De feesttradities van Evelien van Share My Food

18 november 2020 | Feesttradities, Verhalen

In deze reeks vraag ik mede-foodbloggers om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?

Vandaag geef ik het woord aan Evelien van Share My Food. Op haar blog deelt ze moderne comfort food met een gezonde(re) inslag. Daarnaast laat ze ook regelmatig food-ondernemers aan het woord, om over hun passie te vertellen. Leuk is ook om op haar Instagram-account te zien wat ze dagdagelijks kookt, hoe haar schattige dochters meehelpen en welke foodie-adresjes ze samen met haar gezin ontdekt.

Share My Food - Evelien
 • Pin

“De kerstperiode begint bij ons met het zetten van de kerstboom. Dat gebeurt elk jaar in het eerste weekend van december. Mijn man gaat de boom halen met onze meisjes en ik versier hem. Julie en Olivia mogen kijken en af en toe iets aangeven, maar ik versier hem toch nog het liefste zelf. Kwestie dat ik 4 weken lang op een mooi versierde boom kan kijken en er niet te veel ballen sneuvelen :).

Share My Food - kerstboom
 • Pin

De kerstdecoratie is een mix van spullen die ik gekregen heb van mijn ouders (zij zijn niet zo into kerstversiering) en van mijn overleden schoonmoeder. En de boom, dat mag alleen maar een echte zijn. No fake plastic tree. Wij willen de dennengeur ruiken!

Nog een traditie: ik ontwerp elk jaar zelf onze kerstkaart. Jaren geleden stond ons konijntje Sliese op die kaart, maar sinds de komst van onze dochters zijn zij uiteraard de ster van onze kerstkaart. Die versturen we trouwens nog altijd ouderwets via de post. 

Share My Food - kerstkaart2019
 • Pin

Kerstavond vierden we vroeger bij mijn schoonmoeder in Mol. Dat was die ene avond in het jaar die we absoluut voor haar moesten vrijhouden. Sinds haar overlijden in 2013 vieren we kerstavond thuis met ons gezin. Starten doen we nog altijd met verse oesters en een glaasje echte champagne in haar prachtige mondgeblazen glazen. Ondertussen kijken we naar de finale van De Warmste Week op televisie.

Share My Food - pakjes
 • Pin

Aangezien we kerstavond met ons gezin vieren, wil ik zo weinig mogelijk in de keuken staan. Ik zorg dus voor eenvoudige hapjes, zoals olijven, toastjes, kant-en-klare zakouskis. De meisjes aperitieven uitgebreid mee en daarna gaan ze naar bed en genieten mijn man en ik van een tête à tête. Ik kook dan heel klassiek: een stukje wild, kroketjes en veel wintergroenten (die ik in de namiddag al wat heb voorbereid). Het dessert is een bordje kaas. Geen werk en altijd een winner bij mijn wederhelft! 

Share My Food - Evelien vergiet
 • Pin

Op kerstdag is het familiefeest. Dat gaat afwisselend door bij mijn ouders of bij mijn tante. Ook op dit feest zijn er twee tradities: mijn mama bakt een kerststronk met crème au beurre (de beste die er is!) en mijn schoonbroer zorgt voor een quiz à la De Slimste Mens

Op oudejaarsavond komen we samen met vrienden. De formule is adults only en elk koppel zorgt voor een gang. Dat vind ik super, want dan kan ik mij helemaal laten gaan met mijn favoriete gang: de hapjes! Dit keer mag er wel best wat werk aan zijn. Ik amuseer mij zelfs met het uitkiezen van de perfecte bordjes, kommetjes, lepeltjes. Valt het op dat ik een hapjes-madam ben? Er staan dan ook heel wat hapjes op mijn blog

Share My Food - voorgerecht
 • Pin

Ook op oudejaar zijn er tradities: om middernacht trekken we naar buiten met een fles champagne en kijken we naar het vuurwerk in de straat. Daarna zetten we muziek op en dansen we met ons zessen in de living. De volgende ochtend ontbijten we met pannenkoeken en een glaasje bubbels, terwijl het nieuwjaarsconcert op staat. Daarna rijden we (met kleine oogjes) naar mijn ouders, waar de meisjes hun nieuwjaarsbrief opzeggen.

Geen idee hoe de kerstperiode er dit jaar zal uitzien. Ik maak er mij eigenlijk ook niet druk om. What will be will be. Vast staat dat we het thuis extra gezellig gaan maken. We zijn alvast begonnen met elke avond kaarsjes aan te steken. En lekker eten en drinken kan gelukkig nog altijd! Dit jaar en petit comité en in 2021 weer met al wie ons dierbaar is. Daar ga ik vanuit. 

Blog: www.sharemyfood.be/blog
Instagram: www.instagram.com/sharemyfood.blog
Facebook: www.facebook.com/sharemyfood.blog

Share My Food_Julia Child
 • Pin

Heb je zelf ook een leuk verhaal over de feesttradities in je familie? Hebben jullie een onovertroffen feestrecept of is de koekjestaart van de bomma “to die for”? Is het bij jullie traditie dat de kinderen de kerstboom mogen versieren, met een regenboog aan kleuren tot gevolg? Of heb je andere feesttradities die bijzonder zijn? Laat het mij weten in de reacties hieronder, en misschien verschijnt jouw verhaal hier binnenkort wel op de blog!

Feesttradities

Lees hier alle andere artikels in deze reeks:

Nog meer feesttradities

De feesttradities van Joke van Prinsessenboontjes

De feesttradities van Joke van Prinsessenboontjes

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Helen Kookt

De feesttradities van Helen Kookt

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Stefaan Dewinter

De feesttradities van Stefaan Dewinter

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

De feesttradities van Jolien Bakt

De feesttradities van Jolien Bakt

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

4 Reacties

 1. Francine Coppens

  Een tof idee Annelies dat jij op je blog er andere personen bij betrekt.
  Een mens is nooit te oud om nieuwe dingen te volgen.

  Antwoord
  • Lieziepeasy

   Inderdaad, en zeker als je daar extra plezier en warmte uit haalt!

   Antwoord
 2. Lieve Verstraete

  Dag Annelies, wat een leuk initiatief om je collega foodbloggers aan het woord te laten ! Ideale opwarmer voor de feestdagen xxx

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest