De feesttradities van Myriam van Hap & Tap

2 december 2020 | Feesttradities, Verhalen

In deze reeks vraag ik mede-foodbloggers om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?

Vandaag deelt Myriam van Hap & Tap haar feesttradities. Myriam moet zo wat de opper-foodblogger van Vlaanderen zijn. Iedereen kent haar en zij kent iedereen. Ze draait dan ook al heel wat jaartjes mee, en is daarenboven een joviale dame die met iedereen een praatje aanknoopt. Haar blog bulkt van de kunstwerkjes: zowel de gerechten als de foto’s zijn exquis. Ik kan alleen maar bewondering opbrengen voor zoveel passie en inzet! Ze vond in haar drukke schema ook nog even de tijd om hieronder iets te schrijven over eindejaar ten huize Hap & Tap.

Hap&Tap schort Ekkow Photography
  • Pin
(c) Ekkow Photography

“Hey Annelies en Een lepeltje lekkers-lezers, uiteraard werk ik graag mee aan deze rubriek! Geen grotere X-mas lady dan ik, denk ik zo. Ik zou in juli al beginnen met het delen van kerstrecepten. Ja, zelfs wanneer het 30 graden is buiten… 

Nochtans heb ik de ‘kerstmicrobe’ niet mee van thuis uit: bij mijn ouders thuis werd kerst niet gevierd. Geen kerstcadautjes, geen kerstdiner, … Maar nieuwjaar des te meer. Op nieuwjaar werden alle zeilen bijgezet en gingen we all the way: familiereünie met een feestmenu, pakjes en… de “lukken” van Jules Destrooper bij de oma. Een West-Vlaamse traditie vermoed ik. En die gewoonte blijf ik in ere houden: het menu en de pakjes dan toch, die lukken zijn een beetje uit de mode geraakt. Haha!

Hap&Tap Ekkow Photography
  • Pin
(c) Ekkow Photography

Met kerst houden mijn man en ik het heel sober met meestal gewoon een raclette-, fondue- of gourmetschotel met ons tweetjes, maar met nieuwjaar ga ik total-loss. Dan nodig ik mijn kinderen, schoonkinderen, broer en schoonzus uit en kook ik de pannen van het dak. Daarvoor pik ik meestal recepten uit mijn kerstmenu van dat jaar. Elk jaar blog ik namelijk een meerkeuze kerstmenu met meestal meer dan 30 gerechten, zo kunnen mijn volgers daar zelf  naar hartenlust mee mixen en matchen.

En tussen de verschillende gangen door worden dan de pakjes uitgedeeld. Uiteraard. Iedereen maakt op voorhand een verlanglijstje waaruit we dan allemaal onze keuzes maken. Er wordt de weken voor kerst nogal wat over en weer gemaild. Dit jaar komt daar nog een extra pakje bij, want er is een lief, klein hartediefje bijgekomen in 2020: Lieselotje, een groot lichtpunt in de voor de rest een bijzonder somber jaar.

Papillote coquille en kreeft Hap & Tap
  • Pin

Welke gerechten horen voor mij traditioneel bij kerst? Een gerecht met kreeft en/of coquilles, sowieso. Dit jaar wordt dat een gerecht waarin beide delicatessen gecombineerd worden in de vorm van een papillote. Dat daar dan ook nog een champagnesaus bijkomt, maakt het alleen maar feestelijker!

Boterham met wildpastei
  • Pin

Nog iets wat ik graag op het menu zet met het eindejaar is een wildpastei. Dit jaar maakte ik (al zeg ik het zelf en eigen stoef stinkt en zo) een prachtig voorgerecht met homemade suikerbrood waarop ik een terrine, gerookte eendenborst en kwartelboutjes schikte. Een feestje voor de smaakpapillen!

Kerstboompjes Hap&Tap
  • Pin

 Tot slot moet er zeker ook een echt kerstdessert op tafel komen. Dat kan een zelfgemaakte kerststronk zijn, maar ook iets totaal anders, zolang het dessert maar kerst ademt. Dit jaar heb ik leuke kerstboompjes gemaakt van ijshoorntjes. Zoooo eenvoudig en zoooo boordevol effect. Je kan ze eerst gewoon op tafel zetten als decoratie en op het einde van je kerstdiner je bubbel uitnodigen om de kerstdeco op te eten. Hoe grappig is dat?”

Blog: https://www.hap-en-tap.be
Instagram: https://www.instagram.com/hap_en_tap/
Facebook: https://www.facebook.com/kookblog/

Feesttradities

Lees hier alle andere artikels in deze reeks:

Nog meer feesttradities

De feesttradities van Joke van Prinsessenboontjes

De feesttradities van Joke van Prinsessenboontjes

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Helen Kookt

De feesttradities van Helen Kookt

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Stefaan Dewinter

De feesttradities van Stefaan Dewinter

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

De feesttradities van Jolien Bakt

De feesttradities van Jolien Bakt

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest