Pastasalade met asperge en chorizo

11 juni 2016 | Een lepeltje lekkers, Frisse slaatjes, Hittegolf, Home thema, Recepten

Sinds kort hebben we een nieuwe barbecue. Geen high-tech model, geen Green Egg of heuse buitenkeuken, maar een simpele Lotus Grill. Wat een geweldig toestel is dat! Hij is in een oogwenk warm, is stabiel en kindvriendelijk, en tóch blijf je het echte barbecue-gevoel bewaren doordat je op houtskool bakt.

De Lotus Grill maakt gebruik van een ingenieus systeem met luchtcirculatie. De ventilator (op batterijen) zorgt ervoor dat je de temperatuur perfect kan regelen, een beetje zoals op een gewoon gasvuur dus. Hij blijft geen eeuwigheid warm, wat voor ons ideaal is omdat wij meestal toch maar met z’n vieren aanschuiven. En had ik al gezegd dat hij een mooi design heeft, makkelijk op te bergen is én zo goed als alle onderdelen vaatwasbestendig zijn? Het mag duidelijk zijn dat ik fan ben.

Bij onze eerste barbecue van het seizoen zette ik deze pastasalade met asperge en chorizo op tafel. Hij smaakt héérlijk bij een pittig gemarineerd stukje vlees, maar ook bij uitgesproken vissoorten (denk makreel en sardines) zou hij niet misstaan. Makkelijk, fris en hartig: een gerecht waar iedereen van houdt!

Ik vroeg deze week op mijn Facebookpagina al welke BBQ-inspiratie jullie graag op Een lepeltje lekkers zien verschijnen. Ook hier mag je je vragen en suggesties achterlaten in de reacties. Ik probeer er snel werk van te maken! 

Wat heb je nodig?

150 g orzo (of een andere kleine pastasoort)
groentenbouillon
100 g chorizo
1/2 citroen
1 bot groene asperges
1 bokaal geroosterde paprika (225 g) of 2 zelfgeroosterde en gepelde paprika’s
handvol rucola
handvol peterselie
150 g mini-mozzarellabolletjes
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Kook de orzo gaar in groentenbouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat uitlekken en afkoelen tot kamertemperatuur.

Snij de chorizo in dikke plakken en dan in blokjes.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak er de chorizo aan alle kanten goudbruin in aan, tot hij krokant is en de olie vrijkomt.
Schep de chorizo uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Knijp de citroen uit bij de chorizo-olie en meng tot een dressing.
Giet over de pasta en roer door elkaar.

Breek de harde uiteinden van de asperges af.
Kook of stoom de asperges gaar.
Schrik onder koud water.
Hou de punten apart en snijd de rest in hapklare rondjes.

Laat de paprika’s uitlekken en snijd ze in stukjes.
Snijd de rucola en peterselie grof.

Meng de pasta met de groenten, kruiden en mozzarella.
Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Strooi er de krokante chorizoblokjes over.

Serveer de pastasalade met asperge en chorizo.

Nog enkele frisse slaatjes

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Ik zit een beetje in een blog-dipje. Of misschien eerder een inspiratie-dipje. Ik wil hier wel recepten delen - heel graag zelfs - maar ik leek de inspiratie maar niet te kunnen vinden. Uren in de keuken, achter de computer en met mijn neus in kookboeken ten spijt: ik...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest