Net als vorig jaar breng ik hier op Een lepeltje lekkers graag wat “feestvoorpret”. Hoe kerst 2021 zal verlopen, wordt hoe langer hoe onduidelijker, maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat we niet kunnen genieten van wat warmte om de komende periode te kleuren. De focus komt op wat wél kan en mag, niet op wat we verloren zijn.
In deze reeks vraag ik mede-foodies om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?
Dit jaar mogen Elisa en Davy van Op mijn talloor de spits afbijten. Ik leerde hen een paar maand terug kennen via hun Instagramaccount met heerlijke foodfoto’s. Bijna ongelooflijk dat ze nog maar een jaar bezig zijn… Elisa is de dochter van de uitbaters van Restaurant Firenze in Gent, en heeft gastronomie dus met de paplepel ingegeven gekregen. Davy specialiseerde zich in fotografie, en intussen geven ze samen Italiaanse kookworkshops en doen ze horecafotografie. En wat ze doen, dat doen ze zéér goed. De foto’s zijn om duimen en vingers bij af te likken. Ik was dan ook meer dan benieuwd naar hun feesttradities.
Elisa: “Als kind ging ik altijd bij mijn grootouders Kerstmis vieren met de ganse familie. Mijn opa was een gepensioneerd beenhouwer dus mocht “een schoon vlezeke” zeker niet ontbreken. Dit werd altijd heel klassiek geserveerd met vers gedraaide kroketten van mijn nonkel Jan. Haardvuurtje aan, glaasje champagne in de hand en pakjes uitdelen. Iedereen content.
Toen het voor mijn grootouders te zwaar werd om telkens een gans Kerstmenu op tafel te zetten, hebben we beslist om het elk jaar bij iemand anders thuis te doen. We verdeelden het werk en ik nam telkens met veel plezier het dessert voor mijn rekening. De kroketten bleven het werk van mijn nonkel. Want hij is de krokettenkampioen. Mijn vader nam telkens een panettone mee: een typisch Italiaans kerstgebak met gekonfijt fruit. Niemand was er fan van, maar hij moest en zou zijn panettone eten op kerst. Een man van principes… Tot op vandaag ben ik nog steeds de dessertleverancier van dienst. Van kerstbûches tot soezentaarten in de vorm van een kerstboom, het is allemaal de revue gepasseerd.
Oudejaarsavond vieren we niet samen met de familie, maar gaan we bij vrienden. Hier wordt meestal gekozen voor de gemakkelijkste optie: gezellig gourmetten of een heuse hapjesavond. Ik ben enorm fan van een hele avond gezellig aan de salontafel hapjes eten. Iedereen maakt zijn of haar specialiteit klaar waardoor je keer op keer verrast wordt met heerlijke smaakbommetjes. Mijn klassieker is een worstenbroodkrans met srirachamayo. Ik leerde het gerechtje kennen via Sofie Dumont. Een echte voltreffer bij jong en oud!
Op 1 januari dineren we ’s avonds altijd met de hele familie in restaurant De Sneppe in Gent. De gastheer Carlo heeft nog lang bij mijn ouders in de zaak gewerkt als barman en voor ons is het daar thuiskomen. Heerlijke garnaalkroketjes, een lekker ossenhaasje en een dame blanche: überklassiek maar een kater hoef je nu eenmaal niet te combineren met moleculaire keuken. Goeie wijn vloeit rijkelijk en afsluiten doen we standaard met een limoncello. Op de terugweg brullen we lichtjes aangeschoten mee met de radio…”
Benieuwd naar meer? Neem een kijkje op de kanalen van Elisa en Davy:
Website: www.opmijntalloor.be
Instagram: www.instagram.com/opmijntalloor
Facebook: www.facebook.com/OpMijnTalloor
Feesttradities
Lees hier alle andere artikels in deze reeks:
- De feesttradities van Bart van Roeckiesworld
- De feesttradities van Evelien van Share My Food
- De feesttradities van Manon van Macaron Manon
- De feesttradities van Myriam van Hap & Tap
- De feesttradities van Anniek van Tafelklap
- De feesttradities van Anja van The Baking Foodstylist
- De feesttradities van Alexia van Must Be Yummie
- De feesttradities van Sin van Food by Sin
0 reacties