horsmakreel komen krokante croutons, een frisse salsa op basis van groene appel en kappertjes, en een romige caesar-dressing die alle smaken versterkt. Puur genieten!

Salade met makreel, croutons en appelsalsa, met brood en horsmakreel met MSC-label
  • Pin

Ik mag mij dit jaar met trots opnieuw MSC-ambassadeur noemen, en dus kan je hier weer regelmatig originele visgerechten verwachten. MSC is een keurmerk voor wilde vis, en maakt het heel eenvoudig om in de supermarkt duurzame keuzes te maken. Let gewoon op het donkerblauwe label, en je weet dat je goed zit!

Blue Foods als voeding voor de toekomst

Met de stijgende wereldbevolking is het belangrijk om nú te kiezen voor duurzame producten die ook de komende generaties te voeden. Wilde vis is een natuurlijk hernieuwbare bron die miljoenen mensen van eiwitten kan voorzien. Maar zoals iedereen wel weet, staan onze oceanen onder druk, onder andere door overbevissing. Blue Foods met MSC-label kunnen daaraan tegemoet komen: het zijn vis, schaal- en schelpdieren met een kleine ecologische voetafdruk, die op duurzame wijze gevangen worden en veel belangrijke voedingsstoffen bevatten.

Makreel en ansjovis met MSC-label, romeinse sla, appel en peterselie
  • Pin

Een typisch voorbeeld is makreel: deze is wereldwijd zeer populair, waardoor overbevissing dreigt. Er is nochtans een goed alternatief: Chileense horsmakreel. Deze heeft het hoogste percentage Omega 3 van alle makreelsoorten, smaakt grotendeels hetzelfde, maar is een stuk duurzamer. Je vindt deze nu al in blik en gerookt van het merk Fish Tales bij Albert Heijn, en in blik bij Aldi.

‘Maar wat dan met het transport?’, hoor ik je denken. Dat moeten we in perspectief plaatsen: 90% van de CO2-uitstoot van vis wordt veroorzaakt door de vangstmethode. Voor de klimaatimpact wil dit dus zeggen dat het belangrijker is hoe de vis gevangen is, dan waar. En als je kiest voor vis met een MSC-keurmerk, dan kan je de vangstmethode alvast afvinken.

Wie meer wilt weten over de ecologische voetafdruk van wilde vis t.o.v. dierlijke eiwitbronnen, kan de interessante grafieken op de website van MSC bekijken.

Nog vragen over deze salade met makreel, croutons en appelsalsa?

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze salade met makreel. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze salade met makreel, croutons en appelsalsa geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Salade met makreel, croutons en appelsalsa, met brood en appelsalsa ernaast
  • Pin

Reclame voor MSC

Salade met makreel, croutons en appelsalsa, met brood en horsmakreel met MSC-label
  • Pin

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

Deze salade met makreel combineert de pittige vis met krokante croutons en een frisse salsa van appel. Lekker als lunch of licht avondmaaltijd.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Lunch, Salade, Voorgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Equipment

  • pan
  • hakmolentje of staafmixer

Ingrediënten
  

  • 300 g gerookte horsmakreel met MSC-label
  • 1 krop Romeinse sla grof gehakt
  • 1 komkommer gewassen en in linten gesneden met een dunschiller
  • 2 avocado's geschild, onder pit, in blokjes
  • 50 g ansjovis uit het versvak

Voor de croutons

  • 1/2 ciabatta
  • knoflookolie
  • zout

Voor de appelsalsa

  • 1/2 groene appel klokhuis en steelaanzet verwijderd
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/2 sjalot gepeld en schoongemaakt
  • 7 takjes peterselie alleen de blaadjes
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1/8 theelepel fijn zeezout
  • zwarte peper van de molen

Voor de dressing

  • 30 g parmezaan gemalen
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels zure room
  • 4 ansjovisfilets uit het versvak
  • 1/4 theelepel fijn zeezout
  • zwarte peper van de molen

Instructies
 

Maak eerst de croutons

  • Snijd de ciabatta in sneetjes en dan in blokjes.
  • Verhit de knoflookolie op middelhoog vuur.
  • Bak er de croutons aan alle zijden goudbruin in aan.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en kruid met zeezout.

Voor de appelsalsa

  • Snijd de appel in kleine blokjes en schep om met citroensap.
  • Hak de sjalot en peterselie fijn en meng met de appel.
  • Roer er ook de kappers en het zout door, en kruid goed bij met zwarte peper.

Voor de dressing

  • Mix alle ingrediënten samen romig met de staafmixer.
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout.

Voor de makreel

  • Verhit een grillpan op hoog vuur.
  • Grill de horsmakreel in stukken aan 1 kant tot er mooie grillstrepen op staan.

Om te serveren

  • Verdeel de sla over 4 borden.
  • Verdeel er de komkommerlinten, avocado, gegrilde makreel en ansjovis over.
  • Schep er de appelsalsa bij en strooi er de croutons over.
  • Werk af met de dressing.
Trefwoord ansjovis, appel, brood, croutons, horsmakreel, makreel, parmezaan, peterselie, romeinse sla, sla
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik ook makreel in blik gebruiken?

Dat kan zeker. De smaak is dan iets zachter en de filets wat kleiner. Gebruik 3 blikjes van 125 g.

Kan ik dit recept voorbereiden?

Croutons, dressing en appelsalsa kan je makkelijk van tevoren klaarzetten. Wacht met dresseren tot je gaat serveren: anders verliest de salade haar textuur.

Nog enkele frisse slaatjes

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest