Indian Summer… Hoe zalig om de eerste septemberdagen nog een glaasje rosé te kunnen drinken op je terras na een drukke werkdag. De meisjes zijn weer naar school en komen met schoenen vol zand naar huis van het buitenspelen. Zelf ben ik ook opnieuw aan het werk, maar probeer ik van elke minuut middagpauze gebruik te maken om zoveel mogelijk te genieten van de nazomer-zonnestralen. En ‘s avonds, als de rust in huis is weergekeerd, trek ik de tuindeur open en placeer ik mij in het laatste streepje avondzon dat ons terras roze-rood kleurt.
Dagen als deze vragen om zomerse gerechten, die toch al een beetje hartigheid in zich dragen. Je kan immers wel wat energie gebruiken, maar aan de andere kant wil je ook nog niet aan de stoofpotjes beginnen.
En voor zo’n dagen is deze pasta alla norma perfect. Wie Norma precies is, weet ik niet, maar het is duidelijk dat ze wist hoe je een goed pastagerecht in elkaar knutselt! Je hebt maar een handvol ingrediënten nodig, niet meer dan wat je tijdens je middagwandeling op de markt bijeen kan scharrelen, en behalve het snijden heb je bitterweinig werk waar je je hoofd moet bijhouden.
Hou een paar vuistregels, die eigenlijk voor alle eenvoudige pastagerechten gelden, in het achterhoofd – verse tomaten of Italiaanse uit blik, robuste spaghetti van een goed merk, en kwalitatieve kaas – en je bent maar een beetje geroer en gebak verwijderd van het Siciliaanse paradijs.
Bron: Jamie’s Italië
Wat heb je nodig?
2 grote aubergines
olijfolie
gedroogde oregano
cayennepeper
4 teentjes look, geperst
een bosje basilicum, blaadjes apart gehouden, steeltjes gehakt
scheutje wittewijnazijn
5 dl passata of 600 g verse tomaten, gepeld en fijngehakt
zout en peper
500 g spaghetti
150 g ricotta
geraspte pecorino, bij het serveren
Hoe ga je tewerk?
Snij de aubergine in de lengte in kwarten, en dan in schijfjes van ongeveer 1 cm dikte.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan.
Gooi er de helft van de aubergineblokjes in, schud de pan zodat ze allemaal een laagje olijfolie krijgen, en laat op middelhoog vuur bakken tot ze goudbruin zijn.
Bestrooi tijdens het bakken royaal met oregano.
Schep de blokjes uit de pan, en bak de tweede portie op dezelfde manier. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe, maar niet té veel.
Als alle aubergineblokjes gebakken zijn, doe je de eerste lading weer in de pan.
Kruid met cayennepeper, voeg er de look en gehakte basilicumsteeltjes aan toe en besprenkel met een scheutje wittewijnazijn.
Laat de azijn verdampen.
Giet er de passata bij, zet het vuur zacht en laat een klein kwartiertje pruttelen.
Kruid naar smaak met peper en zout.Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de pasta uitlekken en bewaar een beetje kookvocht.
Hussel de spaghetti door de saus en voeg er net genoeg kookvocht aan toe om de saus mooi te laten mengen met de slierten.
Roer er ook de basilicumblaadjes door.
Verdeel de pasta over de borden.
Lepel er wat dotjes ricotta op en serveer met geraspte pecorino.
(Volgens de overlevering, herkomst van dergelijke benamingen zijn niet altijd duidelijk).
Norma is een Gallische hogepriesteres, hoofdpersonage in de gelijknamige opera van Bellini. Wie aubergines zegt, zegt Sicilië, en daar komt ook Bellini vandaan, vandaar. Niet te verwarren overigens met de Bellini van de cocktail, dat was een Venetiaanse schilder.
Leuke blog, proficiat!
Bedankt Chris, en wat een leuk verhaal. Altijd tof om zo de historiek te leren kennen ;).