Vandaag maak ik pasta met broccoli en worst. Genoeg groen voor een zweem “gezond”, genoeg kaas en boter om die zweem meteen de kop in te drukken, wat textuur door het krokant gebakken gehakt, en een verfijnd aroma van venkelzaad voor het evenwicht: dit gerecht heeft het allemaal.
Met 10 ingrediënten, waarvan de helft waarschijnlijk al in je keukenkast staat, kan je deze godenmaaltijd ook maken. Er is weinig moeilijk aan, maar om je op weg te zetten, geef ik graag nog wat tips mee.
- Gooi de steel van de broccoli niet weg. Het is zonde om het grootste deel van deze mooie groente verloren te laten gaan. Als je het houterige uiteinde verwijdert en het dikste stuk zorgvuldig schilt, is deze perfect bruikbaar. Ik heb hem in de foodprocessor gegooid, maar je kan hem evengoed met een mes fijnhakken.
- Kies kwaliteitsvolle worst. Ga niet voor de goedkoopste, maar voor de lekkerste. Zelf gebruik ik graag worstjes van de slager of biologische chipolata’s van de supermarkt. Je kan eventueel ook gehakt gebruiken, maar worstvlees heeft wat meer samenhang, en dat is in dit gerecht lekkerder.
- Optimaliseer je keukentijd. Als je start met het voorbereiden van de groenten, heb je maar een half uurtje nodig. Zorg dat broccoli, ui, look & chilipeper gesneden klaarstaan. Begin dan met het water voor de pasta te koken, en zet intussen een pan op het vuur voor de worstjes. Op die manier zijn vleesmengsel en pasta gelijktijdig klaar.
- Vergeet het kookwater van de pasta niet. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik mijn pasta afgiet in de gootsteen, en pas achteraf besef dat ik er eigenlijk wat van nodig had voor de pasta. Schep er dus net voor het einde van de kooktijd alvast 2 grote pollepels uit in een maatbeker, en ga dan verder met het recept. Door het kookwater aan de pasta toe te voegen, creëer je extra smeuïgheid, terwijl er helemaal geen room aan te pas komt.
- Gebruik alleen echte boter. Ik weet niet wat ik hier verder van uitleg bij moet geven… Geen margarine of bakboter alsjeblieft.
Dus: neem je boodschappenlijstje, vul het aan met die paar dingen die je niet in huis hebt en haast je naar de winkel. Sluit je 30 minuten op in de keuken om deze pasta met broccoli te bereiden, en roep dan luidkeels “komen eten!”. Leun achterover en aanschouw de tevreden gezichten…. Ik had het toch gezegd?!
Pasta met broccoli, worst en venkelzaad
Equipment
- kookpot
- Pan met dikke bodem
Ingrediënten
- 1 broccoli
- 500 g orecchiette
- olijfolie
- 350 g chipolataworstjes
- 1 ui schoongemaakt en fijngehakt
- 2 teentjes look geperst
- 1 chilipeper zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 1 eetlepel venkelzaad
- 50 g boter
- 150 g geraspte parmezaan
- peper en zout
Instructies
- Snijd het bovenste stuk van de broccoli en verdeel in kleine roosjes.
- Snijd de onderzijde van de steel, schil het dikste stuk en hak fijn (mes of foodprocessor). Voeg toe aan de roosjes.
- Breng een grote pot royaal gezouten water aan de kook.
- Kook er de orecchiette in gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg er de laatste 3 minuten de broccoli aan toe.
- Giet af maar bewaar 300 ml van het kookvocht (2 grote pollepels).
- Verhit intussen een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
- Duw het gehakt in korte stukjes uit de worsten, rechtstreeks in de hete olijfolie.
- Laat aan alle zijden mooi goudbruin bakken.
- Zet het vuur lager en voeg ui, look, chilipeper en venkelzaad toe.
- Laat zachtjes fruiten.
- Schep de uitgelekte pasta en broccoli samen met het achtergehouden kookvocht bij het gehaktmengsel.
- Voeg er het klontje boter aan toe en roer tot gesmolten.
- Neem van het vuur en roer er de parmezaan door.
- Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Serveer de pasta met broccoli en worst.
Notities
- Gooi de steel van de broccoli niet weg. Het is zonde om het grootste deel van deze mooie groente verloren te laten gaan. Als je het houterige uiteinde verwijdert en het dikste stuk zorgvuldig schilt, is deze perfect bruikbaar. Ik heb hem in de foodprocessor gegooid, maar je kan hem evengoed met een mes fijnhakken.
- Kies kwaliteitsvolle worst. Ga niet voor de goedkoopste, maar voor de lekkerste. Zelf gebruik ik graag worstjes van de slager of biologische chipolata’s van de supermarkt. Je kan eventueel ook gehakt gebruiken, maar worstvlees heeft wat meer samenhang, en dat is in dit gerecht lekkerder.
- Optimaliseer je keukentijd. Als je start met het voorbereiden van de groenten, heb je maar een half uurtje nodig. Zorg dat broccoli, ui, look & chilipeper gesneden klaarstaan. Begin dan met het water voor de pasta te koken, en zet intussen een pan op het vuur voor de worstjes. Op die manier zijn vleesmengsel en pasta gelijktijdig klaar.
- Vergeet het kookwater van de pasta niet. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik mijn pasta afgiet in de gootsteen, en pas achteraf besef dat ik er eigenlijk wat van nodig had voor de pasta. Schep er dus net voor het einde van de kooktijd alvast 2 grote pollepels uit in een maatbeker, en ga dan verder met het recept. Door het kookwater aan de pasta toe te voegen, creëer je extra smeuïgheid, terwijl er helemaal geen room aan te pas komt.
- Gebruik alleen echte boter. Ik weet niet wat ik hier verder van uitleg bij moet geven… Geen margarine of bakboter alsjeblieft.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Gegrilde abrikozen met pistache en zure room
2 jaar geleden: Caraïbische kip van de barbecue in mangomarinade
4 jaar geleden: Framboos mango ijsjes
5 jaar geleden: Bloemkoolcouscous met gerookte zalm
6 jaar geleden: Courgetti met pesto, spinazie en scampi
Ziet er heerlijk uit, ga ik sowieso eens proberen!
Leuk, laat het smaken Marieke!