Asperges blijven toch echt één van mijn favoriete producten. Ook al zie je ze op restaurant dikwijls in zeer klassieke bereidingen verschijnen: ze zijn verrassend veelzijdig. Aziatisch, Italiaans of rasecht Belgisch: er zijn maar weinig keukens waarin je er helemaal niks mee kan doen. Vandaag heb ik een pasta met asperges en scampi voor jullie klaarstaan.
Dit gerecht ademt lente: de groene groenten, de zachte texturen en het subtiele zuurtje van de citroen… Ze doen je verlangen naar meer. Naar buiten eten, naar familiefeesten in de zon, naar gezellige avonden op het terras. En dat kan allemaal, want dit gerecht heeft weinig tijd of inspanning nodig. Als je het snij- en mengwerk wat voorbereidt, heb je maar een kwartiertje meer nodig.
Ik combineer de pasta hier met gebakken scampi omdat hun subtiele zoetje goed bij de erwten en de fluweelachtige saus passen. Maar als je geen zeevruchten in huis hebt, kan je ook wat kippenblokjes of zelfs wat stukjes zalm toevoegen. Ook met wat gerookte zalm, die je op het einde voorzichtig door de saus roert, zou dit gerecht hemels smaken. Ik leg je graag even uit hoe je te werk gaat.
Hoe maak je deze pasta met asperges en scampi?
Zoals ik al zei kan je best starten met het snij- en mengwerk. Eerst en vooral schil ik de witte asperges. Bij de groene is dat niet nodig. Nadien breekt je van beiden het houterige uiteinde af. Dat doe je heel eenvoudig door de asperges tussen je vingers te plooien tot het uiteinde afbreekt. Deze kan je bewaren om later soep van te maken – zelf steek ik ze, samen met de schillen, in de diepvries voor een andere keer.
Snijd de asperges in schuine stukjes van ongeveer 1 cm breed. Nu kan je de saus voorbereiden: roer daarvoor twee eidooiers los met room. Ik gebruik hier lichte room van 4% vetgehalte – je hebt hier geen hoog vetgehalte nodig omdat we de saus binden met de dooiers. Voeg een handje parmezaan, de zeste van 1 citroen en wat fijngehakte tuinkruiden toe. Pers er ook het sap van een halve citroen bij. Kruid goed bij met peper en een beetje zout.
Zet nu een pan op het vuur, en breng intussen ook een grote pot water aan de kook voor de pasta. Bak de scampi op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Schep uit de pan en bak nu de aspergestukjes. Als de pasta bijna klaar is, voeg je er 250 g (diepvries)erwten aan toe, die je een minuutje laat meekoken. Giet de pasta af maar bewaar 200 ml van het kookvocht en voeg de helft toe aan het roommengsel.
Voeg de uitgelekte pasta met erwten toe aan de asperges en zet het vuur uit. Giet er de saus bij en roer goed tot de kaas gesmolten is en de saus licht begint te binden. Voeg eventueel extra kookvocht van de pasta toe als het gerecht te droog zou zijn: je wilt een fluwelige, licht gebonden saus.
Verdeel de pasta over 4 borden en geef er de scampi bij.
Tips voor het bereiden van deze pasta met asperges en scampi
- Bereid de groenten en saus voor. Zorg dat de asperges gesneden zijn, en dat je saus gemengd is. Dan kan je starten met het koken van de pasta en het bakken van de scampi. Op die manier zijn alle elementen samen klaar en kan je meteen afwerken.
- Hou voldoende kookvocht van de pasta bij. Ik voeg de helft toe aan het roommengsel en bewaar de rest voor de afwerking. Als blijkt dat je gerecht te droog is, kan je er nog wat kookvocht doorroeren. Je kan het ook toevoegen als je de pasta opnieuw moet opwarmen voor late eters: zo blijft hij lekker smeuïg.
