In deze reeks vraag ik mede-foodies om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?
Vandaag deel ik graag de tradities van Sin. Deze vrolijke foodie reist de wereld rond als stewardess. Haar zoontje Maurits vergast haar bij terugkomst op zijn schattigste glimlach, die ook mijn hart al meermaals deed smelten :). Sin heeft Koreaanse roots, en dat zie je regelmatig in de recepten die ze deelt op haar Instagram-account. Haar multiculturele achtergrond en levenswijze maakten mij extra benieuwd naar hoe zij de feestdagen doorbrengt.
“Mijn feestdagen zien er de laatste jaren niet meer hetzelfde uit als de tradities waarmee ik ben opgegroeid. Zo vierden we Kerstavond, oftewel pakjesavond, altijd gezellig thuis met enkele lekkere hapjes, fondue, een familiefilm en lekker lang opblijven. Met Kerstmis gingen we met de hele familie naar mijn grootouders aan zee. Daar stond een kerstboom in het midden van de woonkamer met daaronder heel veel cadeautjes, en het was altijd vol spanning afwachten tot het moment dat jij je pakje mocht openen.
Op het kerstmenu stond perfect gegaarde rosbief met erwtjes en kroketjes overgoten met een lekkere saus. Oma bereidde deze feestmaaltijd met heel veel liefde en dat proefde je. Met liefde gemaakt, dat smaakt!
Met Nieuwjaarsdag komen we nog steeds met de hele familie samen om te klinken op het nieuwe jaar en te genieten van enkele feestelijke hapjes.
Ondertussen zien de feestdagen er bij mij een beetje anders uit. De grootste oorzaak daarvan is mijn job als stewardess. De feestperiode betekent voor mij “werken” en gaat gepaard met enkele dagen weg van huis. In het begin had ik het daar erg moeilijk mee, maar als je weet hoeveel families en geliefden je op deze manier samenbrengt, dan voel je je toch een beetje een Kerstelfje. 🙂
Ik bracht de laatste jaren Kerstmis door in Congo, Gambia, Oeganda, New York en Toronto. De kerstsfeer in New York vind ik prachtig met al die mooie etalages, maar Kerstmis in Afrika blijft een speciale ervaring… Geen koude, donkere winterdagen, geen blanke dikke Kerstman, geen sneeuw, geen dikke jassen… maar wel temperaturen van 40°, zomerse kledij, sandalen en een Afrikaanse (dunne) Kerstman. Wat een contrast!
Soms brengen we Kerst en Nieuwjaar al werkend door in het vliegtuig. Dan klinken we hoog in de lucht met een glaasje kinderchampagne op het nieuwe jaar. Eenmaal aangekomen op bestemming maken we het dan zo gezellig mogelijk met de crew, ook al zijn dat soms collega’s die je nooit eerder hebt gezien. Iedereen mist op dat moment zijn familie, maar we maken er samen het beste van en proberen keihard te genieten van het moment en de unieke ervaring.
En het allerleukste? Af en toe neem ik mijn man mee op vlucht, zodat we samen Kerst kunnen vieren in een totaal andere setting; denk bijvoorbeeld aan een romantische wandeling door de straten van Manhattan. Bij thuiskomst vieren we dan Kerst met de familie op een andere datum. Best of both worlds, letterlijk! 😉
Kennen jullie trouwens Koreaans nieuwjaar ‘Seollal’? Ook deze feestdag gaat gepaard met een leuke feesttraditie. Je kan het vergelijken met ‘Chinees Nieuwjaar’ (Lunar New Year). Deze nieuwjaarsdag wordt niet op 1 januari gevierd, maar begint op de tweede (of derde) nieuwe maan na de winterwende. Dit jaar vieren we ‘Het jaar van de Tijger’ op 1 februari 2022.
Deze Koreaanse nieuwjaarsdag vier ik graag met Koreaanse vrienden. Zoals de traditie het wil, eten we samen de traditionele nieuwjaarssoep ‘tteokguk’ met zeewier om officieel één jaar ouder te worden en zo mee te stappen in het nieuwe jaar. De heldere bouillon staat symbool voor een ‘cleane’ en frisse start van het nieuwe jaar, de muntvormige rijstcakejes voor rijkdom en succes. Heerlijke symboliek, heerlijke traditie!
Last but not least…
Twee jaar geleden ben ik mama geworden van mijn zoontje Maurits, waardoor mijn gezin steeds belangrijker wordt. Maurits heeft nog geen Kerstmis met familie kunnen vieren, want in zijn eerste levensjaar was hij amper 1 week oud en vorig jaar kwam er een of ander virus roet in het eten gooien. 😉 Dit jaar mag Maurits voor de allereerste keer de Kerstboom helpen versieren. Hoog tijd om vanaf nu onze eigen kleine familietradities te creëeren.
Fijne feestdagen en een gelukkig, coronavrij 2022!”
Benieuwd naar meer? Neem dan een kijkje op de kanalen van Sin:
Instagram: https://www.instagram.com/foodbysin
Facebook: https://www.facebook.com/foodbysin
Feesttradities
Lees hier alle andere artikels in deze reeks:
- De feesttradities van Evelien van Share My Food
- De feesttradities van Manon van Macaron Manon
- De feesttradities van Myriam van Hap & Tap
- De feesttradities van Anniek van Tafelklap
- De feesttradities van Anja van The Baking Foodstylist
- De feesttradities van Alexia van Must Be Yummie
- De feesttradities van Elisa van Op mijn talloor
- De feesttradities van Bart van Roeckiesworld
0 reacties