De feesttradities van Claudia van Pinches of Happiness

30 december 2020 | Feesttradities, Verhalen

In deze reeks vraag ik mede-foodbloggers om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?

Laatste in het rijtje is Claudia van Pinches of Happiness. Ik volg Claudia vooral op Instagram, waar ze dag na dag de lekkerste baksels deelt. Daarnaast is ze ook handig met naald en draad, en breidt en haakt ze de mooiste kleertjes voor haar kinderen. Het is zo leuk om iemand te volgen die altijd wat schoonheid brengt, zeker in dit – niet altijd even vrolijke – jaar. Haar oog voor detail, positiviteit en aandacht voor kleine gelukjes maken mij instant blij. En dat doet ze vandaag ook weer, met dit mooie stukje over haar feesttradities!

“Kerstavond vieren wij normaalgezien steevast bij mijn schoonouders in Anzegem. Rond 17u komen we samen om dan nog net met z’n allen de finale van de Warmste Week te kunnen bekijken of beluisteren. Daarna kunnen we dan beginnen aan een hele lange aperitivo. Ovenhapjes, een tapenade van zongedroogde tomaten met parmezaan en een paar oesters staan standaard op het menu, uiteraard vergezeld van wat lekkere bubbels.

Net als een lange aperitief is ook de grote berg cadeautjes een vaste waarde. Een paar weken voor kerstavond leggen we een verlanglijstje met cadeau-ideetjes aan, gaande van nuttige prullaria (mijn ijskrabbers worden nogal makkelijk kwijtgespeeld) tot wat grotere wensen. De stapel geschenken was een paar jaren zo groot dat we de ochtend van kerstdag nog konden verder gaan met het uitpakken. Ik probeer ook altijd een zelfgemaakt naaisel of breisel cadeau te doen. En vorig jaar versierde ik al onze cadeautjes met een gingerbread cookie.

De keuze voor het hoofdgerecht kan variëren van een lasagne met lamsgehakt tot een stoofpotje gemaakt door mijn schoonmama. Maar ook een zeevruchtenschotel valt zeker in de smaak. Voor het dessert wordt beroep gedaan op mijn bakkunsten: vaak iets relatief eenvoudigs waar iedereen nog wel een gaatje voor vindt. 

Wat oud & nieuw betreft gaan we op 1 januari sowieso langs bij mijn ouders in Lokeren. Voor zoon- en dochterlief geboren waren, namen de hubbie en ikzelf op oudejaarsavond in mijn ouderlijk huis plaats achter de kookpotten en verzorgden wij het feestmenu. Ik herinner mij nog dat de tiramisu waarvoor we eieren met de hand moesten opkloppen bij gebrek aan keukenrobot of de artisanale garnaalkroketten die we op ons appartementje in Gent Centrum rolden. Sinds de geboorte van Anna en Leon is die traditie wat verwaterd, maar wie weet pikken we deze na corona wel weer op.

Met onze vriendengroep van de unief vieren we ook “tweede nieuwjaar”. Dat begon, toen we nog studeerden, met een feestje op 2 januari, compleet met aftellen om middernacht en alles erop en eraan. Na het afstuderen evolueerde dat naar een samenkomst waar ieder op zijn/haar beurt gastheer/gastvrouw was en ieder een gang van het feestmaal meebracht. Sinds vorig jaar zitten we alweer in een nieuwe fase: toen viel tweede nieuwjaar op een middag in april en vierden we in een kindvriendelijk restaurant ;).

We vieren dus op verschillende manieren en ik geef toe dat het, net als voor velen, dit jaar heel raar zal voelen. Toch wens ik jullie heel fijne feestdagen. Ik hoop dat we alles volgend jaar dubbel en dik kunnen inhalen.”

Claudia De Rycke
Blog: Pinches of Happiness
Facebook: https://www.facebook.com/pinchesofhappiness
Instagram: https://www.instagram.com/claudia_pinchesofhappiness/

Feesttradities

Lees hier alle andere artikels in deze reeks:

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 11 en 14 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.722 andere abonnees

Nog meer feesttradities

De feesttradities van Kris Kookt

De feesttradities van Kris Kookt

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

De feesttradities van Veronique van Gattoos

De feesttradities van Veronique van Gattoos

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Stephanie Bex

De feesttradities van Stephanie Bex

Ja hoor, daar zijn ze weer: de feesttradities op Een lepeltje lekkers! In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en...

De feesttradities van Silke van Fabrique MANGERfique

De feesttradities van Silke van Fabrique MANGERfique

Het begint stilaan een gewoonte te worden hier op Een lepeltje lekkers: in aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest