Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

11 mei 2024 | Lekkere asperges, Lente in de lucht, Ontbijt en brunch, Recepten, Smaakvol vegetarisch

Vandaag heb ik nog eens een rasecht brunchgerecht voor jullie: blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar. Een heerlijk gerecht met de smaken van de lente en wat extra pit van de mosterdkaviaar. Voeg er de smeuïgheid van burrata, het zoute van de parmezaan en het licht anijsaroma van basilicum aan toe, en je weet dat je een smaakbom voor je hebt.

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar op een serveerplank
  • Pin

Blini’s zijn een soort pannenkoekjes die met gist gemaakt worden. Ik maak ze met volle melk van Campina, en een mengeling van gewone bloem met boekweitmeel. Dat geeft ze een nootachtige smaak mee, die mooi past bij de asperges. Voor het noodzakelijke zuurtje zorgt de mosterdkaviaar. Deze ingelegde mosterdzaadjes, met witte wijnazijn, suiker en zout, kan je heel eenvoudig zelf maken.

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar op een bordje, met op de achtergrond ingelegde mosterdzaadjes en basilicum
  • Pin

De blini’s kan je makkelijk voorbereiden: laat ze na het bakken goed afkoelen en bewaar in een goed afgesloten doos in de koelkast. Dat kan tot 3 dagen vooraf. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen. Invriezen kan trouwens ook: ontdooi ze dan rustig op het aanrecht, of versnel het proces door ze kort in de broodrooster te steken. Ook de gepekelde mosterdzaadjes kan je al helemaal klaarmaken: je kan ze een maand bewaren in een glazen, afgelopen potje in de koelkast. Gebruik een potje dat net uit de vaatwas komt, zodat het helemaal schoon is.

Blini beleggen met asperges, burrata en mosterdkaviaar
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor blini met asperges. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met Campina

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar op een serveerplank
  • Pin

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Deze blini met asperges smaakt heerlijk bij de brunch. De romige burrata, knapperige asperges en friszure ingelegde mosterdzaadjes passen perfect bij elkaar.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, Brunch, hapje, Lunch, Ontbijt
Keuken Belgisch, Italiaans, Russisch
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • 2 Braadpannen met antikleeflaag

Ingrediënten
  

Voor de blini's

  • 75 g bloem
  • 100 g boekweitmeel
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 200 ml volle melk Campina
  • 20 g verse gist
  • 2 eieren dooiers en eiwit gescheiden
  • 1 bosje basilicum fijngehakt
  • neutrale olie arachide of zonnebloem

Voor de mosterdkaviaar

  • 50 g mosterdzaad
  • 100 ml water
  • 75 ml witte wijnazijn
  • 20 g suiker
  • 1/4 theelepel fijn zeezout
  • 1 laurierblad

Om te serveren

  • knoflookolie
  • 200 g aspergepunten
  • peper en zout
  • 4 bollen burrata
  • parmezaanse kaas
  • 1 bosje basilicum alleen de blaadjes

Instructies
 

Voor de blini's

  • Meng bloem, boekweitmeel en zout.
  • Verwarm de melk tot lauw (+/- 50 graden) en los er de verse gist in op.
  • Roer de melk door het bloemmengsel. Klop goed door tot er geen klonters meer in het beslag zitten.
  • Roer er nu ook de dooiers en basilicum door.
  • Dek af en laat +/- 40 minuten rijzen.

Voor de mosterkaviaar

  • Meng alle ingrediënten in een kookpot.
  • Breng aan de kook, zet het vuur zacht en laat 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Mocht al het vocht verdampt zijn, voeg dan tijdens de kooktijd een scheutje water toe.
  • Laat afkoelen.

Werk nu de blini's af

  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
  • Verhit een scheutje olie in een braadpan met antikleeflaag op middelmatig vuur.
  • Schep hoopjes van het beslag in de pan met een sauslepel en vorm met de bolle kant van de lepel tot een cirkel (ongeveer 10 cm diameter).
  • Laat de blini's in ongeveer 4 minuten opdrogen. Keer om en bak nog eens 2 minuten.
  • Herhaal tot al het beslag opgebruikt is. Je bekomt ongeveer 25 blini's.

Voor de afwerking

  • Verhit een scheutje knoflookolie in een braadpan met antikleeflaag op middelhoog vuur.
  • Bak er de aspergepunten kort in aan. Kruid met peper en zout. Snijd ze nadien in 2 à 3 stukken.

Om te serveren

  • Beleg de blini's met een beetje burrata en een drietal aspergestukjes.
  • Lepel er wat mosterdkaviaar bij. Je kan met twee koffielepeltjes een kleine quenelle maken.
  • Rasp er wat parmezaan over en werk af met basilicum.
  • Serveer.
Trefwoord asperge, asperges, basilicum, blini, boekweitmeel, burrata, mosterdzaad, parmezaan
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik de blini’s op voorhand maken?

Bak de blini’s, laat volledig afkoelen en bewaar ze tot 3 dagen in een luchtdichte doos in de koelkast. Invriezen kan ook: dan kan je ze makkelijk een maand bewaren. Zorg wel dat er zo weinig mogelijk lucht in de doos of zak zit, om ijskristallen te vermijden.

Kan ik de mosterdkaviaar op voorhand maken?

Dat kan zonder problemen. Je kan de ingelegde mosterdzaadjes tot een maand bewaren in de koelkast, in een steriel en goed afgesloten glazen bokaal.

Kan ik de mosterdkaviaar vervangen?

Je kan de smaak niet zomaar vervangen door iets anders, maar als je geen mosterdkaviaar maakt, zou je kunnen overwegen om er wat citroenzeste bij te raspen.

Kan ik groene asperges vervangen door witte?

Witte asperges zijn een stuk zachter van smaak dan groene. Hun subtiele smaak zal wat verloren gaan in combinatie met de mosterdkaviaar. Vervangen kan, maar ik zou het niet aanraden. 🙂

Nog enkele aspergerecepten

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Deze pasta al limone maakte ik onlangs uit de losse pols, en hij was zo lekker, dat ik hem ook graag met jullie deel. De inspiratie haalde ik bij een filmpje van Jamie Oliver op Instagram. Hij vertelde daar dat pasta al limone één van de favoriete recepten van zijn...

Pasta met asperges en scampi

Pasta met asperges en scampi

Asperges blijven toch echt één van mijn favoriete producten. Ook al zie je ze op restaurant dikwijls in zeer klassieke bereidingen verschijnen: ze zijn verrassend veelzijdig. Aziatisch, Italiaans of rasecht Belgisch: er zijn maar weinig keukens waarin je er helemaal...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

Hapje met asperges, geitenkaas en muntgremolata

Hapje met asperges, geitenkaas en muntgremolata

De zonnige dagen volgen elkaar in sneltempo op. Ze zijn lang, licht en vol verwachting. Zelfs na grote drukte lijkt de avond zich eindeloos uit te strekken. Ik zit op ons stadsbalkon en dein mee op het gekwetter van mussen, het ongeduldig gezoem van hommels en het...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest