Halleluja! We mogen weer met vrienden en familie samenkomen! Al blijven er nog steeds wat restricties gelden, het doet echt deugd om bekende gezichten nog eens in levende lijve te zien. En om dat alles culinair te ondersteunen, heb ik wat snelle hapjes verzameld. Ze zijn stuk voor stuk perfect om te delen met je uitgebreide bubbel.
Dippen en smullen
Zelf ben ik een grote fan van dips: je kan ze vooraf bereiden en kan er een grote groep mee tevreden stellen. Zo zette ik al meermaals opgeklopte feta met za’atar en citroen op tafel als we bezoek hadden: die smaakt even lekker als hij eruit ziet.
Enkele jaren geleden bedacht ik drie verrassende dips voor bij het aperitief met citroenolijfolie: gremolata-pesto, artisjokkendip en dip van feta en groene olijven. Bijkomend voordeel: ze staan allemaal in een handomdraai op tafel.
Toastjes 2.0
Vroeger, in de jaren 80, werden er bij de “Pisang orange” standaard toastjes met kip curry of krabsalade geserveerd. Nu we alweer een paar decennia verder zijn, kiezen we liever voor crostini met een iets verfijnd beleg.
Maar kijk, mijn volgende suggesties is toch een krabcrostini met komkommer en waterkers! Ik kies voor échte krab uit blik, geen surimisticks dus, en meng ze met wat pittige smaakmakers. Een feest voor de smaakpapillen.
Helemaal 2020 wordt het als we burrata in de strijd gooien. En dat is precies wat ik doe bij deze crostini met burrata en nectarine. Fris en zomers: dat smaakt altijd!
Het succes van deze bruschetta met courgette en pancetta zit in de variatie: smeuïg-kruidige courgette, krokant-zout spek en zoet-frisse peultjes. Met dit verrassend hapje kan je het overaanbod courgettes in je moestuin te lijf gaan. En daarenboven is het de perfecte starter voor een zomerse barbecue.
Op een stokje
Ik ken eigenlijk niemand die geen gehaktballetjes lust. Als ze op tafel staan, verdwijnen ze razendsnel. Bij deze Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip heb ik voor zuiderse smaakmakers gekozen: feta, oregano, look en citroen. Ze maken de balletjes toch verrassend anders, terwijl ze nauwelijks meer moeite kosten om klaar te maken.
Mag het wat specialer, dan kan je voor deze lamsgehaktballetjes met abrikoos kiezen: de smaken uit duizend-en-één-nacht zorgen voor een wow-effect.
Graag ook een vegetarisch alternatief? Dan kan ik deze gemarineerde feta met aubergine aanraden. De kaas wordt gemarineerd in een mengsel van olijfolie, roze peper, oregano en citroen, de aubergine wordt in dunne plakken gesneden en gegrild op de grillpan.
Voor de visliefhebbers heb ik nog deze gemarineerde zalmspiesjes met nectarinesalsa klaar. De zalm wordt gemarineerd met Aziatische smaakmakers, voor een perfecte balans tussen zout, zuur, zoet en pittig. De nectarinesalsa zorgt voor een fris accent en wat “beet”. Je kan de gemarineerde zalmspiesjes heel eenvoudig grillen op de barbecue (in een aluminium bakje) of – bij Belgisch zomerweer zoals nu – onder de hete grill.
In een glaasje
Ook deze gegrilde gamba’s met mangosalsa kan je op de barbecue óf in de (grill)pan bereiden. De fruitige salsa versterkt de licht zoete en kruidige smaak van de gamba’s.
Afsluiten doe ik met dé absolute topper van mijn blog: hapje met zalm en dille. Ik zocht ooit op Google Trends naar populaire zoekwoorden omdat ik geen inspiratie had voor de blog, en startte zo met het ontwikkelen van dit recept. En jaren later is het nog steeds één van de meest bekeken pagina’s op Een lepeltje lekkers. Niet onverdiend trouwens, want de frisse zure room en vette zalm vormen een perfect huwelijk. En als je weet dat het daarenboven nog geen 20 minuten duurt om dit hapje op tafel te zetten, dan moet ik niet meer uitleg geven…
Zo, dat waren ze. Laat je inspireren door deze snelle hapjes en ga ermee aan de slag. Veel plezier in de bubbel!
Een lijst met hapjes waarvan je onmiddellijk goesting krijgt en die er ook supermooi uitzien!
Dankjewel om dit te delen, dit zal zeker gebruikt worden de komende weken :-)!
Graag gedaan, laat het jullie smaken! 🙂