In deze reeks vraag ik mede-foodies om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?
Vandaag ben ik heel fier om jullie de feesttradities van Caroline van Avocado van de Duivel voor te stellen. Caroline is, samen met Anniek van Tafelklap, zowat de eerste foodblogger die ik ben beginnen volgen. Ik herinner mij nog goed hoe spannend ik het vond als ik een nieuw berichtje zag verschijnen in mijn RSS feed (gebruikt iemand dat nog?). Intussen zijn we vele jaren verder en volg ik Caroline nog steeds met evenveel enthousiasme. Vooral haar food-tours, een ideetje dat voortkwam uit de eerste lockdown, zijn legendarisch en hebben mij al meermaals inspiratie voor een nieuwe citytrip opgeleverd Zie bijvoorbeeld haar website, maar ook – en vooral – haar Instagram account). Benieuwd hoe zij de feestdagen doorbrengt!
“Ik ga beginnen met een bekentenis: ik ben niet zo’n ‘Christmassy’ persoon. Versta me niet verkeerd, ik hou echt van Kerstmis vieren met mijn familie, maar de hele aanloop ernaartoe vind ik vaak wat over the top. De maand december is meestal een hele drukke op werkvlak, en dan is het op 24 december zelf dat ik Kerstmis pas tot me toe laat komen. Dan keer ik 180 graden en ga ik helemaal op in de kerstsfeer. En de week nadien is er dan ook nog eentje om me helemaal in die sfeer onder te dompelen. Vijgen na Pasen, maar dan met Kerstmis…
Kerstmis vier ik op kerstavond met mijn ouders, mijn zus en schoonbroer en mijn man en zoontje uiteraard. Dat doen we al jaren zo, afwisselend in de verschillende huizen. En iedereen zorgt voor een ‘gang’ en een hapje, de gastvrouw voor het hoofdgerecht. Dat maakt het niet te zwaar, en toch plezant en verrassend. Er zijn ook jaren dat we echt voor een thema kozen, bijvoorbeeld Aziatisch.
Ik vind het ook het uitgelezen moment voor mij om te experimenteren in de keuken, eens iets speciaals te maken dat ik al lang wilde doen. Zo maakte ik bijvoorbeeld al eens een ‘glazed ham’, een gevulde kalkoen en beef Wellington… Een goei stuk vlees dus, een ‘piece de resistance’. En daarbij komen dan allerlei bijgerechten en een goei sauzeke. En kroketten of hasselback aardappeltjes. Alle schalen en potjes op tafel en genieten maar! Het voorgerecht mag wat mij betreft wat verfijnder zijn, een mooi gedresseerd bordje. En de uitdaging bij de hapjes: niet overdrijven, dat er nog iets plaats is voor iets anders… Voor het dessert maakt mijn mama vaak een traditionele biscuit met slagroom en kriekskes tussen. Nostalgie!
Vorig jaar konden we niet samen vieren omdat we in quarantaine zaten (en het ook niet mocht). We hebben dan een superfeestelijke take away besteld, en dat was ook echt verrassend goed. We waren eigenlijk van plan om dat dit jaar opnieuw te doen, maar het aanbod is toch aanzienlijk verminderd (begrijpelijk natuurlijk). Ik heb toch al een overzichtje gemaakt voor de take away in Antwerpen. Maar met na te denken over dit artikel, begint het toch wel echt weer te kriebelen om tóch zelf te koken.
In de jaren heb ik al wel wat feestelijke recepten verzameld op blog (maar niet zo georganiseerd als jij Annelies ☺). Een feestmenu bij ons thuis zou er zo kunnen uitzien (toegegeven, er is een duidelijke voorliefde voor Aziatisch…):
Hapjes
Aziatische worstenbroodjes met sojamayonaise
Homemade crackers met feestelijke dips, onlangs maakte ik nog een nieuwe dip, spicy feta brûlée, die mag er dan zeker ook bij.
Asian style oesters met venkel en appel
Voorgerecht
Langoustine met fregola sarda, langoustinejus en barilotto: een receptje dat ik onlangs met blog-collega Myriam van Hap & Tap maakte.
Hoofdgerecht
Glazed ham, pastinaak, geroosterde knolselder, een lekker sausje en hasselback aardappelen of kroketjes.
Dessert
Een pavlova om te delen.
Fijne feestdagen gewenst, wanneer ze ook beginnen!”
Benieuwd naar meer? Neem dan een kijkje op de kanalen van Caroline:
Website: https://www.avocadovandeduivel.be
Facebook: https://www.facebook.com/avocadovandeduivel
Instagram: https://www.instagram.com/avocadovandeduivel
Feesttradities
Lees hier alle andere artikels in deze reeks:
- De feesttradities van Anniek van Tafelklap
- De feesttradities van Anja van The Baking Foodstylist
- De feesttradities van Alexia van Must Be Yummie
- De feesttradities van Elisa van Op mijn talloor
- De feesttradities van Sin van Food by Sin
- De feesttradities van Joke van O’Fond
- De feesttradities van Mieke van Mie en place
- De feesttradities van Bart van Roeckiesworld
- De feesttradities van Evelien van Share My Food
- De feesttradities van Manon van Macaron Manon
- De feesttradities van Myriam van Hap & Tap
0 reacties