De feesttradities van Elien van Elien’s Cuisine

30 november 2022 | Feesttradities, Verhalen

Het begint stilaan een gewoonte te worden hier op Een lepeltje lekkers: in aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag ontbreken en welke tradities ze graag in ere houden.

Foto Elien Elien's Cuisine feesttradities / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Vandaag is het aan Elien van Elien’s Cuisine. Voor mij is Elien dé bakkoningin van Instagram. Er gaat geen week voorbij of er verschijnt minstens één origineel taartje op haar feed. Elke keer weer ben ik onder de indruk van het gemak waarmee ze dat doet: niet alleen de pareltjes uit haar keuken toveren, maar zeker ook het tempo waarmee ze de nieuwe recepten uit haar mouw blijft schudden. Wat een talent! Ik weet dat Elien net als ik veel houdt van kerst, en was dus heel benieuwd naar haar feesttradities.

Garnalencocktail met hartig wafeltje Elien's Cuisine / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

“Om te beginnen ben ik enorm vereerd om aan de ondertussen bekende ‘feesttradities’ van Een lepeltje lekkers te mogen meewerken. Dus een dikke dankjewel Annelies! Ik moest trouwens geen tweemaal nadenken om ja te zeggen, aangezien ik toch wel een enorme ‘Christmas freak’ ben. In augustus begin ik al te brainstormen over receptjes en als je mij laat doen, zou de kerstboom in oktober reeds staan blinken in huis. De lichtjes, de gezelligheid, de leuke sfeer die er is, de jingle bells die je overal hoort… Dat zijn de voornaamste redenen waarom ik zo van Kerst hou. En natuurlijk ook al dat lekkers dat op tafel komt tijdens deze periode. 

Worstenbroodjes dragon veenbessen Elien's Cuisine / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Kerstavond is er altijd eentje die we doorbrengen bij de mama. Geen 7-gangen menu, oesters of kaviaar voor ons. Beginnen doen we altijd met de mama haar zelfgemaakte worstenbroodjes gevolgd door een garnalencocktail. Als hoofdgerecht staat er zoals ieder jaar gourmet op het menu. Eentje met lekker veel “vlezekes”, groentjes en sausjes à volonté. Als afsluiter staat er dan nog een typische kerstbûche te wachten op ons. Simpel, puur, gezellig en lekker… Meer moet dat voor mij niet zijn. 

Op Oudejaarsavond trek ik zelf ieder jaar alle registers open voor de familie en schoonfamilie. Van hapje tot de koekjes bij de koffie, alles is minutieus gepland. 

Zalm met Xmas tapenade en pilav rijst Elien's Cuisine / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik geniet ervan om dit weken van tevoren te plannen, receptjes uit te testen, een planning op te maken, na te denken over de tafelsetting en welke borden ik zal gebruiken, de inkopen te doen … I love it! Wanneer ik mijn feestmenu samenstel, kies ik wel steeds voor recepten die ik grotendeels op voorhand kan maken. Een soepje als voorgerecht, een stoofpotje als hoofdgerecht en een panna cotta of semifreddo als dessert … dat zijn de ideale gerechtjes om op je menu te zetten. Zo maak je het jezelf makkelijk en hoef je niet de hele avond te stressen of in de keuken door te brengen. ‘Preparation is the key to succes‘, dat is mijn motto. 

Panna Cotta Kokos Passievrucht Elien's Cuisine / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Leuk weetje, ik heb middernacht met Oudjaar nog nooit gehaald. Steeds gelukkig dat alles gelukt is, maar wel helemaal uitgeteld 😃. 

Wie feestdagen zegt, zegt natuurlijk ook cadeautjes. De laatste jaren verras ik iedereen met mijn homemade kerstcadeautjes (granola, koekjes, confituur, pralines, …) . Zelf heb ik er super veel plezier aan om deze te maken: het is uniek en veel persoonlijker. Ik ga dan op zoek naar leuke bokalen of tasjes waar ik mijn zelfgemaakt lekkers in kan presenteren. Elk jaar scoor ik hiermee, dus we blijven met veel plezier deze traditie verderzetten. 

Fijne feestdagen iedereen!”

Benieuwd naar meer? Neem een kijkje op de kanalen van Elien:

Feesttradities

Lees hier alle andere artikels in deze reeks:

Nog meer feesttradities

De feesttradities van Joke van Prinsessenboontjes

De feesttradities van Joke van Prinsessenboontjes

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Helen Kookt

De feesttradities van Helen Kookt

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Stefaan Dewinter

De feesttradities van Stefaan Dewinter

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

De feesttradities van Jolien Bakt

De feesttradities van Jolien Bakt

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest