Het begint stilaan een gewoonte te worden hier op Een lepeltje lekkers: in aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag ontbreken en welke tradities ze graag in ere houden.
Vandaag lees je het verhaal van Lieve van Juffrouw Toertjes. Deze zomer hadden we de kans om elkaar te ontmoeten, en ontdekte ik wat een gepassioneerde, professionele dame Lieve is. Sindsdien volg ik met veel plezier haar kookavonturen op haar Instagramaccount. De foto’s zijn keer op keer om duimen en vingers van af te likken, en de recepten zijn modern, origineel en licht. Behalve de taartjes dan, die zijn misschien wat minder gezond maar daarom niet minder smakelijk 😃. Benieuwd hoe zij het eindejaar doorbrengt!
“De feestdagen… Sinds enkele jaren is er een lege stoel aan de tafel en dat doet bij momenten als deze weer dubbel pijn, maar in gedachten is mama er nog steeds bij…
Op kerstavond zorgen wij voor sfeer, gezelligheid en lekker eten en dan komen de ouders afgezakt. Kristof en ikzelf zijn enig kind, dus onze inner circle is klein maar fijn. Toen we nog in Gent op appartement woonden was dat zelfs een voordeel, want ons keukentje was zo klein dat we de bordjes dresseerden op de trap (stel je voor). Gelukkig hebben we nu in Lokeren iets meer plek om comfortabel te werken 😊.
We proberen altijd te starten rond 17u met een uitgebreide apero, want hapjes zijn een must op feestelijke dagen. Ook ons dochtertje Amélie heeft de kunst van het aperitieven al flink onder de knie. Liever wat meer hapjes dan langer aan tafel te moeten zitten, is steevast haar leuze.
Vroeger maakte ik na het aperitief dé kerstklassieker klaar: gevulde kalkoen met verse kroketjes en de obligatoire groentekrans. Maar sinds een paar jaar pak ik het wat anders aan. Zo haalden we vorig jaar Libanees af in Gent en maakte ik er nog enkele side dishes bij uit de kookboeken van Ottolenghi (ja, ik ben fan!). Jong en minder jong hebben gesmuld en vonden die minder traditionele kerst smaken naar meer.
Het dessert is meestal gebak, of een mini-buffetje met zoete lekkernijen. Die maak ik graag zelf, want baking is my therapy. Geen moeilijke of ingewikkelde dingen, maar lekker ambachtelijk gebak dat een beetje feestelijk is afgewerkt. En bij die afwerking helpt Amélie maar wat graag mee. We kijken dan niet op een sprinkeltje meer of minder.
Tussen de ‘gangen’ door delen we al een paar pakjes uit. Pakjes zijn hét hoogtepunt van de avond voor dochterlief. Haar geduld stellen we dus niet te lang op de proef. Eén van de cadeautjes is sowieso een homemade goodie, dat kan granola zijn, of gingerbread koekjes… maar altijd iets wat Amélie en ik samen hebben gemaakt (de grootouders vinden dat ge-wel-dig!).
Een echte traditie die niet mag ontbreken – en die al meegaat sinds mijn kindertijd – zijn de foppakjes. Zo voorziet ieder 2 foppakjes om te verloten. Soms gaat dat in de vorm van een mini ‘Bingo’, andere jaren koppelen we er een quizvraagje aan vast. Altijd pret verzekerd.
Kerstdag vieren we dan met ons drietjes. We slapen lekker lang uit (dat lukt elk jaar ietsje beter) en starten de dag met een uitgebreid ontbijt. Daarna halen we een frisse neus en kijken we een kerstfilm. ’s Avonds maken we het opnieuw gezellig met kaarsjes, een stemmig muziekje en heerlijke hapjes. En op tweede kerstdag? Dán eten we kroketjes met zijn garnituren, waaronder spruitjes (mijn hoogdag, want ik ben de enige in ons gezin die fan is van deze wintergroente).
Op de laatste dag van het jaar gaan we naar Planckendael om de diertjes fijne feestdagen te wensen. Oudjaar zelf vieren we opnieuw met ons drietjes en doen we BBQ. Manlief staat dan achter het vuur, terwijl ik mij met de hapjes (ah ja) bezighoud. Op de BBQ gaat dan een stukje rundvlees met homemade béarnaise, verse handgesneden frietjes en een knapperige salade, of een kreeftje gevolgd door een ijsje als dessert, want een dame blanche dat smaakt altijd.
1 januari brengen we meestal met familie door en de dagen erna… tja, dan zijn we nog altijd niet uitgefeest. Iets met nieuwjaarsbrieven, aperitiefjes om te klinken op het nieuwe jaar met vrienden en manlief die jarig is op 2 januari… Need I say more?
Benieuwd naar meer? Neem dan een kijkje op de kanalen van Lieve:
- Website: www.juffrouwtoertjes.be
- Instagram: www.instagram.com/juffrouwtoertjes.be
Feesttradities
Lees hier alle andere artikels in deze reeks:
- De feesttradities van Claudia van Pinches of Happiness
- De feesttradities van Alexia van Must Be Yummie
- De feesttradities van Elisa van Op mijn talloor
- De feesttradities van Sin van Food by Sin
- De feesttradities van Joke van O’Fond
- De feesttradities van Mieke van Mie en place
- De feesttradities van Joke van O’fond
- De feesttradities van Caroline van Avocado van de Duivel
- De feesttradities van Simon van The BBQ Bastard
- De feesttradities van Bart van Roeckiesworld
- De feesttradities van Evelien van Share My Food
- De feesttradities van Manon van Macaron Manon
- De feesttradities van Myriam van Hap & Tap
- De feesttradities van Anniek van Tafelklap
- De feesttradities van Anja van The Baking Foodstylist
- De feesttradities van Yasmine van Tartes Yaya
- De feesttradities van Laurence van As cooked by Ginger
0 reacties