Gemarineerde zalmspiesjes met nectarinesalsa

27 juni 2017 | Een lepeltje lekkers, Gemakkelijke visrecepten, Gezond, Hittegolf, Home thema, Recepten, Snelle hapjes

Heel erg bedankt voor alle gelukwensen na mijn vorig bericht! Het is hartverwarmend om te zien dat het internet niet zo oppervlakkig is als we soms wel denken. Ik ben met mijn twee voeten tegelijk in dit nieuw avontuur gesprongen. Heb ik nagedacht bij alle praktische hindernissen, de financiële repercussies of hoe ik dat eigenlijk allemaal gedaan ga krijgen? Neen, helemaal niet. Ik ben enkel en alleen mijn passie en dromen gevolgd. Dat ik hier de komende tijd dus wat zal worstelen met de organisatie van al die “zijprojecten”, dat geef ik je op een blaadje (ik werk immers nog altijd voltijds op mijn “gewone” job). Maar spijt? Neen, dat zal er niet gauw zijn.

Voor alle duidelijkheid: hier op Een lepeltje lekkers verandert er inhoudelijk niks. Ik schrijf nog steeds over wat ik zelf leuk en lekker vind, en mijd zorgvuldig de al te commerciële samenwerkingen. Mijn bijberoep staat daar volledig los van: daar schrijf ik in opdracht, zonder dat dit per se een link heeft met deze blog. Zo zal je binnenkort bij Brugge Kaas wel eens “een lepeltje lekkers” zien verschijnen, en ook Geldhof lanceert de komende maand een nieuw product waarvoor ik een recept bedacht.

Een lepeltje lekkers is míjn stek op het wereld wijde web. Ik heb er met veel inspanning, tijd en bedachtzaamheid aan getimmerd. Dit plekje ligt mij té nauw aan het hart om het de speeltuin van bedrijven en multinationals te maken. Toch blijft er af en toe er ruimte voor een samenwerking. Ik kan je echter verzekeren dat ik die zéér nauwkeurig selecteer. Mocht ik ingaan op alles wat in mijn mailbox verschijnt, dan kon ik hier het hele jaar vullen met gratis producten en diensten. Maar ik kies heel bewust voor zaken waar ik zélf achtersta, en die ik ook zou kopen zonder dat ze mij gratis thuisbezorgd worden.

Nectarines / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Over naar de orde van de dag, en deze gemarineerde zalmspiesjes met nectarinesalsa. Zoals jullie dat van mij gewoon zijn, is dit een snel gerecht dat je tafelgenoten toch zal weten te verrassen. De zalm wordt gemarineerd met Aziatische smaakmakers, voor een perfecte balans tussen zout, zuur, zoet en pittig. De nectarinesalsa zorgt voor een fris accent en wat “beet”. Je kan de gemarineerde zalmspiesjes heel eenvoudig grillen op de barbecue (in een aluminium bakje) of – bij Belgisch zomerweer – onder de hete grill. En nu maar duimen voor een tropische zomer…

Wat heb je nodig?

800 g zalmfilet zonder vel (van het dikste stuk gesneden)
limoenpartjes, voor erbij

Voor de marinade
5 el gembersiroop (o.a. te koop bij Albert Heijn, of gebruik de siroop bij stemgember)
sap van 1 limoen
1/2 rode chili, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
2 el vissaus

Voor de nectarinesalsa
2 nectarines, half rijp
1/2 komkommer, in 4 gesneden en zaadlijsten verwijderd
1/2 rode chili, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
3 lente-uitjes, wortels en buitenste blad verwijderd, fijn gesneden
1 bos koriander, gehakt
sap van 1/2 limoen
1 tl vloeibare honing
1 tl fleur de sel

Hoe ga je tewerk?

Zalmblokjes marineren / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Snijd de zalm in blokjes van +/- 3 bij 3 cm.
Meng alle ingrediënten voor de marinade.
Marineer de zalm er minstens 1 u maar liefst 6 à 8 u in (in een ondiepe schaal of een diepvrieszak, in de koelkast).

Nectarinesalsa maken / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Voor de nectarinesalsa ontpit je de nectarines.
Snijd ze, samen met de komkommer, in fijne blokjes.
Meng met de chili, lente-ui en koriander.
Roer er het limoensap en de honing door, en kruid met fleur de sel.
Proef en kruid naar smaak bij.

Verwarm de ovengrill op de hoogste stand, of steek de barbecue aan en wacht tot de kooltjes wit zijn.
Rijg telkens 3 zalmblokjes aan een satéstokje.
Leg de saté’s in een alumniumbakje en gril in +/- 6 minuten gaar en goudbruin.

Verdeel de nectarinesalsa over kommetjes.
Geef er een spiesje bij.
Garneer met limoenpartjes.

Serveer de gemarineerde zalmspiesjes met nectarinesalsa.

Gemarineerde zalmspiesjes met nectarinesalsa / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

13 Reacties

 1. Nathalie Heesterbeek

  Hey annelies, voor hoeveel hapjes is dit receptje? Ik lees er wschijnlijk over 🙂

  Antwoord
  • Annelies

   Dag Nathalie, dat staat er inderdaad niet in! Deze hoeveelheid is genoeg voor een 6 à 8-tal hapjes, afhankelijk van hoe groot je de zalm snijdt.
   Veel kookplezier!

   Antwoord
 2. Anne Cardoen

  dit komt bovenaan mijn hapjeslijst te staan!!! Topreceptje met veel smaak en kleur!!! Bedankt

  Antwoord
 3. Claudine

  proficiat met je sprong in het onbekende, je passie volgen voelt niet als een job he. Bedankt dat we je avonturen mogen volgen. Een aantal receptjes zijn al succesnummers bij onze meisjes (8-10 jaar) 🙂

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Bedankt Claudine! En leuk om te horen dat je meisjes “een lepeltje lekker” ook wel kunnen smaken! ☺️

   Antwoord
 4. gertje vermeersch

  zou ik iets anders kunnen gebruiken dan komkommer, want mijn man lust dit niet…

  Antwoord
 5. lillyandmore

  Dat heb ik helemaal gemist precies: proficiat Annelies!!

  Antwoord
 6. Marieke

  Oooooookeeeeee! Dit is helemaal mijn ding. Dat maak ik deze zomer klaar 🙂 Heb er nu al zin in!

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest