De zonnige dagen volgen elkaar in sneltempo op. Ze zijn lang, licht en vol verwachting. Zelfs na grote drukte lijkt de avond zich eindeloos uit te strekken. Ik zit op ons stadsbalkon en dein mee op het gekwetter van mussen, het ongeduldig gezoem van hommels en het uitgelaten gekir van de meisjes. Mijn glas rosé en hun bekers ijskoude limonade staan zusterlijk te glanzen in de zon. Oh wat hou ik van deze momenten…
Lekker eten hoort erbij, maar moet vooral moeiteloos zijn. Ik wil niet te veel buitentijd inruilen voor gezwoeg in de keuken. Dikwijls houden we het bij wat tapas of een krakend verse salade. Vandaag zet ik dit hapje met asperges, opgeklopte geitenkaas en muntgremolata op de tuintafel. Het vinkt alle vakjes af: snel, fris en van het seizoen.
Hoe maak je dit hapje met asperges, geitenkaas en muntgremolata?
Ik bracht uit de supermarkt Belgische groene aspergepunten mee. Die rooster ik kort op hoog vuur in wat olijfolie. Royaal kruiden met peper en zout, en aan de kant zetten tot gebruik. Voor de opgeklopte geitenkaas doe ik een potje geitenkaas en wat neutrale roomkaas in de foodprocessor, samen met een beetje citroensap en zwarte peper van de molen. Als je dit mengsel goed laat mixen, krijg je een heerlijk romige spread. Tot slot hak ik wat muntblaadjes en rasp ik er citroenschil bij. Alles op toastjes leggen (kant-en-klaar of zelf geroosterd) en je hebt een fris hapje met asperges voor je neus.
Tips voor het bereiden van dit hapje met asperges, geitenkaas en muntgremolata
- Wrijf de broodjes pas na het bakken met look in. Als je dit voor het bakken doet, zullen ze veel sneller aanbakken, en krijg je een wrange smaak. Niet doen dus.
- Zet het vuur onder de pan voor de asperges goed heet. Bedoeling is dat we de asperges kort gaan schroeien. Ik gebruik een gietijzeren braadpan, en laat die eerst voorverwarmen. Dan giet ik er de olijfolie in, die ik rondwals zodat de bodem helemaal bedekt is. Doe er nu de asperges in, kruid met peper en zout en laat een kleine 5 minuten bakken. Schep na een paar minuten even om, maar laat voor de rest met rust. Schep nu op een bord en laat tot gebruik afkoelen.
- Zorg dat geitenkaas en roomkaas op kamertemperatuur zijn. Op die manier wordt het mengsel veel romiger. Eens geklopt kan je de spread wel in de koelkast bewaren tot gebruik. Dan wordt hij weer iets vaster, wat handig is voor het smeren.
- Maak de gremolata kort voor het serveren. Gehakte kruiden hebben de neiging om grauw te worden. Hak de munt dus pas net voor je alles gaat serveren.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Hapje met asperges, geitenkaas en muntgremolata
Equipment
- foodprocessor of handmixer
- braadpan
Ingrediënten
- 1/2 ciabatta
- scheutje olijfolie
- 2 teentjes look gepeld
- 150 g groene aspergepunten
- peper en zout
Voor de opgeklopte geitenkaas
- 150 g zachte geitenkaas type chavroux
- 75 g roomkaas natuur type st môret
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de muntgremolata
- 4 takjes munt alleen de blaadjes
- 1 citroen alleen de zeste
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de ciabatta in een crostini, leg op een bakplaat en besprenkel met olijfolie.
- Bak in tien minuten goudbruin in de oven.
- Neem uit de oven en wrijf in met look. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan op hoog vuur.
- Bak er de asperges in aan tot licht geroosterd. Kruid bij met peper en zout
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de opgeklopte geitenkaas
- Doe geitenkaas, roomkaas, citroensap en olijfolie in de pot van de foodprocessor en kruid bij met zwarte peper.
- Laat de machine draaien tot je een romig mengsel krijgt. Als je geen foodprocessor hebt, kan je alles ook met een handmixer opkloppen.
- Zet in de koelkast tot gebruik.
Voor de muntgremolata
- Hak de munt fijn.
- Rasp er de citroenzeste bij en meng.
Om te serveren
- Je kan dit ofwel op de geroosterde broodjes, of gewoon op een bord (zodat iedereen zijn eigen toastje kan maken) serveren.
- Begin met de opgeklopte geitenkaas, en drapeer er de asperges op.
- Strooi er tot slot de muntgremolata over.
- Serveer.
Veel gestelde vragen
Dat kan zeker! De broodjes en asperges kan je makkelijk roosteren op de barbecue in een aluminium schaaltje.
Dat is geen probleem. Je krijgt dan niet de klassieke gremolata (combinatie van kruiden, citroenzeste en knoflook), maar geen haan die daar naar kraait.
Je kan alle componenten vooraf bereiden. Enkel de muntgremolata maak je best pas voor het serveren. Anders verkleuren de kruiden.
Ook dat is een mogelijkheid, al zijn ze iets zachter van smaak, waardoor de gremolata sneller zal overheersen.
Met een handmixer met kloppers kan zeker ook. En als je ook die niet in huis hebt, kan je uiteraard ook gewoon een garde gebruiken en alles met de hand door elkaar kloppen. Je hebt dan wel wat extra spierkracht nodig.
Je kan ook peterselie of dragon gebruiken.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pasta met paprika, feta en peterselie
2 jaar geleden: Kip-quinoapannetje met koriander salsa
3 jaar geleden: Vlierbloesemmousse met aardbeien
4 jaar geleden: Lente panzanella
5 jaar geleden: Pastasalade met asperges en chorizo
6 jaar geleden: Carpaccio van courgette met parmaham
7 jaar geleden: Appelmuffins met aardbei
0 reacties