Vandaag heb ik nog eens een rasecht brunchgerecht voor jullie: blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar. Een heerlijk gerecht met de smaken van de lente en wat extra pit van de mosterdkaviaar. Voeg er de smeuïgheid van burrata, het zoute van de parmezaan en het licht anijsaroma van basilicum aan toe, en je weet dat je een smaakbom voor je hebt.
Blini’s zijn een soort pannenkoekjes die met gist gemaakt worden. Ik maak ze met volle melk van Campina, en een mengeling van gewone bloem met boekweitmeel. Dat geeft ze een nootachtige smaak mee, die mooi past bij de asperges. Voor het noodzakelijke zuurtje zorgt de mosterdkaviaar. Deze ingelegde mosterdzaadjes, met witte wijnazijn, suiker en zout, kan je heel eenvoudig zelf maken.
De blini’s kan je makkelijk voorbereiden: laat ze na het bakken goed afkoelen en bewaar in een goed afgesloten doos in de koelkast. Dat kan tot 3 dagen vooraf. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen. Invriezen kan trouwens ook: ontdooi ze dan rustig op het aanrecht, of versnel het proces door ze kort in de broodrooster te steken. Ook de gepekelde mosterdzaadjes kan je al helemaal klaarmaken: je kan ze een maand bewaren in een glazen, afgelopen potje in de koelkast. Gebruik een potje dat net uit de vaatwas komt, zodat het helemaal schoon is.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor blini met asperges. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar
Equipment
- kookpot
- 2 Braadpannen met antikleeflaag
Ingrediënten
Voor de blini's
- 75 g bloem
- 100 g boekweitmeel
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 200 ml volle melk Campina
- 20 g verse gist
- 2 eieren dooiers en eiwit gescheiden
- 1 bosje basilicum fijngehakt
- neutrale olie arachide of zonnebloem
Voor de mosterdkaviaar
- 50 g mosterdzaad
- 100 ml water
- 75 ml witte wijnazijn
- 20 g suiker
- 1/4 theelepel fijn zeezout
- 1 laurierblad
Om te serveren
- knoflookolie
- 200 g aspergepunten
- peper en zout
- 4 bollen burrata
- parmezaanse kaas
- 1 bosje basilicum alleen de blaadjes
Instructies
Voor de blini's
- Meng bloem, boekweitmeel en zout.
- Verwarm de melk tot lauw (+/- 50 graden) en los er de verse gist in op.
- Roer de melk door het bloemmengsel. Klop goed door tot er geen klonters meer in het beslag zitten.
- Roer er nu ook de dooiers en basilicum door.
- Dek af en laat +/- 40 minuten rijzen.
Voor de mosterkaviaar
- Meng alle ingrediënten in een kookpot.
- Breng aan de kook, zet het vuur zacht en laat 30 minuten zachtjes pruttelen.
- Mocht al het vocht verdampt zijn, voeg dan tijdens de kooktijd een scheutje water toe.
- Laat afkoelen.
Werk nu de blini's af
- Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
- Verhit een scheutje olie in een braadpan met antikleeflaag op middelmatig vuur.
- Schep hoopjes van het beslag in de pan met een sauslepel en vorm met de bolle kant van de lepel tot een cirkel (ongeveer 10 cm diameter).
- Laat de blini's in ongeveer 4 minuten opdrogen. Keer om en bak nog eens 2 minuten.
- Herhaal tot al het beslag opgebruikt is. Je bekomt ongeveer 25 blini's.
Voor de afwerking
- Verhit een scheutje knoflookolie in een braadpan met antikleeflaag op middelhoog vuur.
- Bak er de aspergepunten kort in aan. Kruid met peper en zout. Snijd ze nadien in 2 à 3 stukken.
Om te serveren
- Beleg de blini's met een beetje burrata en een drietal aspergestukjes.
- Lepel er wat mosterdkaviaar bij. Je kan met twee koffielepeltjes een kleine quenelle maken.
- Rasp er wat parmezaan over en werk af met basilicum.
- Serveer.
Veel gestelde vragen
Bak de blini’s, laat volledig afkoelen en bewaar ze tot 3 dagen in een luchtdichte doos in de koelkast. Invriezen kan ook: dan kan je ze makkelijk een maand bewaren. Zorg wel dat er zo weinig mogelijk lucht in de doos of zak zit, om ijskristallen te vermijden.
Dat kan zonder problemen. Je kan de ingelegde mosterdzaadjes tot een maand bewaren in de koelkast, in een steriel en goed afgesloten glazen bokaal.
Je kan de smaak niet zomaar vervangen door iets anders, maar als je geen mosterdkaviaar maakt, zou je kunnen overwegen om er wat citroenzeste bij te raspen.
Witte asperges zijn een stuk zachter van smaak dan groene. Hun subtiele smaak zal wat verloren gaan in combinatie met de mosterdkaviaar. Vervangen kan, maar ik zou het niet aanraden. 🙂
0 reacties