Zoetzure kip van de barbecue in mangomarinade

28 juli 2018 | Belgisch zomerweer, Gesponsorde berichten, Gezond, Hittegolf, Home thema, Kiplekker, Recepten

“Kan je je wat verwarmen”? Het moet de afgelopen week zowat de meest gestelde vraag zijn… Nu de temperaturen weer wat gezakt zijn, de tropische hitte weggespoeld door de eerste regen in weken, kan ik weer aan koken denken. Maar de hitte zit nog in huis, en dus verkies ik de barbecue op ons stadsbalkon. Ik trakteer jullie de komende zaterdagen op een mini-reeks barbecue recepten: wat extra inspiratie om zomerse dagen vrolijk af te sluiten. En deze zoetzure kip in mangomarinade mag de spits afbijten.

Caraïbische kip in mangomarinade / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Vlees voor de barbecue koop ik meestal rechtstreeks bij de slager. Ik hou van afwisseling, en vind het voorgemarineerde supermarktaanbod té monotoon. Nu wil het toeval dat ik enkele weken terug Meat the world leerde kennen. Via Facebook had ik opnieuw contact gelegd met een schoolvriendin die daar werkt. Ze vroeg of ik het leuk zou vinden om het aanbod eens te testen, en – als het mij beviel – een recept te posten op Een lepeltje lekkers. Na een vlugge blik op het gevarieerde assortiment, moest ik niet lang nadenken. Waar anders vind je San Daniele ham, een keur aan tapas, Ierse rib-eye en internationale delicatessen in één winkel?

  • Pin

Meat the world is de slagerij van het slachthuis in Anderlecht. Toen de “oude” overdekte markt van Anderlecht in 2015 werd omgevormd tot de Foodmet, sloeg ook de slagerij een nieuwe weg in. Ze begonnen zelf charcuterie en andere vleeswaren te produceren, en specialiseerden zich in een uitgebreid internationaal assortiment. Sinds kort hebben ze een tweede vestiging in Lochristi, waar je je dagverse bestellingen op vrijdag kan afhalen.

De kwaliteit is superieur. Dat proef je meteen bij de eerste beet van een mals stukje kip, een aromatisch reepje steak of een botermalse kotelet. Meat the world hecht dan ook erg veel belang aan de herkomst van het vlees, dat grotendeels Belgisch is. Het wordt zorgvuldig uitgekozen bij de boeren in de streek. En de prijs… Die is verrassend laag! Je zal zelfs minder betalen dan in de gemiddelde supermarkt.

Voor deze zoetzure kip in mangomarinade haalde ik mijn inspiratie in Latijns-Amerika. Ik ben ervan overtuigd dat dit alles behalve een authentieke bereiding is, maar de zongerijpte mango, scherpe limoen en exotische kokos doen mij alvast terugdenken aan mijn verblijf aan de Caraïbische kust een aantal jaar terug. De fruitzuren zorgen voor extra mals en sappig vlees, dat perfect aangevuld wordt door een frisse salsa en de vergevingsgezinde mildheid van rijst. En dan die kleuren… Een feestje op je bord!

Mango in blokjes snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

In samenwerking met Meat the world: je vindt hen ook op Facebook & Instagram.

Caraïbische kip in mangomarinade FB / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zoetzure kip van de barbecue in mangomarinade

Deze zoetzure kip in mangomarinade fleurt elk feest op. Serveer hem met frisse mangosalsa en wat gekookte rijst, en je BBQ party is compleet!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Caraïbisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kipfilets

Voor de marinade

  • 1 mango geschild en ontpit, in blokjes
  • 4 lente-uien schoongemaakt en in grove stukken
  • 3 eetlepels dadelsiroop of honing
  • 1 theelepel sriracha of andere pikante chilisaus
  • 3 limoen rasp van 1 limoen, en sap van 3 limoenen apart gehouden
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 teentje look gepeld en grof gesneden
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 3 eetlepels arachide-olie

Voor de mangosalsa

  • 1 mango geschild & ontpit, in blokjes
  • 1 rode paprika steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 1 sjalot schoongemaakt en fijngehakt
  • 4 plakjes opgelegde jalapeño fijngehakt (of minder/meer, naar eigen smaak)
  • 1/2 kleine komkommer geschild en zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 1 bos koriander gehakt
  • 2 eetlepels geroosterde kokosschilfers
  • 1/2 limoen alleen het sap
  • 1/2 theelepel fleur de sel

Om te serveren

  • gekookte rijst
  • limoenpartjes
  • extra koriander
  • geroosterde kokosschilfers

Instructies
 

  • Halveer de kip overlangs zodat je 4 dunne filets krijgt.
  • Mix alle ingrediënten voor de marinade samen in de blender. Proef en voeg eventueel naar smaak wat extra dadelsiroop of limoensap toe.
  • Laat de kip minstens 2u, maar liefst een hele nacht marineren. Ik doe dat in een grote diepvrieszak, die ik op een schaaltje in de koelkast leg. Maar in een ondiepe schaal, afgedekt met plasticfolie, kan natuurlijk ook.
  • Voor de mangosalsa meng je alle ingrediënten.
  • Proef en kruid naar smaak bij (extra pit: meer jalapeño, te vlak van smaak: meer zout, te zoet: meer limoensap).
  • Zet koel weg tot gebruik.
  • Verwarm de barbecue (of grilpan) voor.
  • Haal de kipfilets uit de marinade en dep droog.
  • Bak ze aan beide zijden goudbruin en gaar, in ongeveer 4 minuten per kant.
  • Schik de kip op een bord met rijst en mangosalsa.
  • Garneer met limoenpartjes, extra koriander en geroosterde kokos.
Trefwoord barbecue, grillen, kip, kipfilet, komkommer, koriander, limoen, mango
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele kiplekkere recepten

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

4 Reacties

  1. Lena Hallaert

    Wordt er van de marinade saus gemaakt? en zo ja wordt die warm of koud gegeten?
    PS.: Mijn kip ligt in de marinade tot vananvond!

    Antwoord
  2. Merel

    Oeh dat ziet er heerlijk uit! Ik denk dat ik het een keer ga proberen

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest