In deze reeks vraag ik mede-foodbloggers om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?
Anja van The baking foodstylist deelt vandaag haar tradities. Ze is half Pools, en heeft dus zowel Poolse als Belgische tradities. Anja is gepassioneerd door bakken, fotografie en foodstyling, en maakte er onlangs ook haar beroep van. Op Instagram vergaap ik mij regelmatig aan haar fijn afgewerkte koekjes en heerlijke taarten. Benieuwd hoe zij de feestdagen beleeft!
“In november begin ik al na te denken hoe ik de kerstkaart ga vormgeven. De laatste jaren kiezen we steeds voor een persoonlijke kerstkaart met onze foto’s. Niets leuker om te vinden in de brievenbus en een leuk aandenken ook.
Vanaf november durf ik ook al eens een kerstmuziekje opzetten. “Last Christmas” of “All I want for Christmas is You”: stiekem word ik er toch een beetje vrolijk van. Met de kerstboom wachten we traditiegetrouw tot 7 december, de dag na Sinterklaas. De man des huizes zorgt voor de boom en ik zorg samen met de kindjes voor de aankleding. Al enkele jaren wordt geprobeerd een plastieken exemplaar in huis te halen. Er gaat echter niets boven de frisse dennengeur… Jaar na jaar verloren moeite dus.
In aanloop naar de kerstdagen maak ik samen met de kindjes koekjes van peperkoek. De koekjes worden afgewerkt met glazuur: een traditie uit Polen die we niet kunnen overslaan. In sommige Poolse gezinnen komen de koekjes in de kerstboom te hangen.
Kerstavond (wigilia in het Pools) is voor vele Polen de belangrijkste avond van het jaar. Bij mijn Poolse oma (babcia) was het de gewoonte om die avond geen vlees te eten. Traditioneel staan er twaalf gerechten op tafel, een gebruik dat gebaseerd is op de katholieke kerk en verwijst naar de twaalf apostelen. Als de eerste ster aan de hemel staat, wordt het startsein gegeven om aan tafel te gaan. Voor het eten deel je eerst een soort dunne rechthoekige hostie met elkaar (opłatek). Wanneer je deelt, spreek je wensen naar elkaar uit. De traditie om die avond geen vlees te eten werd meegenomen naar België: al sinds ik klein was bestaat onze avond louter uit visgerechten. Ook nu eten we steevast hetzelfde met ons gezin: visschelp, garnaalkroketten en een garnaalcocktail. Na het eten is er tijd voor de cadeautjes!
Terwijl kerstdag staat voor kalkoen met kroketjes, perziken en veenbessen, staat oudejaarsavond voor hapjes met het gezin, macarons en oliebollen met rozijnen. Een gebruik van onze Nederlandse buurman dat we graag mee onderhouden.
Ook dit jaar houden we de tradities in ere. En de glaasjes die we niet kunnen drinken met buren, vrienden en familie halen we later op het jaar wel in met dubbel zoveel liefde ♡.”
Anja Spriet
Website: thebakingfoodstylist.com
Facebook: www.facebook.com/Thebakingfoodstylist/
Instagram: www.instagram.com/the_baking_foodstylist/
Feesttradities
Lees hier alle andere artikels in deze reeks:
- De feesttradities van Bart van Roeckiesworld
- De feesttradities van Evelien van Share My Food
- De feesttradities van Manon van Macaron Manon
- De feesttradities van Myriam van Hap & Tap
- De feesttradities van Anniek van Tafelklap
- De feesttradities van Alexia van Must Be Yummie
- De feesttradities van Elisa van Op mijn talloor
- De feesttradities van Sin van Food by Sin
Deze blog kende ik nog niet ! Het was leuk om deze te “ontdekken” :-).