Pinsa met erwten, asperge en feta

22 juni 2024 | Belgisch zomerweer, Gezond, Lekkere asperges, Lente in de lucht, Recepten, Smaakvol vegetarisch

De zomer is officieel begonnen, maar buiten merken we daar nog weinig van. Maar niet getreurd: met deze pinsa met erwten, asperge en feta tover je de zomer gewoon zomaar op je bord! Dit begon als een probeersel toen de koelkast bijna leeg was, maar intussen is het een heerlijk recept geworden dat in geen tijd op tafel staat.

Pinsa met erwten, asperge en feta, in stukken gesneden op een houten plank
  • Pin

Pinsa is een Italiaanse broodsoort, die het midden houdt tussen pizza en focaccia. De pinsa is luchtiger dan pizza, en minder vet dan focaccia. Je vindt het tegenwoordig in de beter gesorteerde supermarkt. Zelf vond ik de mijne bij Colruyt, maar als ik de webshops mag geloven, hebben Delhaize en Albert Heijn het ook. Mocht je er toch geen vinden, kan je uiteraard ook focaccia of licht gebakken pizzadeeg gebruiken. Zelfs met een opengesneden ciabatta is dit lekker.

De pinsa beleg ik met een crème van roomkaas, erwten, munt, citroenzeste en parmezaan. Daarop komen gewokte asperges, rauwe venkel en gestoomde erwten. Tot slot verkruimel ik er nog wat feta over en werk ik af met citroenzeste en zwarte peper van de molen. Bellissima!

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor pinsa met erwten, asperge en feta. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pinsa met erwten, asperge en feta geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Pinsa met erwten, asperge en feta, in stukken gesneden op een houten plank
  • Pin

Pinsa met erwten, asperge en feta

Deze pinsa met erwten, asperge en feta is een lekkere lunch. Smeuïge erwtencrème, frisse groenten en zilte feta: een heerlijke combinatie.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Lunch
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • hakmolentje of foodprocessor, blender, staafmixer
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 2 pinsa's
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de erwtencrème

  • 100 g erwten
  • 100 g roomkaas type St. Môret
  • 1 citroen alleen de zeste
  • 6 takjes munt alleen de blaadjes
  • 60 g parmezaanse kaas geraspt
  • 4 eetlepels knoflookolie

Om te beleggen

  • 100 g aspergepunten of bimi
  • 60 g erwten
  • 1/4 kleine venkel
  • 60 g feta
  • 1 citroen alleen de zeste
  • citroenolijfolie of gewone olijfolie
  • enkele tekjes munt alleen de blaadjes

Instructies
 

  • Bak de pinsa's in de oven volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
  • Laat afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur.

Voor de erwtencrème

  • Stoom de erwten beetgaar. Ik zet ze met een scheutje water in een afgesloten potje met een ventiel anderhalve minuut in de microgolf. Spoel met koud water.
  • Mix de erwten met de roomkaas, citroenzeste, munt, parmezaanse kaas en knoflookolie glad in een hakmolentje.

Bereid de groenten voor

  • Wok de aspergepunten kort in olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Stoom de erwten gaar (zelfde bereidingswijze als hierboven). Spoel en laat goed uitlekken.
  • Snijd de venkel in zeer dunne plakjes met een scherp mes.

Voor de afwerking

  • Smeer de erwtencrème op de pinsa.
  • Beleg met asperges, erwten en venkel.
  • Verkruimel er de feta over.
  • Werk af met citroenzeste, citroenolijfolie en enkele blaadjes munt.
  • Serveer.
Trefwoord asperge, asperges, citroen, deeg, erwten, look, Lunch, munt, parmezaan, pinsa, roomkaas, vegetarisch, venkel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Wat is pinsa?

Pinsa is een Italiaanse broodsoort die het midden houdt tussen pizza en focaccia. Het is luchtiger dan pizza en minder vet dan focaccia.

Is er een alternatief voor de pinsa?

Je kan zeker ook focaccia of voorgebakken pizzabodems gebruiken. Ook een opengesneden ciabatta kan een prima alternatief zijn.

Met welke groenten kan ik de pinsa nog beleggen?

In plaats van de asperges kan je bimi gebruiken, of zelfs wat gestoomde sperziebonen. De erwten kan je vervangen door tuin- of sojabonen. Venkel kan je weglaten, of vervangen door komkommerslierten voor een zachter resultaat.

Nog enkele aspergerecepten

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Deze pasta al limone maakte ik onlangs uit de losse pols, en hij was zo lekker, dat ik hem ook graag met jullie deel. De inspiratie haalde ik bij een filmpje van Jamie Oliver op Instagram. Hij vertelde daar dat pasta al limone één van de favoriete recepten van zijn...

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Vandaag heb ik nog eens een rasecht brunchgerecht voor jullie: blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar. Een heerlijk gerecht met de smaken van de lente en wat extra pit van de mosterdkaviaar. Voeg er de smeuïgheid van burrata, het zoute van de parmezaan en het...

Pasta met asperges en scampi

Pasta met asperges en scampi

Asperges blijven toch echt één van mijn favoriete producten. Ook al zie je ze op restaurant dikwijls in zeer klassieke bereidingen verschijnen: ze zijn verrassend veelzijdig. Aziatisch, Italiaans of rasecht Belgisch: er zijn maar weinig keukens waarin je er helemaal...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

2 Reacties

  1. Hilde

    5 sterren
    Vandaag gescoord met jouw recept, ook bij de (jongere) kinderen🤩. Ik heb de pinsa een beetje vereenvoudigd (geen feta noch venkel), we hadden nog heel wat andere bordjes op het menu, maar ik vind dit zelf ook een zalig gerechtje, zeer fotogeniek ook 😉

    Antwoord
    • Annelies

      Wat fijn om te horen! Dankjewel voor je bericht Hilde!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest