Onlangs kreeg ik een berichtje van een vriendin: dat ze mijn blog heel graag las, maar dat de receptjes niet altijd handig waren voor haar gezin. De kindjes hebben immers moeite met lactose, en aangezien ik nogal graag boter en kaas gebruik, is het niet altijd gemakkelijk de gerechten aan te passen. Een andere vriendin is zelf lactose-intolerant, en moet daarnaast ook suiker en chocolade vermijden. Het zette mij aan het denken, en ik besliste een heuse lactosevrije week in te lassen. We eten zeven dagen van de week lactose- en suikervrij en ik blog erover. In de praktijk zal het hier op de blog dus langer dan een week duren, gezien ik niet elke dag een berichtje kan plaatsen. Maar aan het einde van de periode, heb je dus minstens zeven allergie-vriendelijke recepten!
We starten de week met een ontbijtje. Veel muesli’s die je in de winkel koopt, bevatten ofwel suiker, ofwel lactose. Dus dacht ik doe-het-zelf-met-Roger-gewijs “Wat je zelf doet, doe je meestal beter” en ging ik aan de slag. En achteraf vraag ik mij af waarom ik dit nooit eerder gedaan heb, want:
- dit is supergemakkelijk;
- het is megalekker;
- je huis ruikt er heerlijk van;
- en je kan eindeloos variëren naar eigen smaak en voorraadkast.
Ik heb mij gebaseerd op het recept van alle dagen honger, maar heb het ingrediëntenlijstje aangepast zoals hierboven staat: naar mijn eigen smaak en voorraadkast. Doe dat dus vooral ook zelf: je hoeft niet naar de winkel te hollen voor pistaches als je nog amandelen staan hebt. Ook sesamzaad, macademianoten, pijnboompitten, rozijnen, dadels en gedroogde banaan doet het goed.
Eens klaar kan je de granola enkele maanden bewaren in een luchtdichte pot. Eet hem ’s ochtends met een beetje sojayoghurt, amandelmelk of kokosroom. Voeg wat vers fruit toe en je hebt energie genoeg om de voormiddag door te komen!
Ikzelf heb de hoeveelheden gehalveerd en heb toch nog altijd een mooie voorraad granola. Op deze manier kan je ook eens wat variëren en hoef je geen maanden aan een stuk dezelfde combinatie te eten, maar de keuze is uiteraard aan jou!
Wat heb je nodig?
450 g havermout (geen instant)
200 g walnoten
200 g hazelnoten
100 g kokosschaafsel (ik heb de grof geraspte van delhaize genomen)
50 g (gebroken) lijnzaad
75 g pistaches
6 el biologisch troebel appelsap
4 el honing
4 el ahornsiroop
2 el hazelnootolie
kaneel
nootmuskaat
gedroogde abrikozen
gedroogde cranberries
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180°C.
Hak de walnoten, hazelnoten en pistaches grof.
Meng ze in een grote kom met havermout, kokos en lijnzaad.
Roer er appelsap, honing, ahornsiroop en olie door.
Kruid met kaneel en nootmuskaat.
Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20 à 25 minuten in de oven tot alles goudbruin is (in de helft even omscheppen).
Hak intussen het gedroogd fruit grof.
Als de granola afgekoeld is, meng je er het gedroogd fruit door.
Deze heerlijke granola vandaag klaargemaakt. Ik kijk al uit naar de ontbijtjes van komende week!
Leuk! Laat het smaken!
Klinkt heerlijk! Tips om dit te verwerken tot repen? Dat is vaak handiger om mee te geven.
Ja, dan moet je extra honing/ahornsiroop toevoegen tot je een massa krijgt die aan elkaar kleeft. Het gedroogd fruit mag je dan ook al toevoegen voor je alles bakt. Misschien wel handig om alles even in de blender te draaien, om zeker te zijn dat je geen té grote stukken hebt, maar echt nodig is dat niet. Je wilt toch nog een beetje bite overhouden :).