Wat is dat toch met die Belgische zomer? Net als vorig jaar laat hij het in juni helemaal afweten… Ik weet het nog, omdat ik vorig jaar rond deze tijd gevulde aardappels publiceerde op Een lepeltje lekkers (22 juni 2015), en dat een instant hit was. Iedereen was op zoek naar een beetje troost op alweer een grijze dag. En dit jaar komt de troost in de vorm van moussaka met courgette.
Moussaka-puristen, wees gewaarschuwd: dit is absoluut geen authentiek recept. Het is gewoon míjn recept: gestart als een knipsel uit Tip Culinair (wie herinnert zich de voorloper van delicious. nog?), en nadien vele malen opnieuw gemaakt, telkens met kleine toevoegingen of wijzigingen, tot het helemaal mijn smaak was.
Ik gebruik courgettes in de plaats van aubergines, gewoon omdat die in de zomer overvloedig aanwezig zijn in de tuin. Daarnaast kies ik voor een yoghurtmengsel in plaats van de typische bechamel, omdat het recept op die manier wat lichter wordt. En tot slot werk ik het geheel af met munt, gewoon… omdat dat lekker is! Ik kan je dus alleen maar aanraden deze versie eens te proberen en zelf te oordelen. Wat mij betreft is mijn moussaka met courgette minstens zo lekker als het origineel: hartig, aromatisch en troostend. Perfect voor de zoveelste grijze zomerdag.
Wat heb je nodig?
400 g aardappelen
olijfolie
1 grote ui, gepeld en fijngesneden
1 teentje look, gepeld en fijngesneden
500 g (lams)gehakt
1 wijnglas rode wijn
400 g tomatenblokjes in blik
1 el oregano
1 tl kaneel
peper en zout
2 courgettes
170 g Griekse yoghurt
1 ei
100 g feta, verkruimeld
blaadjes van een 5-tal takjes munt, fijngehakt
Voor de afwerking
50 g feta
extra muntblaadjes
Hoe ga je tewerk?
Schil de aardappelen en snijd in plakjes van 0,5 cm dik.
Kook beetgaar in gezouten water.
Laat uitlekken.
Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan.
Fruit er ui en look in aan tot glazig.
Zet het vuur hoger, voeg het gehakt toe en bak rul.
Blus met rode wijn en laat volledig verdampen.
Zet het vuur laag en voeg tomatenblokjes en specerijen toe.
Laat pruttelen tot het meeste vocht weggekookt is en je een dikke ragout bekomt.
Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Halveer de courgette en snijd in plakken van +/- 0,5 cm dik.
Verhit een grilpan op hoog vuur.
Strijk de plakken dun in met olijfolie.
Grill ze aan beide kanten tot ze mooie bruine strepen hebben.
Zet weg tot gebruik.
Roer de yoghurt los met het ei, de feta en de fijngesneden munt.
Proef en kruid bij met peper en zout.
Beleg de bodem van een ovenschaal met een laag courgetteplakjes.
Leg daarop een laag aardappelplakjes.
Verdeel er de gehaktsaus over.
Dek af met opnieuw een laag courgette en aardappel.
Giet er het yoghurtmengsel over.
Bak 30 à 40 minuten goudbruin in de oven.
Neem de schaal uit de oven.
Verkruimel er de rest van de feta over.
Werk af met extra muntblaadjes.
Serveer de moussaka met courgette.
geweldige receptjes met courgettes,proficiat daarvoor!!
Bedankt Ilse, doet mij enorm veel plezier! 🙂
Vorig weekend klaargemaakt en veel lof gekregen! Was superlekker!
Wat leuk om te horen, bedankt om iets te laten weten! 🙂
Heb het gemaakt zonder de aardappelen en een extra courgette. Lekker en low carb! Volgende keer doe ik nog wat paprikareepjes onder het gehakt om nog meer groenten te hebben. Bedankt voor de inspiratie!
Klinkt ook lekker Dominique! Blij dat het gesmaakt heeft.
Klinkt en ziet er heerlijk uit, bedankt voor de tip. Ook verrassend met een beetje kaneel!
Dat maakt het nét dat tikkeltje anders! 🙂
Heerlijk dat je er kaneel aan toevoegt! Ik ben nu al fan.
Ja, dat geeft zo’n extra warmte! Heel lekker bij gehakt.
Deze variantie ga ik eens proberen!
Laat maar weten wat je ervan vindt! 🙂
Ziet er heerlijk uit , Annelies ! En heel mooi uitgelegd 🙂
Bedankt Heidi!