Courgetti met pesto, spinazie en scampi

21 juli 2014 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Een tijdje geleden zag ik in de kookwinkel een spiraalsnijder liggen. Als rasechte foodie ben ik altijd dolenthousiast als ik nieuwe gadgets zie, en dus stond ik voor ik het wist thuis met dat ding in mijn tas. Dan kwam het tweede deel van het foodie-avontuur: inspiratie zoeken over wat ik er in godsnaam mee zou aanvangen… Leuke zoektochten langs Pinterest, Facebook en rss-feeds van mijn favoriete blogs deden mij al snel inzien dat dit gadget razendpopulair is onder de “Paleomadammen”: dames die het paleo dieet volgen. Bij paleo eet men geen granen, peulvruchten, zuivel of zout, en nog wat andere kleinnoden. Lekkernijen als pasta worden vervangen door plantaardige varianten. En net daar komt de spiraalsnijder in beeld! Je kan ermee immers spaghetti snijden van groenten, zoals wortels of courgettes.

Gezien ik zelf ook wel af en toe een poging onderneem om kilo’s kwijt te spelen (met wisselend succes :-S) ging ik aan de slag met een courgette. En ja: de spiraalsnijder werkt heel goed, zolang je groenten niet te dik zijn. Als je courgette dus de miniproportie van de supermarktversie overstijgt (en dus eerder de maten van zo’n buitenmaats tuinmodel – dat zelf wel wat dieet lijkt te kunnen gebruiken – aanneemt) zit je in de problemen. Voor het dikste uiteinde heb ik mij dus moeten behelpen met een “econoom” (= dunschiller in keukentermen) en is mijn homemade pasta dus eerder “courgetelle” geworden in plaats van “courgetti”.

Ik heb de slierten gegeten met wat gebakken scampi, geslonken spinazie en een eetlepel pesto. Maar net als bij traditionele pasta zijn de mogelijkheden eindeloos. Ga dus zelf eens aan de slag en laat zeker weten wat je ervan vond!

Wat heb je nodig? 

4 middelgrote courgettes of 8 supermarktversies
24 scampi’s, gepeld en schoongemaakt
gemengde kerstomaten, gehalveerd
500 g jonge spinazieblaadjes
arachideolie
peper en zout

Voor de pesto
een handvol basilicumblaadjes
3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
1 teentje look, geperst
3 eetlepels geroosterde pijnboompitten
olijfolie van de beste kwaliteit die je kan vinden
citroensap
peper en zout

Hoe ga je tewerk? 

Maak eerst de pesto.
Doe hiervoor de basilicum, kaas, look en pijnboompitten in een maatbeker samen met een flinke scheut olijfolie.
Mix fijn en proef.

Voeg naar smaak meer basilicum toe en leng verder aan met olijfolie tot je de voor jou perfecte consistentie bereikt.
Kruid met peper en zout en een beetje citroensap.

 

Maak de courgetti met de spiraalsnijder of met een mandoline. Mijn spiraalsnijder werkt als een puntenslijper: je steekt er de courgette bovenaan in en draait.

 

Verhit een scheutje arachide-olie in een wok.
Roerbak de scampi’s tot ze bijna gaar zijn.

Voeg de courgetteslierten toe en roerbak een minuutje.
Gooi er de spinazie bij en wok tot deze geslonken is.

Kruid goed met peper en zout.
Roer er enkele eetlepels pesto door (naar smaak) en serveer met de gehalveerde kerstomaatjes.
Courgetti met pesto, spinazie en scampi
  • Pin

 

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest