Moussaka met courgette

21 juni 2016 | Courgettefestijn, Een lepeltje lekkers, Home thema, Ovenschotels, Recepten

Wat is dat toch met die Belgische zomer? Net als vorig jaar laat hij het in juni helemaal afweten… Ik weet het nog, omdat ik vorig jaar rond deze tijd gevulde aardappels publiceerde op Een lepeltje lekkers (22 juni 2015), en dat een instant hit was. Iedereen was op zoek naar een beetje troost op alweer een grijze dag. En dit jaar komt de troost in de vorm van moussaka met courgette.

Ui fijnhakken / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Moussaka-puristen, wees gewaarschuwd: dit is absoluut geen authentiek recept. Het is gewoon míjn recept: gestart als een knipsel uit Tip Culinair (wie herinnert zich de voorloper van delicious. nog?), en nadien vele malen opnieuw gemaakt, telkens met kleine toevoegingen of wijzigingen, tot het helemaal mijn smaak was.

Courgette grillen / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik gebruik courgettes in de plaats van aubergines, gewoon omdat die in de zomer overvloedig aanwezig zijn in de tuin. Daarnaast kies ik voor een yoghurtmengsel in plaats van de typische bechamel, omdat het recept op die manier wat lichter wordt. En tot slot werk ik het geheel af met munt, gewoon… omdat dat lekker is! Ik kan je dus alleen maar aanraden deze versie eens te proberen en zelf te oordelen. Wat mij betreft is mijn moussaka met courgette minstens zo lekker als het origineel: hartig, aromatisch en troostend. Perfect voor de zoveelste grijze zomerdag.

Wat heb je nodig?

400 g aardappelen
olijfolie
1 grote ui, gepeld en fijngesneden
1 teentje look, gepeld en fijngesneden
500 g (lams)gehakt
1 wijnglas rode wijn
400 g tomatenblokjes in blik
1 el oregano
1 tl kaneel
peper en zout
2 courgettes
170 g Griekse yoghurt
1 ei
100 g feta, verkruimeld
blaadjes van een 5-tal takjes munt, fijngehakt

Voor de afwerking
50 g feta
extra muntblaadjes

Hoe ga je tewerk?

Schil de aardappelen en snijd in plakjes van 0,5 cm dik.
Kook beetgaar in gezouten water.
Laat uitlekken.

Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan.

Ui fruiten / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Fruit er ui en look in aan tot glazig.

Gehakt rul bakken / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zet het vuur hoger, voeg het gehakt toe en bak rul.
Blus met rode wijn en laat volledig verdampen.
Zet het vuur laag en voeg tomatenblokjes en specerijen toe.

Tomaten toevoegen en laten inkoken / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Laat pruttelen tot het meeste vocht weggekookt is en je een dikke ragout bekomt.
Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Courgette in plakken snijden / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Halveer de courgette en snijd in plakken van +/- 0,5 cm dik.
Verhit een grilpan op hoog vuur.
Strijk de plakken dun in met olijfolie.
Grill ze aan beide kanten tot ze mooie bruine strepen hebben.
Zet weg tot gebruik.

Yoghurt, ei, feta en munt mengen / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Roer de yoghurt los met het ei, de feta en de fijngesneden munt.
Proef en kruid bij met peper en zout.

Laag courgette in ovenschaal leggen / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Beleg de bodem van een ovenschaal met een laag courgetteplakjes.

Laag aardappel op courgette leggen / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Leg daarop een laag aardappelplakjes.
Verdeel er de gehaktsaus over.
Dek af met opnieuw een laag courgette en aardappel.

Afdekken met yoghurtmengsel / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Giet er het yoghurtmengsel over.
Bak 30 à 40 minuten goudbruin in de oven.

Neem de schaal uit de oven.
Verkruimel er de rest van de feta over.
Werk af met extra muntblaadjes.

Serveer de moussaka met courgette.

Moussaka met courgette / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog enkele ovenschotels

Chili ovenschotel met cheddar

Chili ovenschotel met cheddar

De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: 's ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het 's avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

De zon op mijn snoet... Meer heb ik niet nodig om een uurtje te ontspannen. De tuinkussens zijn weer van de zolder gehaald, een potje druifhyacinten siert de tafel op ons balkon en Rupert, onze kat, ligt uren aan de omheining naar de vogels te turen. De lente hangt in...

14 Reacties

  1. ilse dhondt

    geweldige receptjes met courgettes,proficiat daarvoor!!

    Antwoord
  2. Eveline Hinnekens

    Vorig weekend klaargemaakt en veel lof gekregen! Was superlekker!

    Antwoord
  3. Dominique

    Heb het gemaakt zonder de aardappelen en een extra courgette. Lekker en low carb! Volgende keer doe ik nog wat paprikareepjes onder het gehakt om nog meer groenten te hebben. Bedankt voor de inspiratie!

    Antwoord
  4. Peter

    Klinkt en ziet er heerlijk uit, bedankt voor de tip. Ook verrassend met een beetje kaneel!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dat maakt het nét dat tikkeltje anders! 🙂

      Antwoord
  5. Sigrid

    Heerlijk dat je er kaneel aan toevoegt! Ik ben nu al fan.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ja, dat geeft zo’n extra warmte! Heel lekker bij gehakt.

      Antwoord
  6. Johanna

    Deze variantie ga ik eens proberen!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Laat maar weten wat je ervan vindt! 🙂

      Antwoord
  7. Heidi Kyndt

    Ziet er heerlijk uit , Annelies ! En heel mooi uitgelegd 🙂

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Heidi!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest