Jaaaaa! Het is weer zomers warm! Wat kan ik ongelooflijk genieten van zo’n mooi weer. De sandalen komen meteen weer uit de kast, de rosé wordt bovengehaald en het zomerfruit krijgt een hoofdrol. Belgische aardbeien vallen hier altijd in de smaak, en toch blijft er achteraan de koelkast soms een halfvol doosje staan, De aardbeien zijn dan misschien niet meer perfect en al een beetje zachter en gedeukt, maar ze zijn zeker nog smaakvol genoeg om te verwerken in allerlei dessertjes.
Zoals jullie weten ben ik steeds op zoek naar snelle, gemakkelijke recepten, omdat ik nu eenmaal een drukke job, een man en twee kinders heb, en daarnaast ook een foodblog probeer te onderhouden. Waar ik vroeger met plezier mijn eigen pistachepasta stond te blenden voor een exquis pistache-ijs, wil ik nu evenveel smaak met een fractie van de inspanning. En laat deze frozen yoghurt van aardbei daarvoor nu net het ideale dessert zijn!
Hoe maak je deze frozen yoghurt van aardbei en amandel?
Je kan hieronder uitgebreid alle stappen van het recept lezen, maar in wezen komt het hierop aan: gooi alles in een goeie blender, druk enkele keren op de pulseknop tot je een babyroos brouwsel bekomt en draai in de ijsmachine tot smeuïg ijs. Et voila: le nouveau yaourt glacé est arrivé! Bestaat er een eenvoudiger recept? Je kan daarbij naar hartelust variëren met fruit en eventueel extra smaakmakers als verse kruiden, fijngemalen koekjes of chocoladedruppels toevoegen.
Als je het ijs niet rechtstreeks uit de ijsmachine eet (geloof me, dat wordt moeilijk…), kan je het in een luchtdichte doos scheppen en tot 3 maanden in de diepvries bewaren. Let er dan op dat je de doos altijd ruim op voorhand uit de koeling neemt, want het ijs wordt keihard. Dat is altijd zo met zelfgemaakt ijs, tenzij je het suikergehalte drastisch verhoogt, of extra “zachtmakers”, zoals stabilisator en emulgator, toevoegt. Maar zeg nu zelf: wie heeft dat standaard in de voorraadkast staan? Probeer gewoon wat geduld te oefenen, neem je ijs een half uur voor het serveren uit de diepvries en laat rustig zacht worden in de koelkast. En dan kan je alsnog mooie bolletjes scheppen!
Dus: gemakkelijk, snel, vrij gezond, lekker en een kinderfavoriet: deze frozen yoghurt van aardbei en amandel is een zomers dessert om van weg te dromen!
Tips voor het bereiden van deze frozen yoghurt met aardbei en amandel
- Zet de kom van de ijsmachine tijdig in de vriezer. Ja, ik spreek uit ervaring. Op het moment dat ik ijs wil draaien, kom ik al te vaak tot de constatering dat mijn kom nog niet in de vriezer staat. En die heeft toch wel een nachtje nodig om écht goed ijs te kunnen draaien. Bewaar hem na gebruik dus gewoon meteen in de vriezer. Dan kan je altijd meteen ijsjes draaien. Als je zo’n fancy zelfvriezend exemplaar hebt, kan je deze tip natuurlijk verticaal klasseren.
- Zeef de ijsbasis eventueel als je hem volledig glad wilt. Aardbeien hebben nu eenmaal van die pitjes aan de buitenkant. Met een goeie blender kom je al een heel eind, maar als je echt zeker wilt zijn van een volledig glad ijs, kan je het mengsel best zeven voor je het tot ijs draait.
- Neem het ijs een half uur voor gebruik uit de vriezer. Zoals hierboven al gezegd, is zelfgemaakt ijs dikwijls keihard als het net uit de vriezer komt. Haal het er dus tijdig uit, en laat het een half uurtje in de koelkast staan. Zo wordt het ijs schepbaar, zonder dat de randen al te veel beginnen smelten.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Bron: Libelle Lekker augustus 2015 (licht aangepast)
Frozen yoghurt met aardbei en amandel
Equipment
- blender
- ijsmachine
Ingrediënten
- 100 g suiker
- 125 ml water
- 250 g aardbeien gewassen en kroontjes verwijderd
- 700 g Griekse yoghurt
- 4 el amandelpoeder of amandelmeel
Instructies
- Doe suiker en water in een kommetje en breng zachtjes aan de kook.
- Roer en laat doorkoken tot de suiker volledig opgelost is.
- Neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Doe de suikersiroop samen met aardbeien, yoghurt en amandelpoeder in de blender.
- Mix glad.
- Draai het mengsel in de ijsmachine tot ijs.
- Serveer de frozen yoghurt met aardbei en amandel.
Notities
- Zet de kom van de ijsmachine tijdig in de vriezer. Ja, ik spreek uit ervaring. Op het moment dat ik ijs wil draaien, kom ik al te vaak tot de constatering dat mijn kom nog niet in de vriezer staat. En die heeft toch wel een nachtje nodig om écht goed ijs te kunnen draaien. Bewaar hem na gebruik dus gewoon meteen in de vriezer. Dan kan je altijd meteen ijsjes draaien. Als je zo’n fancy zelfvriezend exemplaar hebt, kan je deze tip natuurlijk verticaal klasseren.
