Wat zijn het bizarre tijden… Twee weken terug deden we allemaal nog wat lacherig over het coronavirus, maar zie ons nu. De wereld lijkt op zijn kop te staan. Ik ben zelf absoluut geen held en vind de beelden en berichtgeving heel angstaanjagend. En dus heb ik intussen beslist om mijn media-consumptie te beperken, en vooral met mijn gezin bezig te zijn.
Het voelde ook een beetje raar om gewoon aan het koken te slaan. Ik kon mij moeilijk concentreren en wist niet waar te beginnen. Maar eens ik dan bezig was – ingrediënten verzamelen, servies kiezen, een plan voor de foto’s bedenken – merkte ik dat het een heilzame werking had. Even helemaal mijn gedachten verzetten en aandacht vestigen op iets moois.
Ik heb voor jullie vandaag dit recept voor pasta met scampi klaar. Het is eenvoudig te maken, vergt geen speciale ingrediënten en zorgt toch voor een feestje op tafel. Inspiratie haalde ik bij Jamie Oliver: zijn “taglierini met eenvoudige zoete tomatensaus en garnalen” maak ik al jaren, en ik heb het gerecht nu gewoon lichtjes aangepast aan mijn eigen smaak en voorraadkast.
Normaalgezien zou ik dit met linguine maken, maar in de supermarkt was er enkel nog spaghetti te vinden, dus het werd dat in combinatie met een restje “chittara” dat ik nog in de kast liggen had. Voor de kinderen laat ik de harissa achterwege en vervang ik die in mijn eigen bord door een scheutje olijfolie met chilipeper. En zo is het voor iedereen #lekkerinuwkot. 🙂
Hoe maak ik deze pasta met scampi?
Er is echt helemaal niks moeilijks aan. Terwijl de pasta kookt, bak je de scampi op hoog vuur aan zodat ze een goudbruin korstje krijgen. Dat doen we hier bewust met olijfolie én boter. De olijfolie zorgt dat je een hogere temperatuur kan behalen, de boter geeft lekker veel smaak. Nadien komt er look, citroenzeste en – indien gewenst – harissa bij. Blus het geheel met cognac en citroensap, en voeg een blik tomatenstukjes en een busje room toe. Laat het geheel even inkoken, en werk af met peterselie. Klaar!
Waarom is deze pasta met scampi zo lekker?
Het smaakverschil zit hem in de eenvoudige ingrediënten die op de juiste manier gecombineerd worden. De smaken zijn perfect in balans: het smeuïge van de room, het pit van de harissa, het zuurtje van de citroen en het verwarmende aroma van de alcohol. Dit is “weekavondkoken” op zijn best.
Nog vragen?
Onderaan de receptenkaart vind je een rubriekje met veelgestelde vragen. Toch nog onzeker? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel, of contacteer me via social media. Ik help je met plezier op weg!
In samenwerking met Campina.
Recept licht aangepast uit De basis van het koken van Jamie Oliver
Pasta met tomaat en scampi
Equipment
- kookpot voor de pasta
- sauteerpan met opstaande randen
Ingrediënten
- 500 g linguine of andere lange pasta
- 24 middelgrote scampi +/- 400 g, gepeld en ontdarmd
- 1 klontje boter
- scheutje olijfolie
- peper en zout
- 1 citroen zeste en sap apart
- 1 teentje look geperst
- 1 tl harissa indien gewenst
- 100 ml cognac
- 400 g tomatenblokjes blik
- 150 ml volle room
- 5 stengels platte peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt
Instructies
- Kook de linguine gaar in flink gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Dep de scampi goed droog.
- Verhit de boter samen met een scheutje olijfolie in een grote sauteerpan op middelhoog vuur.
- Bak er de scampi aan beide zijden goudbruin in aan en kruid royaal met peper en zout.
- Voeg citroenzeste, look en harissa (als je die gebruikt) toe en bak 1 minuut mee.
- Schep de scampi op een bord en blus de pan met citroensap en cognac. Laat bijna volledig verdampen.
- Voeg de tomatenblokjes en room toe en laat enkele minuten doorkoken.
- Roer er de peterselie door.
- Giet de pasta af en meng samen met de scampi met de saus. Kruid royaal bij met zwarte peper van de molen.
- Serveer de pasta met tomaat en scampi.
Veel gestelde vragen
Dat kan zeker! Dit gerecht is het lekkerste met lintpasta, zoals spaghetti, linguine, fedelini, chittara of tagliatelle.
Je gebruikt best volle room, die zorgt voor een zijdezachte, licht gebonden saus.
Je maakt hem zo pikant als je zelf wilt. Hou je van pit, voeg dan extra harissa toe. Ben je niet zo’n fan van pikant of eten er kinderen mee, laat de harissa dan achterwege.
Dit recept smaakt ook met gamba’s of rivierkreeftjes.
Dat kan zeker. Je kan ook blussen met een scheutje whiskey, of wat witte wijn.
Zonde problemen. Blus dan enkel met citroensap en voeg meteen nadien de tomatenblokjes en room toe.
Als je geen peterselie kan vinden, is basilicum een goeie vervanger. Wat rucola kan ook.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Bananendessert met pudding en zanddeeg
2 jaar geleden: Rabarbertaart met vanillemeringue
3 jaar geleden: Zoete aardappelsoep met tomaat
4 jaar geleden: Kip-mosterdpannetje met prei
5 jaar geleden: Frittata van wortelgroenten
6 jaar geleden: Sinaasappelcake
Dag Annelies, dit recept was mij onlangs opgevallen en ik heb het deze avond klaargemaakt: het ziet er erg mooi uit en smaakt superlekker!
Dank je wel voor je reactie! Leuk dat het gesmaakt heeft! 🙂
Een perfecte combi wat mij betreft,want ik ben gek op garnalen en pasta! Het ziet er verrukkelijk uit.
Ik denk er net zo over :).
Dag Annelies,
Het ziet er weer heerlijk uit, dus dankjewel.
Voor jou en je gezin heilzame en gezonde dagen toegewenst, want ja er komt nu best veel op iedereen af. Stay safe and sound!
Culinaire groet,
Peter
Dank je wel Peter, voor jou & je familie hetzelfde!