Smeuïge spirelli met zoete kerstomaten, pittige feta en de frisheid van peterselie: het komt allemaal samen in deze pasta met paprika en feta. Voor mij is dit een opperbest huwelijk: smaken en texturen zijn volledig in balans. En ook het contrast in temperaturen – warme pasta met koude tomaten en kaas – zorgt voor een fijn mondgevoel.
Pastagerechten met een rode saus: ze zijn er in overvloed. Maar meestal is paprika niet de basis. En toch zou dat wat vaker zo mogen zijn. Zeker nu je in elke supermarkt bokalen met gegrilde paprika vindt, is het heel eenvoudig om een aromatische saus te produceren.
Ik kan hier alvast enkele tips meegeven om het gerecht helemaal volgens de regels van de kunst klaar te maken:
- Koop de beste kwaliteit die je je kan veroorloven. Net zoals bij veel van mijn recepten, heb je niet zoveel ingrediënten nodig voor deze pasta met paprika. Zorg ervoor dat je de beste koopt die je kan krijgen. Voor de olijfolie betekent dat extra vierge, liefst verpakt in een donkere fles (die is sowieso beter) en indien mogelijk biologisch. Ik kies pasta van een Italiaans merk, en mijn feta die gemaakt is van schapenmelk. En dus niet zo’n rubberen blok die de naam onwaardig is, en daardoor ook vaak eenvoudigweg als “witte kaas” geboekstaafd staat.
- Gebruik genoeg olijfolie. Ik was tot voor kort vrij karig met het gele goud, maar het resultaat is zoveel beter als je wat meer gebruikt. De bodem van je pan moet helemaal bedekt zijn.
- Voeg zout toe aan de ui en look. Het is een trucje dat ik ooit opstak van Nigella Lawson’s onvergetelijke kookprogramma’s. Het zout zorgt ervoor dat ui en look hun vocht afgeven, waardoor ze beter karamelliseren en minder snel aanbakken.
- Bedenk of je het gerecht pittig wilt. Zelf hou ik enorm van chilipeper, maar als mijn kinderen mee aan tafel schuiven, moet ik mijn aangeboren enthousiasme flink inperken. Is iedereen fan van pikant, voeg dan gerust harissa toe zoals in het recept hieronder, of zelfs nog wat meer als je het aandurft. Wil je een neutrale basis, laat de harissa dan weg, en druppel op jouw bord wat chili-olie over het eindresultaat. Iedereen tevreden.
- Gebruik kant-en-klare gegrilde paprika’s. Niets zo gemakkelijk als een bokaal gegrilde paprika’s omkeren boven een vergiet, grof hakken en door het uimengsel roeren. Je kan ze tegenwoordig in alle supermarkten kopen (bij de conserven). Heb je wat meer tijd, gril dan gerust zelf je paprika’s. Dat kan in de oven, op de barbecue of rechtstreeks op de vlam van het gasfornuis. Wacht tot de schil aan alle kanten zwartgeblakerd is, stop de paprika’s dan vliegensvlug in een plastic zak en sluit af. Wacht tot de groenten voldoende afgekoeld zijn om ze te pellen en de zaadlijsten en steelaanzet te verwijderen. Ga dan verder met de bereiding zoals hieronder beschreven.
- Wees royaal. Dat is zowel op het gebruik van peper en zout, als op feta en peterselie van toepassing. Het verschil tussen een gedenkwaardige maaltijd op restaurant en een flauw afkooksel uit eigen keuken zit dikwijls in de terughoudendheid van de thuiskok. Met 5 blaadjes peterselie, een minuscuul stukje feta en een mespunt specerijen ga je er niet komen. Wees niet bang van veel en royaal. En al zal je dan misschien ook wel eens “te veel” gebruiken, na enkele keren heb je de juiste hoeveelheden in de vingers, en dan kijk je niet meer achterom.
Deze pasta met paprika en feta is een heerlijke maaltijd voor na een drukke werkdag, of voor tijdens de lunch in een zonnig hoekje op je terras. Mijn soort troosteten.
Pasta met paprika, feta en peterselie
Equipment
- Sauteuse
- kookpot
Ingrediënten
- 1 rode ui gepeld en schoongemaakt
- 2 teentjes look gepeld
- enkele eetlepels olijfolie
- zout en peper
- 1 tl harissa
- 400 gegrilde paprika uit een bokaal
- 250 ml culinaire room 20% vetgehalte
- 500 g spirelli
- een bos platte peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt
- 400 g kerstomaten gehalveerd
- 150 g feta verkruimeld
Instructies
- Snijd ui en look grof, in even grote stukjes.
