Rabarbertaart met vanille-meringue

24 maart 2018 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Rabarber, Recepten

Niks leuker dan in het weekend een zelfgemaakte taart op tafel te zetten. De voorpret bij het maken, de geuren tijdens het bakken, de hoopvolle spanning voor de eerste hap… Ik kan er niet genoeg van krijgen. Deze rabarbertaart met vanille-meringue is een van mijn favorieten aller tijden. Ik heb het recept daarom ook ingestuurd voor de Tarte à Moi wedstrijd. Zo komt hij binnenkort misschien wel in de winkelrekken van Delhaize, en kan iedereen ervan genieten. Duimen jullie mee?!

Rabarbertaart met vanillemerengue / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik ben dól op rabarber. Van zodra de eerste knalroze stengels in de supermarkt liggen, moet er een bussel mee naar huis. En tegen de zomer oogst ik hem zelf in de moestuin van mijn ouders. De smaak roept nostalgie op, naar lang vervlogen tijden toen ik stiekem een stengel uit trok om achter het tuinhuis als lolly op te eten, gedoopt in fijne kristalsuiker. Deze rabarbertaart doet mij onmiddellijk weer wegdromen naar toen…

Ik begon met een oud familierecept en gaf er mijn eigen draai aan. De bodem is een bros deeg dat ook rauw al heerlijk smaakt. Je hoeft het niet uit te rollen: gewoon met je handen in de vorm duwen. Daarop komt een mengsel van blokjes rabarber, suiker en maïzena. Die laatste zorgt ervoor dat de bodem lekker krokant blijft en het sap indikt. Afwerken doen we met een toren merengue, op smaak gebracht met vanille en (bloed)sinaasappelsap. Zeg nu zelf: dat kan toch niet anders dan héérlijk zijn?

Rabarbertaart met vanillemerengue-aangesneden-close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Of mijn taart potten zal breken in de wedstrijd, dat valt nog af te wachten. Maar intussen kunnen jullie alvast thuis aan de slag. Ik durf wedden dat dit binnen de kortste keren ook één van jouw favorieten wordt.

Rabarbertaart met vanillemerengue / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Rabarbertaart met vanille-meringue

Deze rabarbertaart met vanille-meringue heeft een brosse bodem, zoetzure vulling en heerlijk zachte topping van meringue.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 45 minuten
Oventijd 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • standmixer
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 100 g boter
  • 90 g kristalsuiker
  • 10 g vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 1/2 (bloed)sinaasappel alleen de zeste
  • 100 g bloem
  • 50 g maïzena
  • 1 theelepel bakpoeder

Voor de vulling

  • 350 g rabarber schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 eetlepels maïzena

Voor de vanille-meringue

  • 3 eiwitten
  • snuifje zout
  • 120 g kristalsuiker
  • 2 el bloedsinaasappelsap
  • 1 vanillestok alleen de zaadjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).

Maak eerst het deeg.

  • Smelt de boter en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer er dan suiker, dooiers en sinaasappelrasp door.
  • Meng bloem, maïzena en bakpoeder en klop lepel per lepel door het botermengsel in de keukenmachine.
  • Vet een taartvorm van 28 cm in met boter en bestuif met bloem.
  • Duw het deeg in de vorm en langs de randen.
  • Bak 30 minuten in de oven.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel over de bodem.
  • Doe nu de eiwitten & een snuifje zout in de kom van de mixer.
  • Klop tot pieken.
  • Voeg dan lepel per lepel de suiker toe tot je een mooi glanzende meringue krijgt, waarin de suikerkorrels opgelost zijn (je kan dit checken door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven).
  • Klop er op het einde het sinaasappelsap en de vanillezaadjes door.
  • Spatel de meringue op de taart maar blijf een centimeter van de rand, zodat je de rabarber nog ziet.
  • Schuif de taart in de oven en bak in 35 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster en ontvorm voorzichtig.
  • Serveer de rabarbertaart met vanille-meringue.
Trefwoord citroen, meringue, rabarber, vanille
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

12 Reacties

  1. Liesbeth

    Bedankt om dit super recept te delen. Het was heel lekker!

    Antwoord
  2. Inez

    Die taart ziet er alvast heel lekker uit! Succes met de wedstrijd!

    Antwoord
  3. ohladybake

    ik duim mee voor je en deze zou ik meteen willen maken

    Antwoord
  4. Lucie

    Hallo Annelies,
    Je taart lijkt me heel lekker. Helaas is rabarber hier niet verkrijgbaar maar ik wil het recept voor het deeg uitproberen. Is de hoeveelheid inderdaad genoeg om een vlaaivorm of taartpan van 28 cm te bekleden? En heb je geen steunvulling nodig om het deeg voor te bakken?
    Succes met de taartenwedstrijd.
    Lucie

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Lucie, het deeg is zeker genoeg voor een vorm van 28 cm, die heb ik zelf ook geprobeerd. En steunvulling is inderdaad niet nodig! Veel succes, Annelies

      Antwoord
  5. Karin

    Succes Annelies. Ziet er superlekker uit.
    Helaas hier nog geen rabarber… zal het maken met andere vulling?
    Groetjes

    Antwoord
  6. Andrea de wit

    Veel succes . Ik kijk uit naar je resultaat.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest