Pasta met tomaat en scampi

21 maart 2020 | Gesponsorde berichten, Home thema, Mijn favorieten, Recepten, Snel klaar, Snelle pasta

Wat zijn het bizarre tijden… Twee weken terug deden we allemaal nog wat lacherig over het coronavirus, maar zie ons nu. De wereld lijkt op zijn kop te staan. Ik ben zelf absoluut geen held en vind de beelden en berichtgeving heel angstaanjagend. En dus heb ik intussen beslist om mijn media-consumptie te beperken, en vooral met mijn gezin bezig te zijn.

Het voelde ook een beetje raar om gewoon aan het koken te slaan. Ik kon mij moeilijk concentreren en wist niet waar te beginnen. Maar eens ik dan bezig was – ingrediënten verzamelen, servies kiezen, een plan voor de foto’s bedenken – merkte ik dat het een heilzame werking had. Even helemaal mijn gedachten verzetten en aandacht vestigen op iets moois.

Pasta met tomaat en scampi_liggend / www.eenlepeltjelekkers.be

Ik heb voor jullie vandaag dit recept voor pasta met tomaat en scampi klaar. Het is eenvoudig te maken, vergt geen speciale ingrediënten en zorgt toch voor een feestje op tafel. Inspiratie haalde ik bij Jamie Oliver: zijn “taglierini met eenvoudige zoete tomatensaus en garnalen” maak ik al jaren, en ik heb het gerecht nu gewoon lichtjes aangepast aan mijn eigen smaak en voorraadkast.

Normaalgezien zou ik dit met linguine maken, maar in de supermarkt was er enkel nog spaghetti te vinden, dus het werd dat in combinatie met een restje “chittara” dat ik nog in de kast liggen had. Voor de kinderen laat ik de harissa achterwege en vervang ik die in mijn eigen bord door een scheutje olijfolie met chilipeper. En zo is het voor iedereen #lekkerinuwkot. 🙂

Hou jullie goed en gezond!

In samenwerking met Campina.
Recept licht aangepast uit De basis van het koken van Jamie Oliver

Wat heb je nodig?

500 g linguine (of andere lange pasta)
24 middelgrote scampi (+/- 400 g), gepeld en ontdarmd
klontje boter
olijfolie
peper en zout
zeste van 1 citroen
1 groot teentje look, geperst
1 tl harissa (indien gewenst, zie inleiding)
sap van 1 citroen
100 ml cognac
400 g tomatenblokjes (blik)
150 ml volle room
blaadjes van een 5-tal stengels platte peterselie, fijngehakt

Hoe ga je tewerk?

Ingrediënten pasta met tomaat en scampi / www.eenlepeltjelekkers.be

Kook de linguine gaar in flink gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Dep de scampi goed droog.
Verhit de boter samen met een scheutje olijfolie in een grote sauteerpan op middelhoog vuur.
Bak er de scampi aan beide zijden goudbruin in aan en kruid royaal met peper en zout. De scampi moeten nog niet gaar zijn, een bruin korstje is genoeg.
Voeg citroenzeste, look en harissa (als je die gebruikt) toe en bak 1 minuut mee.

Scampi's bakken met look en citroenzeste / www.eenlepeltjelekkers.be

Blus met citroensap en cognac en laat bijna volledig verdampen.
Voeg de tomatenblokjes en room toe en laat enkele minuten doorkoken.
Roer er de peterselie door.

Giet de pasta af en meng met de saus. Kruid royaal bij met zwarte peper van de molen.

Serveer de pasta met tomaat en scampi.

Pasta met tomaat en scampi_staand / www.eenlepeltjelekkers.be

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Bananendessert met pudding en zanddeeg
2 jaar geleden: Rabarbertaart met vanillemeringue
3 jaar geleden: Zoete aardappelsoep met tomaat
4 jaar geleden: Kip-mosterdpannetje met prei
5 jaar geleden: Frittata van wortelgroenten
6 jaar geleden: Sinaasappelcake

 • Bananendessert met pudding en zanddeeg_landscape / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Rabarbertaart met vanillemerengue en bloemsuiker / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Zoete aardappelsoep afwerken met peterselie / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Kip-mosterdpannetje met prei

4 Reacties

 1. whitley heijmans

  Een perfecte combi wat mij betreft,want ik ben gek op garnalen en pasta! Het ziet er verrukkelijk uit.

  Antwoord
 2. petercsp

  Dag Annelies,

  Het ziet er weer heerlijk uit, dus dankjewel.
  Voor jou en je gezin heilzame en gezonde dagen toegewenst, want ja er komt nu best veel op iedereen af. Stay safe and sound!

  Culinaire groet,
  Peter

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Een lepeltje lekkers

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 8 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.597 andere abonnees

%d bloggers liken dit: