Het begint stilaan een gewoonte te worden hier op Een lepeltje lekkers: in aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag ontbreken en welke tradities ze graag in ere houden.
Vandaag is het aan Elien van Elien’s Cuisine. Voor mij is Elien dé bakkoningin van Instagram. Er gaat geen week voorbij of er verschijnt minstens één origineel taartje op haar feed. Elke keer weer ben ik onder de indruk van het gemak waarmee ze dat doet: niet alleen de pareltjes uit haar keuken toveren, maar zeker ook het tempo waarmee ze de nieuwe recepten uit haar mouw blijft schudden. Wat een talent! Ik weet dat Elien net als ik veel houdt van kerst, en was dus heel benieuwd naar haar feesttradities.
“Om te beginnen ben ik enorm vereerd om aan de ondertussen bekende ‘feesttradities’ van Een lepeltje lekkers te mogen meewerken. Dus een dikke dankjewel Annelies! Ik moest trouwens geen tweemaal nadenken om ja te zeggen, aangezien ik toch wel een enorme ‘Christmas freak’ ben. In augustus begin ik al te brainstormen over receptjes en als je mij laat doen, zou de kerstboom in oktober reeds staan blinken in huis. De lichtjes, de gezelligheid, de leuke sfeer die er is, de jingle bells die je overal hoort… Dat zijn de voornaamste redenen waarom ik zo van Kerst hou. En natuurlijk ook al dat lekkers dat op tafel komt tijdens deze periode.
Kerstavond is er altijd eentje die we doorbrengen bij de mama. Geen 7-gangen menu, oesters of kaviaar voor ons. Beginnen doen we altijd met de mama haar zelfgemaakte worstenbroodjes gevolgd door een garnalencocktail. Als hoofdgerecht staat er zoals ieder jaar gourmet op het menu. Eentje met lekker veel “vlezekes”, groentjes en sausjes à volonté. Als afsluiter staat er dan nog een typische kerstbûche te wachten op ons. Simpel, puur, gezellig en lekker… Meer moet dat voor mij niet zijn.
Op Oudejaarsavond trek ik zelf ieder jaar alle registers open voor de familie en schoonfamilie. Van hapje tot de koekjes bij de koffie, alles is minutieus gepland.
Ik geniet ervan om dit weken van tevoren te plannen, receptjes uit te testen, een planning op te maken, na te denken over de tafelsetting en welke borden ik zal gebruiken, de inkopen te doen … I love it! Wanneer ik mijn feestmenu samenstel, kies ik wel steeds voor recepten die ik grotendeels op voorhand kan maken. Een soepje als voorgerecht, een stoofpotje als hoofdgerecht en een panna cotta of semifreddo als dessert … dat zijn de ideale gerechtjes om op je menu te zetten. Zo maak je het jezelf makkelijk en hoef je niet de hele avond te stressen of in de keuken door te brengen. ‘Preparation is the key to succes‘, dat is mijn motto.
Leuk weetje, ik heb middernacht met Oudjaar nog nooit gehaald. Steeds gelukkig dat alles gelukt is, maar wel helemaal uitgeteld 😃.
Wie feestdagen zegt, zegt natuurlijk ook cadeautjes. De laatste jaren verras ik iedereen met mijn homemade kerstcadeautjes (granola, koekjes, confituur, pralines, …) . Zelf heb ik er super veel plezier aan om deze te maken: het is uniek en veel persoonlijker. Ik ga dan op zoek naar leuke bokalen of tasjes waar ik mijn zelfgemaakt lekkers in kan presenteren. Elk jaar scoor ik hiermee, dus we blijven met veel plezier deze traditie verderzetten.
Fijne feestdagen iedereen!”
Benieuwd naar meer? Neem een kijkje op de kanalen van Elien:
- Blog: www.elienscuisine.be
- Instagram: @eliens_cuisine
- Facebook: www.facebook.com/elienscuisine
- Pinterest: www.pinterest.com/elienscuisine
Feesttradities
Lees hier alle andere artikels in deze reeks:
- De feesttradities van Alexia van Must Be Yummie
- De feesttradities van Elisa van Op mijn talloor
- De feesttradities van Sin van Food by Sin
- De feesttradities van Joke van O’Fond
- De feesttradities van Mieke van Mie en place
- De feesttradities van Joke van O’fond
- De feesttradities van Caroline van Avocado van de Duivel
- De feesttradities van Simon van The BBQ Bastard
- De feesttradities van Bart van Roeckiesworld
- De feesttradities van Evelien van Share My Food
- De feesttradities van Manon van Macaron Manon
- De feesttradities van Myriam van Hap & Tap
- De feesttradities van Anniek van Tafelklap
- De feesttradities van Anja van The Baking Foodstylist
- De feesttradities van Yasmine van Tartes Yaya
- De feesttradities van Laurence van As cooked by Ginger
- De feesttradities van Lieve van Juffrouw Toertjes
- De feesttradities van Claudia van Pinches of Happiness
0 reacties