Carpaccio van courgette met parmaham

12 juni 2015 | Courgettefestijn, Een lepeltje lekkers, Frisse slaatjes, Gezond, Hittegolf, Home thema, Recepten

We zijn net terug van vakantie in Zuid-Frankrijk. We verbleven veertien dagen in twee verschillende vakantiehuisjes in de streek van de Lot. Zálig was het, om hopen tijd te hebben voor heel eenvoudige dingen: samen ontbijten, genieten van eens echt niks doen, van de kinderen zien spelen terwijl we zelf van een glaasje lokale wijn nipten. Van weten dat morgen hetzelfde stramien volgde, dezelfde stralend blauwe lucht, dezelfde joie de vivre.

Waar ik ook erg van genoten heb, is de marktjes afschuimen op zoek naar felgekleurde tomaten, zongerijpte aardbeien en zoete perziken. Je moest enkel de geuren van provencaalse kruiden en vers geoogste look volgen om te weten waar het lekkers deze keer uitgestald was. Geen wonder dus dat ik ook verschillende keren zelf in de keuken stond.

Ik heb op onze vakantie een aantal lekkere zomerse gerechtjes bereid. Je hebt er weinig speciale ingrediënten of geavanceerd materiaal voor nodig, enkel de beste ingrediënten die je kan krijgen. Resultaat is een zongekust gerecht, met de smaak van het zuiden en de herinneringen aan die avond in de wijngaarden met de ondergaande zon als decor.

Eerste in het rijtje is deze carpaccio van courgette met parmaham. Héérlijk op een terrasje, met een glaasje wijn en een goed stuk Frans brood erbij. Laat de zomer maar beginnen.

Wat heb je nodig?

3 courgettes
rasp en sap van 1 citroen
3 takjes tijm
1 grote tak rozemarijn
150 g rucola (3 handenvol)
olijfolie
peper en zout
6 sneden parmaham
50 g parmezaan

Hoe ga je tewerk?

Was de courgettes en verwijder de uiteinden.
Snijd met een dunschiller of mandoline in de lengte in dunne plakken.


Meng in een kom met citroenrasp en -sap.


Verwijder de blaadjes van de tijm en verdeel over de courgettes.
Rits de naaldjes van de rozemarijn en snijd fijn.
Meng samen met de rucola door de courgettecarpaccio.

Giet er een royale scheut olijfolie bij en kruid kwistig met peper en zout.
Roer, proef en kruid eventueel bij.
Trek de parmaham in stukken.
Snijd met een dunschiller krullen van de parmezaan.
Verdeel beiden over de carpaccio van courgette.

Serveer de carpaccio van courgette met parmaham en parmezaan.

5 Reacties

    • Een lepeltje lekkers

      Ik kan het iedereen aanraden! 😉

      Antwoord
  1. Mireille

    Wowh wat een verrassend leuk receptje.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Mireille. Weinig inspanning, veel resultaat: mijn favoriete recepten! 🙂

      Antwoord
  2. Myriam

    Ziet er verrukkelijk uit , zowel het eten als de vakantie!!!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest