De feesttradities van Anja van The baking foodstylist

16 december 2020 | Feesttradities, Verhalen

In deze reeks vraag ik mede-foodbloggers om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?

Anja van The baking foodstylist deelt vandaag haar tradities. Ze is half Pools, en heeft dus zowel Poolse als Belgische tradities. Anja is gepassioneerd door bakken, fotografie en foodstyling, en maakte er onlangs ook haar beroep van. Op Instagram vergaap ik mij regelmatig aan haar fijn afgewerkte koekjes en heerlijke taarten. Benieuwd hoe zij de feestdagen beleeft!

The baking foodstylist - Anja bakt
  • Pin
(c) Gosamphoto

“In november begin ik al na te denken hoe ik de kerstkaart ga vormgeven. De laatste jaren kiezen we steeds voor een persoonlijke kerstkaart met onze foto’s. Niets leuker om te vinden in de brievenbus en een leuk aandenken ook.

Vanaf november durf ik ook al eens een kerstmuziekje opzetten. “Last Christmas” of “All I want for Christmas is You”: stiekem word ik er toch een beetje vrolijk van. Met de kerstboom wachten we traditiegetrouw tot 7 december, de dag na Sinterklaas. De man des huizes zorgt voor de boom en ik zorg samen met de kindjes voor de aankleding. Al enkele jaren wordt geprobeerd een plastieken exemplaar in huis te halen. Er gaat echter niets boven de frisse dennengeur… Jaar na jaar verloren moeite dus. 

The baking foodstylist - Peperkoekenhuisje
  • Pin

In aanloop naar de kerstdagen maak ik samen met de kindjes koekjes van peperkoek. De koekjes worden afgewerkt met glazuur: een traditie uit Polen die we niet kunnen overslaan. In sommige Poolse gezinnen komen de koekjes in de kerstboom te hangen. 

The baking foodstylist - Warschau oude stad
  • Pin
Anja in Warschau

Kerstavond (wigilia in het Pools) is voor vele Polen de belangrijkste avond van het jaar. Bij mijn Poolse oma (babcia) was het de gewoonte om die avond geen vlees te eten. Traditioneel staan er twaalf gerechten op tafel, een gebruik dat gebaseerd is op de katholieke kerk en verwijst naar de twaalf apostelen.  Als de eerste ster aan de hemel staat, wordt het startsein gegeven om aan tafel te gaan. Voor het eten deel je eerst een soort dunne rechthoekige hostie met elkaar (opłatek). Wanneer je deelt, spreek je wensen naar elkaar uit.  De traditie om die avond geen vlees te eten werd meegenomen naar België: al sinds ik klein was bestaat onze avond louter uit visgerechten. Ook nu eten we steevast hetzelfde met ons gezin: visschelp, garnaalkroketten en een garnaalcocktail. Na het eten is er tijd voor de cadeautjes!

The baking foodstylist - Anja
  • Pin
(c) Gosamphoto

Terwijl kerstdag staat voor kalkoen met kroketjes, perziken en veenbessen, staat oudejaarsavond voor hapjes met het gezin, macarons en oliebollen met rozijnen. Een gebruik van onze Nederlandse buurman dat we graag mee onderhouden.  

Ook dit jaar houden we de tradities in ere. En de glaasjes die we niet kunnen drinken met buren, vrienden en familie halen we later op het jaar wel in met dubbel zoveel liefde ♡.”

The baking foodstylist - cupcakes
  • Pin

Anja Spriet
Website: thebakingfoodstylist.com
Facebook: www.facebook.com/Thebakingfoodstylist/
Instagram: www.instagram.com/the_baking_foodstylist/

Feesttradities

Lees hier alle andere artikels in deze reeks:

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 11 en 14 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.722 andere abonnees

Nog meer feesttradities

De feesttradities van Kris Kookt

De feesttradities van Kris Kookt

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

De feesttradities van Veronique van Gattoos

De feesttradities van Veronique van Gattoos

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Stephanie Bex

De feesttradities van Stephanie Bex

Ja hoor, daar zijn ze weer: de feesttradities op Een lepeltje lekkers! In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en...

De feesttradities van Silke van Fabrique MANGERfique

De feesttradities van Silke van Fabrique MANGERfique

Het begint stilaan een gewoonte te worden hier op Een lepeltje lekkers: in aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en...

1 Reactie

  1. Peggy's Pastime

    Deze blog kende ik nog niet ! Het was leuk om deze te “ontdekken” :-).

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest