De feesttradities van Anniek van Tafelklap

9 december 2020 | Feesttradities, Verhalen

In deze reeks vraag ik mede-foodbloggers om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?

Deze week is het de beurt aan Anniek van Tafelklap. Het moet zowat de eerste blog geweest zijn die ik jaren geleden begon te volgen. Niet alleen voor de recepten, maar ook voor haar verhalen over gepassioneerde ambachtslui, de tips voor authentieke adresjes en de creatieve ideeën om je etentje tot een feest te maken, altijd beschreven met veel kleur en “goesting”. De blog straalt gewoon gezelligheid uit, en dat vertaalt zich ook in de feesttradities van Anniek.

Anniek Tafelklap
  • Pin
(c) French Beans

De feestdagen maken mij altijd een beetje nostalgisch. Met veel plezier denk ik terug  aan de magische eighties. Feesten stond toen synoniem voor ‘la grande bouffe’. De focus lag – hoe kan het in een beenhouwersgezin ook anders – op vlees. Een blaadje sla of een originele groentebereiding was op de feesttafel haast niet te bespeuren. Nonkel Walter vulde de feestdis altijd aan met een stevige kerststronk met veel crème au beurre. Om de putjes te vullen zorgde mijn moeder voor een overdosis petit-fours. En ja, een kerstfeest was pas echt geslaagd als wij ons konden verkleden én dansen. 

Tijden en feesttradities veranderen maar de magie is er nog altijd. Ik probeer tradities in ere te houden. Zo zet ik pas een kerstboom na Sinterklaas en probeer ik altijd de typische kerstgerechten als een buche of gevulde kalkoen in een eigentijds kleedje te stoppen. Voor elke editie zoek ik naar een soort concept of origineel thema. Het plaatje moet ook op dit vlak kloppen. Het gekozen thema trek ik vervolgens graag in alles door. Van gerechten, outfits tot decoratie: alles moet één mooi geheel vormen. Dé topeditie van de voorbije jaren was ongetwijfeld onze Engelse kerst. Zalig was het om creatief aan de slag te kunnen gaan met de rijke Engelse kersttraditie. Wat kon ik mij toen uitleven met het bakken van scones en het maken van een echte Christmas pudding. 

Dips Tafelklap feesttradities
  • Pin
(c) French Beans

Iedereen denkt en kookt mee‘ vind ik verder een belangrijk aspect. Hoe graag ik ook kokkerel, de voorbije jaren heb ik geleerd om het werk te verdelen. Ja, delegeren doe ik ook graag in de keuken ;). Zo vind ik het makkelijk om de boodschappen aan iemand anders over te laten en een creatief familielid tot decorateur aan te stellen. 

Worteltjes Tafelklap feesttradities
  • Pin
(c) French Beans

Dit jaar wordt op alle vlakken een bijzondere editie. Het concept ligt nog niet 100% vast maar het wordt een outdoor Christmas. Tegen kerst zou onze buitenkamer klaar moeten zijn en daarom lijkt een uitgebreid buitenfeest wel een leuk idee. De schoon talloorkes zetten wij dus voor deze gelegenheid buiten. Ik voorzie al zeker een kleurrijk buffet met originele groentebereidingen in de stijl van mijn grote vriend Yotam Ottolenghi. Daarnaast zal ook een “vlezig” pronkstuk niet ontbreken. Ik heb wel zin om een groot stuk wild boven een open vuur te bereiden en broodjes te bakken in onze nieuwe buitenkachel / oven. Om mij helemaal voor te bereiden ga ik binnenkort online in de leer bij mijn ander kookidool Yvette Van Boven. 

Couscous Tafelklap feesttradities
  • Pin
(c) French Beans

En dan ga ik nu verder kerstkoekjes bakken want ook dit hoort bij ‘the most wonderful time of the year’.”

Blog: www.tafelklap.be
Facebook: https://www.facebook.com/tafelklap
Instagram: https://www.instagram.com/tafelklap

Feesttradities

Lees hier alle andere artikels in deze reeks:

Nog meer feesttradities

De feesttradities van Joke van Prinsessenboontjes

De feesttradities van Joke van Prinsessenboontjes

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Helen Kookt

De feesttradities van Helen Kookt

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Stefaan Dewinter

De feesttradities van Stefaan Dewinter

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

De feesttradities van Jolien Bakt

De feesttradities van Jolien Bakt

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest