Carpaccio van courgette met parmaham

12 juni 2015 | Courgettefestijn, Een lepeltje lekkers, Frisse slaatjes, Gezond, Hittegolf, Home thema, Recepten

We zijn net terug van vakantie in Zuid-Frankrijk. We verbleven veertien dagen in twee verschillende vakantiehuisjes in de streek van de Lot. Zálig was het, om hopen tijd te hebben voor heel eenvoudige dingen: samen ontbijten, genieten van eens echt niks doen, van de kinderen zien spelen terwijl we zelf van een glaasje lokale wijn nipten. Van weten dat morgen hetzelfde stramien volgde, dezelfde stralend blauwe lucht, dezelfde joie de vivre.

Waar ik ook erg van genoten heb, is de marktjes afschuimen op zoek naar felgekleurde tomaten, zongerijpte aardbeien en zoete perziken. Je moest enkel de geuren van provencaalse kruiden en vers geoogste look volgen om te weten waar het lekkers deze keer uitgestald was. Geen wonder dus dat ik ook verschillende keren zelf in de keuken stond.

Ik heb op onze vakantie een aantal lekkere zomerse gerechtjes bereid. Je hebt er weinig speciale ingrediënten of geavanceerd materiaal voor nodig, enkel de beste ingrediënten die je kan krijgen. Resultaat is een zongekust gerecht, met de smaak van het zuiden en de herinneringen aan die avond in de wijngaarden met de ondergaande zon als decor.

Eerste in het rijtje is deze carpaccio van courgette met parmaham. Héérlijk op een terrasje, met een glaasje wijn en een goed stuk Frans brood erbij. Laat de zomer maar beginnen.

Wat heb je nodig?

3 courgettes
rasp en sap van 1 citroen
3 takjes tijm
1 grote tak rozemarijn
150 g rucola (3 handenvol)
olijfolie
peper en zout
6 sneden parmaham
50 g parmezaan

Hoe ga je tewerk?

Was de courgettes en verwijder de uiteinden.
Snijd met een dunschiller of mandoline in de lengte in dunne plakken.


Meng in een kom met citroenrasp en -sap.


Verwijder de blaadjes van de tijm en verdeel over de courgettes.
Rits de naaldjes van de rozemarijn en snijd fijn.
Meng samen met de rucola door de courgettecarpaccio.

Giet er een royale scheut olijfolie bij en kruid kwistig met peper en zout.
Roer, proef en kruid eventueel bij.
Trek de parmaham in stukken.
Snijd met een dunschiller krullen van de parmezaan.
Verdeel beiden over de carpaccio van courgette.

Serveer de carpaccio van courgette met parmaham en parmezaan.

Nog enkele frisse slaatjes

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

De lente kruipt langzaamaan dichterbij, en dus mogen er weer wat lichtere gerechten op tafel komen. Zoals deze salade met makreel, croutons en appelsalsa bijvoorbeeld. Ik baseerde mij op een klassieke caesar salad, maar gaf er zoals steeds een creatieve 'Een lepeltje...

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

5 Reacties

    • Een lepeltje lekkers

      Ik kan het iedereen aanraden! 😉

      Antwoord
  1. Mireille

    Wowh wat een verrassend leuk receptje.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Mireille. Weinig inspanning, veel resultaat: mijn favoriete recepten! 🙂

      Antwoord
  2. Myriam

    Ziet er verrukkelijk uit , zowel het eten als de vakantie!!!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.