- Giet genoeg olijfolie in een sauspan om de bodem volledig te bedekken en verhit op een middelhoog vuur.
- Voeg er ui, look en 1/2 theelepel fijn zeezout aan toe en stoof glazig.
- Roer er de harissa door.
- Laat de paprika’s uitlekken, hak grof en voeg toe aan het ui.
- Giet er ook de room bij en laat even doorkoken.
- Neem van het vuur en mix glad met een staafmixer of in de blender.
- Kruid naar smaak bij met peper en zout en houd warm tot gebruik.
- Kook de spirelli gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in flink gezouten water.
- Giet af in een vergiet en roer door de saus.
- Meng peterselie en kerstomaten met de pasta.
- Werk af met verkruimelde feta.
- Serveer de pasta met paprika en feta.
Notities
- Koop de beste kwaliteit die je je kan veroorloven. Net zoals bij veel van mijn recepten, heb je niet zoveel ingrediënten nodig voor deze pasta met paprika. Zorg ervoor dat je de beste koopt die je kan krijgen. Voor de olijfolie betekent dat extra vierge, liefst verpakt in een donkere fles (die is sowieso beter) en indien mogelijk biologisch. Ik kies pasta van een Italiaans merk, en mijn feta die gemaakt is van schapenmelk. En dus niet zo’n rubberen blok die de naam onwaardig is, en daardoor ook vaak eenvoudigweg als “witte kaas” geboekstaafd staat.
- Gebruik genoeg olijfolie. Ik was tot voor kort vrij karig met het gele goud, maar het resultaat is zoveel beter als je wat meer gebruikt. De bodem van je pan moet helemaal bedekt zijn.
- Voeg zout toe aan de ui en look. Het is een trucje dat ik ooit opstak van Nigella Lawson’s onvergetelijke kookprogramma’s. Het zout zorgt ervoor dat ui en look hun vocht afgeven, waardoor ze beter karamelliseren en minder snel aanbakken.
- Bedenk of je het gerecht pittig wilt. Zelf hou ik enorm van chilipeper, maar als mijn kinderen mee aan tafel schuiven, moet ik mijn aangeboren enthousiasme flink inperken. Is iedereen fan van pikant, voeg dan gerust harissa toe zoals in het recept hieronder, of zelfs nog wat meer als je het aandurft. Wil je een neutrale basis, laat de harissa dan weg, en druppel op jouw bord wat chili-olie over het eindresultaat. Iedereen tevreden.
- Gebruik kant-en-klare gegrilde paprika’s. Niets zo gemakkelijk als een bokaal gegrilde paprika’s omkeren boven een vergiet, grof hakken en door het uimengsel roeren. Je kan ze tegenwoordig in alle supermarkten kopen (bij de conserven). Heb je wat meer tijd, gril dan gerust zelf je paprika’s. Dat kan in de oven, op de barbecue of rechtstreeks op de vlam van het gasfornuis. Wacht tot de schil aan alle kanten zwartgeblakerd is, stop de paprika’s dan vliegensvlug in een plastic zak en sluit af. Wacht tot de groenten voldoende afgekoeld zijn om ze te pellen en de zaadlijsten en steelaanzet te verwijderen. Ga dan verder met de bereiding zoals hieronder beschreven.
- Wees royaal. Dat is zowel op het gebruik van peper en zout, als op feta en peterselie van toepassing. Het verschil tussen een gedenkwaardige maaltijd op restaurant en een flauw afkooksel uit eigen keuken zit dikwijls in de terughoudendheid van de thuiskok. Met 5 blaadjes peterselie, een minuscuul stukje feta en een mespunt specerijen ga je er niet komen. Wees niet bang van veel en royaal. En al zal je dan misschien ook wel eens “te veel” gebruiken, na enkele keren heb je de juiste hoeveelheden in de vingers, en dan kijk je niet meer achterom.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: 14 keer snelle pasta voor drukke dagen
2 jaar geleden: Vlierbloesemmousse met aardbeien
3 jaar geleden: Lente panzanella
4 jaar geleden: Abrikozencake
5 jaar geleden: Carpaccio van courgette met parmaham
6 jaar geleden: Appelmuffins met aardbei
Hmmm… dat ga ik deze week maken, ziet er super lekker uit Annelies!
Merci! Laat het smaken! 🙂