In deze reeks vraag ik mede-foodies om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?
Zo net voor kerst geef ik graag het woord aan Simon van The BBQ Bastard. Als ik door Simon’s Instagram feed ga, ben ik altijd een beetje jaloers op de práchtige foto’s die hij neemt. Hij weet als geen ander sfeer op te roepen, iets dat in een food-foto echt niet zo makkelijk is. Daarnaast hou ik van zijn passie. Niet enkel voor fotografie, maar ook en in de eerste plaats voor de barbecue. Altijd fijn om te zien hoe iemand volledig opgaat in zijn vak, en daar alles uithaalt wat erin zit. Neem zeker eens een kijkje op zijn website en social media kanalen, en je zal snel overtuigd zijn dat de grill zoveel meer is dan een zomerse hobby. En dan geef ik nu graag het woord aan Simon!
“Ik herinner me nog goed hoe ik als kind uitkeek naar de feestperiode. Al van ’s morgens vroeg keek ik uit naar het samenzijn. Hoewel deze dagen erg voorspelbaar waren, kon ik in die mate enthousiast worden dat ik er onrustig van werd. Als oplossing hiervoor mocht ik mij de hele dag voor TV nestelen. Misschien is in die periode wel mijn voorliefde voor de cyclocross ontstaan. Elk jaar opnieuw kroop ik met een deken in de zetel, keek eerst naar Babar en later naar het veldrijden terwijl iedereen probeerde zich in alle rust klaar te maken.
Net voor het volk toekwam, kreeg ik de belangrijkste taak van de avond (dat vond ik toch): “de aperitiefhapjes voorbereiden”. Hoewel ik verder nooit echt interesse had in het koken, was mijn liefde voor eten al sterk aanwezig. Ik kon echt uitkijken naar het feestmenu (en ook erg ontgoocheld zijn als het tegenviel). Maar zoals elk kind keek ik vooral uit naar de pakjesronde. Elk jaar maakten we er een spel van uren van, waarbij we elk om beurt mochten raden welk pakje onder de boom van ons was.
Het cadeau waar ik echter de mooiste herinneringen aan overhoud, kwam pas op het laatst. Als alle pakjes waren uitgedeeld, toverde mijn pepe nog 4 gigantische “Jezekes” te voorschijn: de traditionele kerstkoeken in de vorm van een reuze-Jezus waar we nog dagen konden van eten. In de kerstperiode aten we dus nagenoeg elke morgen een heerlijk stuk kerstkoek met boerenboter.
In de loop der jaren zijn veel van deze tradities verloren gegaan. Mijn vrouw houdt er totaal andere tradities op na en met de kinderen die erbij zijn gekomen, zijn ook enkele andere gewoontes ontstaan. Zo gaan we tegenwoordig elk jaar op kerstavond op bezoek bij mijn schoonouders om kreeft te eten. Mijn zonen eten niets liever, dus oma kan niet anders dan volgen.
Hoewel ik het hele jaar door achter de BBQ te vinden ben, schuif ik met de feestdagen dus gewoon mijn voeten onder tafel. Even geen barbecue of gerookte gerechten. Al lijkt mijn schoonvader de laatste jaren toch ook wat schade in te halen door bij de hapjes af en toe ook wat gegrilde lekkernijen te voorzien. Enerzijds vind ik het wel jammer om op die momenten niet zelf te koken, maar dat compenseer ik genoeg op andere momenten. Als foodblogger heb je namelijk al meerdere kerstdiners gegeten vooraleer de feestdagen ook effectief van start zijn gegaan.
Hoewel – net als het kerkbezoek voor de middernachtmis – heel wat tradities in de loop der jaren verloren zijn gegaan, wil ik er toch één met stip bewaren: de “Jezekes” bij het kerstontbijt. Voorlopig ben ik er nog niet in geslaagd om een volledige reuze-Jezus te maken. De laatste jaren probeer ik er echter toch een gewoonte van te maken om op kerstochtend een lekkere kerstkoek met verse boerenboter te kunnen voorschotelen. Al is het meer een nostalgisch eerbetoon aan mijn grootvader, want mijn kinderen zouden evengoed een andere ontbijtkoek naar binnen kunnen spelen.”
Benieuwd naar meer? Neem dan een kijkje op de kanalen van Simon:
Website: www.thebbqbastard.com
Instagram: www.instagram.com/the_bbq_bastard
Facebook: www.facebook.com/TheBBQbastard
Feesttradities
Lees hier alle andere artikels in deze reeks:
- De feesttradities van Anja van The Baking Foodstylist
- De feesttradities van Alexia van Must Be Yummie
- De feesttradities van Elisa van Op mijn talloor
- De feesttradities van Sin van Food by Sin
- De feesttradities van Joke van O’Fond
- De feesttradities van Mieke van Mie en place
- De feesttradities van Caroline van Avocado van de Duivel
- De feesttradities van Bart van Roeckiesworld
- De feesttradities van Evelien van Share My Food
- De feesttradities van Manon van Macaron Manon
- De feesttradities van Myriam van Hap & Tap
- De feesttradities van Anniek van Tafelklap
0 reacties