Soms moet je de mensen van wie je houdt eens in de bloemetjes zetten. Niet omdat ze anders niet weten dat dat zo is, niet omdat het zo hoort, gewoon omdat je voelt dat het tijd is. Dat die andere toch echt wel je steun en toeverlaat is. Dat de persoon in kwestie elke dag de lacunes opvult die je zelf wel eens durft achter te laten. En dat dat allemaal vanzelf gaat, zonder dat iemand het per se opmerkt, of er oog voor heeft.
Op zo’n moment is het tijd voor deze muffins. Zet ze op tafel tijdens een zomers ontbijt in de ochtendzon, als toetje na een zachtgekookt eitje met rustiek brood. Geef ze bij een tasje koffie of een grote mok thee. Niets dat de ongesproken woorden zo goed verwoordt als deze kruidig-zoete baksels.
Het recept haalde ik uit het prachtige boek “Wat Katie eet” van de blogger aller foodbloggers Katie Quinn Davis.
De Ierse woont sinds haar huwelijk in Australië en heeft een fantastische foodblog. Of liever hád, want sinds ze dit boek uitbracht, is het opvallend stil op haar blogspot. Maar het boek is gewoon fan-tas-tisch. Het is meteen duidelijk dat Katie naast leuk schrijven, ook het een en ander afweet van fotografie en styling. Ik kan er in elk geval nog veel van leren! Wat zou ik ook graag zo’n prachtige foto’s kunnen nemen… Oefening baart kunst, zeggen ze dan.
Terug naar de muffins: ze zijn gewoon delicieus. De amandelen heb ik voor de gelegenheid zelf gemalen, omdat ik geen amandelpoeder in huis had, en eigenlijk is dat nog een voordeel: je hebt hier en daar een wat grover stukje, wat nog meer smaak geeft aan de muffins. Vooral de textuur vond ik verrassend licht en bros: in niks te vergelijken met de compacte, overdreven gerezen ballonnen lucht die je in koffiebars à la Starbucks kan kopen.
Muffins zijn op de koop toe zéér gemakkelijk te maken, zelfs voor een beginnend bakker: hoe minder “smooth” je deeg is, hoe beter! Als dat nog eens geen voordeel is voor mensen met een bakfobie. Het komt in alle muffinrecepten trouwens op hetzelfde neer: twee kommen, in de ene meng je de droge ingrediënten, in de andere de natte, en ten slotte gooi je de inhoud van de twee kommen samen en roer je zo kort mogelijk. In papieren bakjes gieten, een twintigtal minuten in de oven schuiven “et voilà”: je heerlijke homemade muffins staan te dampen op het aanrecht!
Goed voor 12 muffins
Wat heb je nodig?
185 g zelfrijzend bakmeel
65 g amandelmeel
150 g fijne kristalsuiker
2 kl bakpoeder
2 kl kaneelpoeder
schil van een halve citroen
snuifje zout
2 kl vanille-extract
120 g gesmolten boter
2 eieren
1 appel, geschild en in blokjes gesneden
6 grote aardbeien, elk in vier gesneden
50 g amandelschaafsel
1 à 2 el bruine suiker
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng in een kom alle droge ingrediënten: bakmeel, amandelmeel, suiker, bakpoeder, kaneelpoeder, citroenrasp en zout.
Meng in een tweede kom de vochtige ingrediënten: vanille-extract, gesmolten boter en eieren.
Voeg de inhoud van de twee kommen bij elkaar en meng kort.
Roer er voorzichtig de appelstukjes door.
Zet papieren bakjes in een cupcakevorm.
Vul elk vormpje tot 3/4 met het deeg.
Duw in elke muffin twee stukjes aardbei.
Strooi er het amandelschaafsel en de bruine suiker over.
Bak 20 à 25 minuten tot de muffins gaar zijn (testen door er met een satéstokje in te prikken).
0 reacties