“Kan je je wat verwarmen”? Het moet de afgelopen week zowat de meest gestelde vraag zijn… Nu de temperaturen weer wat gezakt zijn, de tropische hitte weggespoeld door de eerste regen in weken, kan ik weer aan koken denken. Maar de hitte zit nog in huis, en dus verkies ik de barbecue op ons stadsbalkon. Ik trakteer jullie de komende zaterdagen op een mini-reeks barbecue recepten: wat extra inspiratie om zomerse dagen vrolijk af te sluiten. En deze zoetzure kip in mangomarinade mag de spits afbijten.
Vlees voor de barbecue koop ik meestal rechtstreeks bij de slager. Ik hou van afwisseling, en vind het voorgemarineerde supermarktaanbod té monotoon. Nu wil het toeval dat ik enkele weken terug Meat the world leerde kennen. Via Facebook had ik opnieuw contact gelegd met een schoolvriendin die daar werkt. Ze vroeg of ik het leuk zou vinden om het aanbod eens te testen, en – als het mij beviel – een recept te posten op Een lepeltje lekkers. Na een vlugge blik op het gevarieerde assortiment, moest ik niet lang nadenken. Waar anders vind je San Daniele ham, een keur aan tapas, Ierse rib-eye en internationale delicatessen in één winkel?
Meat the world is de slagerij van het slachthuis in Anderlecht. Toen de “oude” overdekte markt van Anderlecht in 2015 werd omgevormd tot de Foodmet, sloeg ook de slagerij een nieuwe weg in. Ze begonnen zelf charcuterie en andere vleeswaren te produceren, en specialiseerden zich in een uitgebreid internationaal assortiment. Sinds kort hebben ze een tweede vestiging in Lochristi, waar je je dagverse bestellingen op vrijdag kan afhalen.
De kwaliteit is superieur. Dat proef je meteen bij de eerste beet van een mals stukje kip, een aromatisch reepje steak of een botermalse kotelet. Meat the world hecht dan ook erg veel belang aan de herkomst van het vlees, dat grotendeels Belgisch is. Het wordt zorgvuldig uitgekozen bij de boeren in de streek. En de prijs… Die is verrassend laag! Je zal zelfs minder betalen dan in de gemiddelde supermarkt.
Voor deze zoetzure kip in mangomarinade haalde ik mijn inspiratie in Latijns-Amerika. Ik ben ervan overtuigd dat dit alles behalve een authentieke bereiding is, maar de zongerijpte mango, scherpe limoen en exotische kokos doen mij alvast terugdenken aan mijn verblijf aan de Caraïbische kust een aantal jaar terug. De fruitzuren zorgen voor extra mals en sappig vlees, dat perfect aangevuld wordt door een frisse salsa en de vergevingsgezinde mildheid van rijst. En dan die kleuren… Een feestje op je bord!
In samenwerking met Meat the world: je vindt hen ook op Facebook & Instagram.
De tekst, opinies en recepten zijn de mijne. Ik werk enkel samen met merken en producten die ik zelf zou kopen, en waarvan de kwaliteit en filosofie aansluit bij Een lepeltje lekkers. Voor vragen over samenwerkingen: neem gerust contact op.
Wat heb je nodig?
Voor de marinade
1 mango, geschild en ontpit, in blokjes
4 lente-uien, schoongemaakt en in grove stukken
3 el dadelsiroop (of honing)
1 tl sriracha of andere pikante chilisaus
rasp van 1 limoen
sap van 3 limoenen
1 el gemberpoeder
1 teentje look, gepeld en grof gesneden
2 el worcestersaus
1/2 tl fijn zeezout
3 el arachide-olie
Voor de mangosalsa
1 mango, geschild & ontpit, in blokjes
1 rode paprika, steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, in blokjes
1 sjalot, schoongemaakt en fijngehakt
4 stukjes opgelegde jalapeño, fijngehakt (of minder/meer, naar eigen smaak)
1/2 kleine komkommer, geschild en zaadlijsten verwijderd, in blokjes
1 bos koriander, gehakt
2 el geroosterde kokosschilfers
sap van 1/2 limoen
1/2 tl fleur de sel
Om te serveren
gekookte rijst
limoenpartjes
extra koriander
geroosterde kokosschilfers
Hoe ga je tewerk?
Halveer de kip overlangs zodat je 4 dunne filets krijgt.
Mix alle ingrediënten voor de marinade samen in de blender. Proef en voeg eventueel naar smaak wat extra dadelsiroop of limoensap toe.
Laat de kip minstens 2u, maar liefst een hele nacht marineren. Ik doe dat in een grote diepvrieszak, die ik op een schaaltje in de koelkast leg. Maar in een ondiepe schaal, afgedekt met plasticfolie, kan natuurlijk ook.
Voor de mangosalsa meng je alle ingrediënten.
Proef en kruid naar smaak bij (extra pit: meer jalapeño, te vlak van smaak: meer zout, te zoet: meer limoensap).
Zet koel weg tot gebruik.
Verwarm de barbecue (of grilpan) voor.
Haal de kipfilets uit de marinade en dep droog.
Bak ze aan beide zijden goudbruin en gaar, in ongeveer 4 minuten per kant.
Schik de kip op een bord met rijst en mangosalsa.
Garneer met limoenpartjes, extra koriander en geroosterde kokos.
Serveer de zoetzure kip in mangomarinade.
Wordt er van de marinade saus gemaakt? en zo ja wordt die warm of koud gegeten?
PS.: Mijn kip ligt in de marinade tot vananvond!
Neen, die heb ik niet meer gebruikt. Laat het smaken!
Oeh dat ziet er heerlijk uit! Ik denk dat ik het een keer ga proberen
Leuk! Laat zeker ns weten wat je ervan vond!