Kerst 2020 wordt anders dan we gewend zijn. Daarom breng ik op Een lepeltje lekkers graag wat warmte om de komende periode te kleuren. De focus komt op wat wél kan en mag, niet op wat we verloren zijn.
In deze reeks vraag ik mede-foodbloggers om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?
De reeks start met Bart van Roeckiesworld. Leuk hoe je via zijn levendige Instagram account een inkijk krijgt in het dagelijkse leven van een drukbezette papa. Naast schooldirecteur is hij ook een echte bak-koning, en zijn rustieke cakes en originele taarten doen mij telkens weer watertanden. Overgiet het geheel met een vrolijk, no-nonsense sausje en je weet dat je met een topper te maken hebt. Ik laat het woord aan hem.
“Toen fijne collega-blogger Annelies mij vroeg om hier iets over onze kersttradities te vertellen, zei ik meteen ja! Want ik geef toe, ik ben een échte fan van de feestdagen (en van Annelies, jawel!).
Met Kerst en met Oud op Nieuw heerlijk genieten van goed gezelschap en… lekker eten, niets fijner toch?
En ja zeker, ook in onze familie zijn er zo van die tradities waar niet van afgeweken wordt, whatever happens. Zo komt er bij mijn schoonouders op Kerstdag steevast fondue op tafel. En ja, daar horen al meer dan 20 jaar dezelfde (klassieke) garnituren bij (met geraspte worteltjes kan je toch nooit niks misdoen, he…?), net als steevast hetzelfde mopje van de opa: “Wie zijn ‘vlezeke’ in de fonduepot kwijt is, moet de afwas doen”. Onze kinderen vinden het – gelukkig – nog altijd even grappig…
Wij vierden in al die jaren eigenlijk maar één keertje Kerst en Nieuwjaar niet thuis in België en dat was toen we op vakantie waren in Sri Lanka. Het hotel waar we verbleven had echt zijn best gedaan hoor, maar die fluo-nepkerstbomen en exotisch dansende kerstmannen waren toch niet echt ons ding. ?
Op kerstavond sta ik zelf achter de kookpotten. We blijven dan thuis met de kinderen (dat zal dit jaar sowieso niet anders zijn in deze coronadagen) en maken het supergezellig thuis. Een grote boom en een huis vol kaarsjes horen daar natuurlijk bij. Wat het eten betreft, proberen we de laatste jaren het allemaal toch wat ‘lichter’ te houden (ja, we worden al wat ouder… en breder ?). Ik schreef vorig jaar bijvoorbeeld een blogpost over hoe je gezonder kan gourmetten.
We sluiten Kerstavond dan af met cadeautjes (blijft leuk, en ik kan nooit genoeg bakspullen hebben, hé) én kijken samen een leuke film bij het haardvuur.
Op de blog vind je ondertussen al heel wat ideetjes terug om je kerstmenu samen te stellen. Eén van mijn persoonlijke favorieten is zeker dit heerlijke mosselsoepje met saffraan.
Dé absolute hoogtepunten van de feestdagen zijn voor mij natuurlijk de desserts! Of wat had je gedacht? Als liefhebber van zoetigheden en als gepassioneerde hobbybakker durf ik me wel eens laten gaan, ja… Voor een lekker stukje feesttaart mag je mij dan ook altijd roepen, day or night!
Op Nieuwjaarsdag kijken Eva en ik dan traditioneel naar het Nieuwjaarsconcert uit Wenen en drinken we een glaasje champagne. Goed tegen de kater van de vorige avond…
Mag ik jou Annelies, maar ook al jouw bloglezers, alvast hele fijne feesten wensen? Het zal ‘anders dan anders’ zijn dit jaar, maar ik geloof er in dat we er, ieder in ons kot, samen-maar-toch-apart, gezellige én warme feestdagen kunnen van maken.
Optimistische groet,
Bart (Roeckiesworld)
Blog: www.roeckiesworld.be
Instagram: www.instagram.be/roeckiesworld
Facebook: www.facebook.com/roeckiesworld
Heb je zelf ook een leuk verhaal over de feesttradities in je familie? Hebben jullie een onovertroffen feestrecept of is de koekjestaart van de bomma “to die for”? Is het bij jullie traditie dat de kinderen de kerstboom mogen versieren, met een regenboog aan kleuren tot gevolg? Of heb je andere feesttradities die bijzonder zijn? Laat het mij weten in de reacties hieronder, en misschien verschijnt jouw verhaal hier binnenkort wel op de blog!
Feesttradities
Lees hier alle andere artikels in deze reeks:
- De feesttradities van Evelien van Share My Food
- De feesttradities van Manon van Macaron Manon
- De feesttradities van Myriam van Hap & Tap
- De feesttradities van Anniek van Tafelklap
- De feesttradities van Anja van The Baking Foodstylist
- De feesttradities van Alexia van Must Be Yummie
- De feesttradities van Elisa van Op mijn talloor
- De feesttradities van Sin van Food by Sin
Bedankt om deze feesttradities te posten. Dit brengt me stilletjesaan in feeststemming en doet ons beseffen dat we ook op een andere manier nog kunnen feesten!
Inderdaad! Ik weet niet hoe kerst er dit jaar zal uitzien, en dus probeer ik vooral te focussen op hoe het er anders uitzag. Alleen maar leuke herinneringen! ?
Wat een leuke idee Annelies! Heel fijn om zo wat warmte te brengen en als mega kerstbeest lees ik graag mee:-)
Dank je wel Alexia! ?
Merci om mij in deze reeks op te nemen! X
Jij bedankt voor de medewerking! ?