Niks leuker dan in het weekend een zelfgemaakte taart op tafel te zetten. De voorpret bij het maken, de geuren tijdens het bakken, de hoopvolle spanning voor de eerste hap… Ik kan er niet genoeg van krijgen. Deze rabarbertaart met vanille-meringue is een van mijn favorieten aller tijden. Ik heb het recept daarom ook ingestuurd voor de Tarte à Moi wedstrijd. Zo komt hij binnenkort misschien wel in de winkelrekken van Delhaize, en kan iedereen ervan genieten. Duimen jullie mee?!
Ik ben dól op rabarber. Van zodra de eerste knalroze stengels in de supermarkt liggen, moet er een bussel mee naar huis. En tegen de zomer oogst ik hem zelf in de moestuin van mijn ouders. De smaak roept nostalgie op, naar lang vervlogen tijden toen ik stiekem een stengel uit trok om achter het tuinhuis als lolly op te eten, gedoopt in fijne kristalsuiker. Deze rabarbertaart doet mij onmiddellijk weer wegdromen naar toen…
Ik begon met een oud familierecept en gaf er mijn eigen draai aan. De bodem is een bros deeg dat ook rauw al heerlijk smaakt. Je hoeft het niet uit te rollen: gewoon met je handen in de vorm duwen. Daarop komt een mengsel van blokjes rabarber, suiker en maïzena. Die laatste zorgt ervoor dat de bodem lekker krokant blijft en het sap indikt. Afwerken doen we met een toren merengue, op smaak gebracht met vanille en (bloed)sinaasappelsap. Zeg nu zelf: dat kan toch niet anders dan héérlijk zijn?
Of mijn taart potten zal breken in de wedstrijd, dat valt nog af te wachten. Maar intussen kunnen jullie alvast thuis aan de slag. Ik durf wedden dat dit binnen de kortste keren ook één van jouw favorieten wordt.
Wat heb je nodig?
Voor het deeg
100 g boter
90 g kristalsuiker
10 g vanillesuiker
2 eidooiers
rasp van 1/2 (bloed)sinaasappel
100 g bloem
50 g maïzena
1 tl bakpoeder
Voor de vulling
350 g rabarber, schoongemaakt en in blokjes gesneden
2 el kristalsuiker
1 el maïzena
Voor de vanille-meringue
3 eiwitten
snuifje zout
120 g kristalsuiker
2 el (bloed)sinaasappelsap
zaadjes van 1 vanille-stok
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).
Maak eerst het deeg.
Smelt de boter en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer er dan suiker, dooiers en sinaasappelrasp door.
Meng bloem, maïzena en bakpoeder en klop lepel per lepel door het botermengsel in de keukenmachine.
Vet een taartvorm van 28 cm in met boter en bestuif met bloem.
Duw het deeg in de vorm en langs de randen.
Bak 30 minuten in de oven.
Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C.
Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel over de bodem.
Doe nu de eiwitten & een snuifje zout in de kom van de mixer.
Klop tot pieken.
Voeg dan lepel per lepel de suiker toe tot je een mooi glanzende meringue krijgt, waarin de suikerkorrels opgelost zijn (je kan dit checken door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven).
Klop er op het einde het sinaasappelsap en de vanillezaadjes door.
Spatel de meringue op de taart maar blijf een centimeter van de rand, zodat je de rabarber nog ziet.
Schuif de taart in de oven en bak in 35 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster en ontvorm voorzichtig.
Serveer de rabarbertaart met vanille-meringue.
Bedankt om dit super recept te delen. Het was heel lekker!
Bedankt Liesbeth! Blij dat het gesmaakt heeft! ?
Die taart ziet er alvast heel lekker uit! Succes met de wedstrijd!
Bedankt Inez!
ik duim mee voor je en deze zou ik meteen willen maken
Bedankt! ?
Hallo Annelies,
Je taart lijkt me heel lekker. Helaas is rabarber hier niet verkrijgbaar maar ik wil het recept voor het deeg uitproberen. Is de hoeveelheid inderdaad genoeg om een vlaaivorm of taartpan van 28 cm te bekleden? En heb je geen steunvulling nodig om het deeg voor te bakken?
Succes met de taartenwedstrijd.
Lucie
Dag Lucie, het deeg is zeker genoeg voor een vorm van 28 cm, die heb ik zelf ook geprobeerd. En steunvulling is inderdaad niet nodig! Veel succes, Annelies
Succes Annelies. Ziet er superlekker uit.
Helaas hier nog geen rabarber… zal het maken met andere vulling?
Groetjes
Bedankt Karin!
Veel succes . Ik kijk uit naar je resultaat.
Bedankt Andrea!