- Zeef de ijsbasis eventueel als je hem volledig glad wilt. Aardbeien hebben nu eenmaal van die pitjes aan de buitenkant. Met een goeie blender kom je al een heel eind, maar als je echt zeker wilt zijn van een volledig glad ijs, kan je het mengsel best zeven voor je het tot ijs draait.
- Neem het ijs een half uur voor gebruik uit de vriezer. Zoals hierboven al gezegd, is zelfgemaakt ijs dikwijls keihard als je het net uit de vriezer haalt. Haal het er dus tijdig uit, en laat het een half uurtje in de koelkast staan. Zo wordt het ijs schepbaar, zonder dat de randen al te veel beginnen smelten.
Veel gestelde vragen
Ander rood fruit, zoals frambozen, kersen en blauwe bessen, doen het ook goed in dit recept. Zeef het mengsel dan wel eerst voor je het tot ijs draait.
Je kan dit recept gebruiken, maar het fruit en amandelpoeder weglaten. Voeg eventueel wat vanille toe.
Ja, dat is in dit recept wel noodzakelijk. Anders wordt de textuur niet romig.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pasta met paprika, feta en peterselie
2 jaar geleden: Kip-quinoapannetje met koriandersalsa
3 jaar geleden: Vlierbloesemmousse met aardbeien
4 jaar geleden: Gemarineerde zalmspiesjes met nectarinesalsa
5 jaar geleden: Moussaka met courgette
6 jaar geleden: Côte à l’os met sla
7 jaar geleden: Mafaldini met lamsragù
Ziet er lekker uit! Zou je ook met kokosyoghurt of amandelyoghurt doen? Door melkallergie kan ik geen gewone yoghurt…
Dat zal zeker ook lukken! En de amandelyoghurt zal de smaak van het amandelpoeder verder versterken, dus dat is zeker een goed idee. De kokos voegt een extra smaak toe, maar zal ook lekker zijn. Veel succes!
Hoi! Kan ik de amandel poeder ook door amandel meel vervangen…?
Heb online gegoogled maar kom er niet 1-2-3 uit.
Ja hoor, dat kan ook! Veel kookplezier!
Mmmm…ziet er lekker uit! Heb al paar keer zo’n recept voor mango-ijs geprobeerd waarbij je zogenaamd geen ijsmachine nodig hebt, enkel blenden in in diepvries. Maar tot nu toe altijd mislukt…Ik zal dat van jou volgende keer proberen 😉 Ik gebruik ook altijd de Griekse van Pur, vind die net iets steviger dan andere. Groetjes
Heerlijk! Ijs is wat mij betreft niet alleen voor warme zomerdagen. Maar ook lekker op frisse nazomerdagen. Ik heb gisteren nog wat hollandse aardbeien op de markt gehaald. Ik ga je voorbeeld volgen! Ik ga nog lekker ijs maken EN nog een lekker ijsreceptje posten. Thanx!
Hihihi, leuk Yolanda! ☺️
Leuk idee en mooie foto’s! We kunnen nog even genieten van de laatste aardbeien, gelukkig. Is de amandel goed te proeven? Merk je verschil in structuur van het ijs door de amandelpoeder? Groetjes, Louise
Amandel geeft een subtiel aroma en wat korrel in de textuur. Kan je ev. ook weglaten!
Hoi! Ik heb net een ijsmachine gekocht. Nog nooit zelf ijs gemaakt.
Er staat in mijn handleiding dat de ingrediënten in de frigo moeten gezet worden voor gebruik. Hoelang? Hoe zit het dan met dit receptje? Mengsel eerst in de frigo en dan pas in ijsmachine of elk ingrediënt apart? 🤔
Alvast bedankt ☺️
Dag Miriam, ik zou het mengsel voor je het tot ijs draait dan goed laten afkoelen in de koelkast. Ik vermoed dat de temperatuur laag genoeg moet zijn, omdat je ijsmachine zelf anders te snel opwarmt & je geen mooi ijs kan draaien. Ik zou zeggen: minstens 1u in de koelkast. Dat moet wel voldoende zijn. Veel succes!
Ga ik proberen. Dank je wel Annelies!!
Hoi. Ik had gedacht dat deze vraag al gesteld zou zijn, maar zag hem niet, dus: Kun je dit ijs ook maken zonder de suiker(siroop) of heeft deze naast extra zoetheid ook nog een noodzakelijke functie?
Dag Jiska, het lukt zeker ook zonder suiker, maar de textuur zal harder zijn. Je kan ev. ook honing of agavesiroop of iets dergelijks gebruiken. Veel succes!
Yummie 🙂 !
Yum! Dat zal met yofu ook wel lukken zeker? 🙂
Hier staat ook een ijsmachine in de kast, maar ik blijf het zó jammer vinden dat vers ijs dat weer ingevroren wordt keihard wordt. Ach ja, meteen opeten zeker eens het gedraaid is? 🙂
Yofu moet ook lukken!
Als ik bezoek heb en vers ijs wil serveren, draai ik het op het moment zelf in de ijsmachine: zo blijft het schepbaar! Gewoon het mengsel vooraf maken en beginnen draaien als je het hoofdgerecht serveert.
Mmm, zo heerlijk zomers! Maar eerst een fatsoenlijke blender kopen. 😉
Met de staafmixer zou het ook moeten lukken! ?
hoe eenvoudig en hoe lekker ziet dat eruit!
liefs