Gegrilde abrikozen met pistache en zure room

20 juli 2019 | Gesponsorde berichten, Recepten, Snel klaar

De zomer doet volop zijn ding, en wij doen mee. Voor mij is de vakantie eindelijk ook aangebroken, en ik moet zeggen: het doet deugd. De voorbije 8 maanden waren belachelijk druk. Naast het “gewone” werk ontwikkelde ik het ene recept na het andere, en tussendoor probeerde ik ook ons huishouden draaiende te houden en de kinderen te entertainen. Niet altijd even geslaagd, maar toch…

Gegrilde abrikozen met pistache en vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Maar het waren ook maanden van ongemeen interessante uitdagingen, van fijne uitjes en nieuwe vriendinnen, van intens genieten van de meisjes en ontspannen avonden met ons gezin. In het verleden durfde ik die momenten wel eens vergeten of minimaliseren. Maar na een bijna burn-out, een overvol hoofd en heel wat slapeloze nachten, heb ik het gevoel dat ik weer op de rails sta. Ik kan weer vertragen, of beter gezegd: ik sta het mijzelf toe. Het hoeft niet altijd meer supersnel en super-efficiënt. Wat lummelen: dat mag ook. Dat weet ik nu. En dat koester ik.

Gevulde abrikozen met pistachecrumble / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Om onze zomervakantie goed te starten, probeer ik altijd wat lekkers op tafel te zetten. En zo komen deze gegrilde abrikozen met pistache en zure room in beeld. Ik speelde al langer met het idee om de prachtige steenvruchten die nu volop verkrijgbaar zijn op te vullen. Na een paar oefenronden kan ik zeggen dat dit het lekkerste én het eenvoudigste recept is. Even je foodprocessor aan het werk zetten en wat room en plattekaas door elkaar roeren, en je kan al opruimen.

Gegrilde abrikozen met pistache en zure room op lei / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik heb deze gegrilde abrikozen nu in de oven bereid, maar op de barbecue kan ook. Je gebruikt dan wel best eentje met een deksel. Leg de vruchten naast elkaar in een aluminium schoteltje en zet ze een tiental minuten in de gesloten barbecue. Afwerken doe ik met acaciahoning, grof gehakte pistachenoten en wat gedroogde rozenblaadjes. Die passen wonderwel bij de abrikozen. Heb je er geen, dan zijn wat (onbespoten) lavendelbloemetjes ook een goed idee (gebruik dan misschien ook lavendelhoning). Florale smaken doen het verrassend goed bij abrikoos.

Gegrilde abrikozen met pistache en zure room - ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik wens jullie alvast een fijne zomervakantie! Toedeloe!

In samenwerking met Campina.

Gegrilde abrikozen met pistache en vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Gegrilde abrikozen met pistache en zure room

Deze gegrilde abrikozen krijgen een vulling van pistache en worden geserveerd met een mengsel van zure room, plattekaas, vanille en honing.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • foodprocessor
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 10 verse abrikozen niet te rijp

Voor de pistachecrumble

  • 100 g pistachenoten
  • 100 g kristalsuiker
  • 50 g bloem
  • 100 g koude boter
  • 1/4 theelepel fleur de sel

Voor de vanilleroom

  • 125 g lichte zure room
  • 2 eetlepels volle plattekaas 80 g
  • 1 eetlepel acaciahoning
  • 1 theelepel vanillepasta of gebruik de zaadjes van 1 vanillepeul
  • 1/2 citroen alleen de zeste

Voor de afwerking

  • acaciahoning
  • 2 eetlepels pistachenoten grof gehakt
  • 2 eetlepels gedroogde eetbare rozenblaadjes optioneel
  • enkele blaadjes citroenmelisse of munt optioneel

Instructies
 

  • Halveer de abrikozen en verwijder de pit.
  • Verwarm de ovengrill voor (230 °C).

Maak eerst de crumble.

  • Hak de pistachenoten fijn in de foodprocessor. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat draaien tot er een kruimelig mengsel ontstaat.
  • Lepel met een koffielepel bolletjes van de crumble in de abrikozen.
  • Leg de abrikozen in een ovenschaal en grill 10 minuten tot ze goudbruin zijn.

Maak intussen de vanilleroom.

  • Roer de zure room los met plattekaas, honing, vanille en citroenzeste.
  • Werk de abrikozen af met honing, pistachenoten, rozenblaadjes en citroenmelisse.
  • Serveer de gegrilde abrikozen met pistache en vanilleroom.
Trefwoord abrikoos, honing, kwark, pistache, plattekaas, vanille, verse kaas, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Caraïbische kip in mangomarinade
2 jaar geleden: Snelle snickers ijstaart
3 jaar geleden: Balletjes in tomatensaus met verborgen groenten
4 jaar geleden: Bloemkoolcouscous met gerookte zalm
5 jaar geleden: Courgetti met pesto, spinazie en scampi

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest