Ik sta er dikwijls van versteld wat voor lekkers je nog kan maken van “afgedankte” ingrediënten. Overrijpe tomaten zijn de perfecte basis voor een rijke saus, peterseliestengels laten zich graag verwerken tot een aromatisch bouquet garnie en ik heb nog nooit lekkerdere croutons gegeten dan deze van oud brood. En toch… Jaarlijks wordt in onze huishoudens tonnen voedsel weggegooid. Omdat we teveel kopen, omdat je sommige zaken enkel in grote porties kan vinden en dikwijls ook omdat we niet weten hoe we bepaalde ingrediënten moeten verwerken.
Met dit recept voor maaltijdsoep van aspergeschillen met noedels en ei geef ik je alvast enkele tips om minder groenteafval te hebben. Zoals de titel al doet vermoeden maak ik de soep van aspergeschillen en -uiteinden. Deze vries ik telkens in als ik een bussel asperges verwerk. Als ik er dan genoeg heb – voor dit recept gebruik ik schillen & afsnijdsels van 2 kg asperges (4 bussels), maak ik er soep van.
Hoe maak je deze maaltijdsoep van aspergeschillen?
Als basis stoof ik ui, preiwit, aspergestukjes en aardappel aan in een klontje boter. Erbij komt bouillon van de schillen. Het groen van de prei bak ik licht aan samen met een handvol sojascheuten. Dat geeft extra textuur.
Eens de groenten gaar zijn, mix ik de soep glad in een blender, en werk ik hem af met wat sinaasappelsap en lichte culinaire room. Goed afkruiden met peper en zout, en de soep is klaar om te serveren! Ik geef er hier gewokte groenten, noedels en een zachtgekookt eitje bij, maar je kan hem zeker ook zo serveren. Snipper er eventueel nog wat peterselie over, en je hebt een smaakvol soepje.
Tips voor het bereiden van deze maaltijdsoep van aspergeschillen
- Vries aspergeschillen en -uiteinden apart in. Dit maakt het gemakkelijker om de soep te bereiden: de schillen gebruiken we voor de bouillon, de uiteinden snijden we fijn en stoven we mee aan met ui, prei en aardappels. Mocht je toch alles samen ingevroren hebben: geen paniek. Stort in een kookpot en giet er het water bij. Laat opwarmen tot de uiteinden niet meer volledig bevroren zijn en vis ze er dan uit. Nu kan je ze fijnsnijden en verdergaan met het recept.
- Gebruik enkel het wit van de prei voor de soep. Dit geeft de soep een mooiere kleur. En het groen gaat hier sowieso niet verloren, aangezien we het gebruiken als garnituur.
- Mix de soep glad in de blender. Dit geeft een extra romig resultaat, zelfs nog vóór je de room hebt toegevoegd. Uiteraard is het geen probleem als je geen blender in huis hebt: met de staafmixer kan het ook.
- Kruid de soep royaal bij met zout en peper. We gebruiken hier geen bouillonblokje, alleen de bouillon van aspergeschillen. Dat wilt zeggen dat je nog (zeer) royaal moet bijkruiden met zout en – in mindere mate – peper. Voeg zeker genoeg zout toe, anders krijg je een smakeloze soep. Eens de soep genoeg gezouten is, kan je ook wat peper toevoegen.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Maaltijdsoep van aspergeschillen met noedels en ei
Equipment
- kookpot
- soeppot
- wok
- blender of staafmixer
Ingrediënten
- 2 kg asperges alleen de schillen en de uiteinden
- 2 witte uien gepeld
- 1 prei wit en groen apart
- 2 aardappels middelgroot en bloemig, geschild
- 2 klontjes boter
- 5-tal takjes peterselie blaadjes en stengels apart
- 1 laurierblad
- 250 ml lichte culinaire room 20% vetgehalte
- 1/2 sinaasappel alleen het sap
- peper en zout
- 150 g sojascheuten
- 200 g noedels
- 2 eieren
Instructies
Voor de soep
- Doe de aspergeschillen samen met 2 liter water in een kookpot en breng aan de kook. Laat tot gebruik zacht pruttelen tot een geurige aspergebouillon.
- Snijd asperge-uiteinden, ui, preiwit en aardappels in middelgrote stukjes.
- Smelt een klontje boter op middelhoog vuur in een soeppot en stoof er de groenten in aan tot ze glazig zijn maar niet gekleurd.
- Bind de peterseliestengels en het laurierblad samen tot een bouquet garnie en voeg toe aan de groenten.
- Zeef de aspergebouillon en giet bij de groenten. Laat 20 minuten zachtjes koken.
- Verwijder het bouquet garnie en mix de soep glad in de blender of met de staafmixer.
- Voeg er de room en het sinaasappelsap aan toe.
- Kruid royaal bij met zout en peper.
Voor de garnituren
- Snijd intussen het groen van de prei fijn.
- Smelt een klontje boter in de wok en roerbak preigroen en sojascheuten beetgaar.
- Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Kook de eieren zacht in 5 minuten. Pel en halveer.
- Snijd de peterselieblaadjes fijn.
Om te serveren
- Verdeel de noedels en gewokte groenten over 4 grote soepkommen.
- Giet er de soep bij.
- Leg in elke kom een half eitje.
- Werk af met peterselie.
- Serveer de maaltijdsoep van aspergeschillen met noedels en ei.
Notities
- Vries aspergeschillen en -uiteinden apart in. Dit maakt het gemakkelijker om de soep te bereiden: de schillen gebruiken we voor de bouillon, de uiteinden snijden we fijn en stoven we mee aan met ui, prei en aardappels. Mocht je toch alles samen ingevroren hebben: geen paniek. Stort in een kookpot en giet er het water bij. Laat opwarmen tot de uiteinden niet meer volledig bevroren zijn en vis ze er dan uit. Nu kan je ze fijnsnijden en verdergaan met het recept.
- Gebruik enkel het wit van de prei voor de soep. Dit geeft de soep een mooiere kleur. En het groen gaat hier sowieso niet verloren, aangezien we het gebruiken als garnituur.
- Mix de soep glad in de blender. Dit geeft een extra romig resultaat, zelfs nog vóór je de room hebt toegevoegd. Uiteraard is het geen probleem als je geen blender in huis hebt: met de staafmixer kan het ook.
- Kruid de soep royaal bij met zout en peper. We gebruiken hier geen bouillonblokje, alleen de bouillon van aspergeschillen. Dat wilt zeggen dat je nog (zeer) royaal moet bijkruiden met zout en – in mindere mate – peper. Voeg zeker genoeg zout toe, anders krijg je een smakeloze soep. Eens de soep genoeg gezouten is, kan je ook wat peper toevoegen.
Veel gestelde vragen
Je kan deze maaltijdsoep zowel met witte als met groene asperges maken. Het resultaat zal er iets anders uitzien, maar smaakt even lekker.
Je kan hier alle kanten mee uit: zowel rijst- en tarwenoedels, als eiermie of zelfs pasta zijn mogelijk.
Ja, je kan ook rijst of pasta gebruiken.
Dat kan zonder problemen. Als je soep eerder als voorgerecht serveert, is het niet nodig om noedels en eieren toe te voegen. De gewokte groenten kan je indien gewenst ook achterwege laten.
Voeg het toe aan de soep (de kleur wordt dan donkerder) of maak er bouillon van.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Snelle hapjes: 11 keer lekkere inspiratie
2 jaar geleden: 14 keer snelle pasta voor drukke dagen
3 jaar geleden: Vlierbloesemmousse met aardbeien
4 jaar geleden: Lente panzanella
5 jaar geleden: Crostini met burrata en nectarine
6 jaar geleden: Asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room
7 jaar geleden: Spaghetti met scampi
0 reacties