- Zet het vuur uit voor je de saus toevoegt. Doordat er eidooiers in de saus zitten, wil je die niet te veel verwarmen: anders krijg je roerei en zal je saus er wat geschift uitzien.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pasta met asperges en scampi geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Pasta met asperges en scampi
Ingrediënten
- 500 g witte asperges
- 500 g groene asperges
- 2 eidooiers
- 200 ml lichte room < 10% vetgehalte
- 50 g parmezaanse kaas geraspt
- 1 citroen alleen de zeste
- 1/2 citroen alleen het sap
- 3 eetlepels gehakte tuinkruiden bijv. peterselie, bieslook, dille, kervel, …
- 400 g penne of andere korte pasta
- 250 g doperwten diepvries of vers
- 1 scheutje olijfolie
- 500 g scampi gepeld en ontdarmd
- peper en zout
Instructies
- Schil de witte asperges. Breek van alle asperges het houterige uiteinde af en snijd in schuine stukjes van +/- 1 cm breed.
- Roer de eidooiers los met de room, kaas, citroenzeste en -sap en de tuinkruiden. Kruid bij met peper en zout.
- Kook de penne gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg er de laatste minuut de erwten aan toe.
- Giet af maar bewaar 250 ml van het kookvocht.
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Kruid de scampi met peper en zout en bak gaar.
- Schep uit de pan en houd warm.
- Voeg een extra scheutje olijfolie toe aan de pan en roerbak de asperges. Kruid met peper en zout.
- Voeg de uitgelekte pasta toe aan de pan en zet het vuur uit.
- Roer de helft van het kookvocht van de pasta door het roommengsel en voeg toe aan de pan. Roer tot de kaas gesmolten en de saus licht gebonden is.
- Kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Verdeel de pasta over 4 borden. Schep er de scampi bij.
- Serveer.
Veel gestelde vragen
Je kan ook blokjes kip of zalm, of wat fijngesneden gerookte zalm gebruiken. Deze laatste voeg je helemaal op het einde toe aan de pasta.
Zelf vind ik deze pasta het lekkerste met peterselie en bieslook, maar kervel, dille of munt kunnen ook.
Je kan de groenten al snijden en bakken, en het sausje mengen. Kook de pasta à la minute, en bak de asperges nog even op. Ga dan verder zoals beschreven in het recept.
Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kan de pasta terug opwarmen in de microgolfoven, met toevoeging van een beetje kookvocht van de pasta (of wat water). Zo blijft de saus smeuïg.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Ontbijttaartjes met verse kaas en fruit
2 jaar geleden: Poffertjes met aardbeien, vlierbloesem en limoen
3 jaar geleden: Panna cotta taart met aardbeien
4 jaar geleden: Pasta met asperges en gerookte zalm
5 jaar geleden: Linguine met Ganda ham en groene asperges
6 jaar geleden: Rabarbercake met gember
7 jaar geleden: Rijstsalade met geroosterde paprika en feta
8 jaar geleden: Linguine met krab, citroen en waterkers
9 jaar geleden: Salade niçoise met zalm
Hallo Annelies, ik heb je pastarecept met asperges en scampi klaar gemaakt. Het is een succes geworden! Een echt lente-recept, in kleur en geur. Een andere manier om pasta klaar te maken! Dankjewel. We zijn fan!
Oh super! Maakt me blij! Bedankt om te laten weten en nog een fijne dag. 💚
Heel lekker
Eigeel vervangen door 3 el griekse yoghurt en een mini restje pesto erdoor gedraaid.
Bij het bakken van de de asperges een el kappertjes toegevoegd.
En gerookte zalm ipv scampi
❤️
Klinkt als een heerlijke variatie! Blij dat het gesmaakt heeft Nathalie!
Hey annelies. Klinkt heerlijk. Maar ik kan geen ei gebruiken wegens allergie. Ik ga het dus proberen met griekse yoghurt in de plaats. ( in Falastin staat een saus op basis van warme yoghurt)
Ha, dat lukt misschien ook wel! Je kan ook gewoon volle room gebruiken, dan zal de saus ook makkelijker binden.
Benieuwd of het lukt met de yoghurt!