De zomer is officieel begonnen, maar buiten merken we daar nog weinig van. Maar niet getreurd: met deze pinsa met erwten, asperge en feta tover je de zomer gewoon zomaar op je bord! Dit begon als een probeersel toen de koelkast bijna leeg was, maar intussen is het een heerlijk recept geworden dat in geen tijd op tafel staat.
Pinsa is een Italiaanse broodsoort, die het midden houdt tussen pizza en focaccia. De pinsa is luchtiger dan pizza, en minder vet dan focaccia. Je vindt het tegenwoordig in de beter gesorteerde supermarkt. Zelf vond ik de mijne bij Colruyt, maar als ik de webshops mag geloven, hebben Delhaize en Albert Heijn het ook. Mocht je er toch geen vinden, kan je uiteraard ook focaccia of licht gebakken pizzadeeg gebruiken. Zelfs met een opengesneden ciabatta is dit lekker.
De pinsa beleg ik met een crème van roomkaas, erwten, munt, citroenzeste en parmezaan. Daarop komen gewokte asperges, rauwe venkel en gestoomde erwten. Tot slot verkruimel ik er nog wat feta over en werk ik af met citroenzeste en zwarte peper van de molen. Bellissima!
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor pinsa met erwten, asperge en feta. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pinsa met erwten, asperge en feta geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Pinsa met erwten, asperge en feta
Equipment
- hakmolentje of foodprocessor, blender, staafmixer
- Oven
Ingrediënten
- 2 pinsa's
- olijfolie
- peper en zout
Voor de erwtencrème
- 100 g erwten
- 100 g roomkaas type St. Môret
- 1 citroen alleen de zeste
- 6 takjes munt alleen de blaadjes
- 60 g parmezaanse kaas geraspt
- 4 eetlepels knoflookolie
Om te beleggen
- 100 g aspergepunten of bimi
- 60 g erwten
- 1/4 kleine venkel
- 60 g feta
- 1 citroen alleen de zeste
- citroenolijfolie of gewone olijfolie
- enkele tekjes munt alleen de blaadjes
Instructies
- Bak de pinsa's in de oven volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
- Laat afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur.
Voor de erwtencrème
- Stoom de erwten beetgaar. Ik zet ze met een scheutje water in een afgesloten potje met een ventiel anderhalve minuut in de microgolf. Spoel met koud water.
- Mix de erwten met de roomkaas, citroenzeste, munt, parmezaanse kaas en knoflookolie glad in een hakmolentje.
Bereid de groenten voor
- Wok de aspergepunten kort in olijfolie. Kruid met peper en zout.
- Stoom de erwten gaar (zelfde bereidingswijze als hierboven). Spoel en laat goed uitlekken.
- Snijd de venkel in zeer dunne plakjes met een scherp mes.
Voor de afwerking
- Smeer de erwtencrème op de pinsa.
- Beleg met asperges, erwten en venkel.
- Verkruimel er de feta over.
- Werk af met citroenzeste, citroenolijfolie en enkele blaadjes munt.
- Serveer.
Veel gestelde vragen
Pinsa is een Italiaanse broodsoort die het midden houdt tussen pizza en focaccia. Het is luchtiger dan pizza en minder vet dan focaccia.
Je kan zeker ook focaccia of voorgebakken pizzabodems gebruiken. Ook een opengesneden ciabatta kan een prima alternatief zijn.
In plaats van de asperges kan je bimi gebruiken, of zelfs wat gestoomde sperziebonen. De erwten kan je vervangen door tuin- of sojabonen. Venkel kan je weglaten, of vervangen door komkommerslierten voor een zachter resultaat.
Vandaag gescoord met jouw recept, ook bij de (jongere) kinderen🤩. Ik heb de pinsa een beetje vereenvoudigd (geen feta noch venkel), we hadden nog heel wat andere bordjes op het menu, maar ik vind dit zelf ook een zalig gerechtje, zeer fotogeniek ook 😉
Wat fijn om te horen! Dankjewel voor je bericht Hilde!