De zon op mijn snoet… Meer heb ik niet nodig om een uurtje te ontspannen. De tuinkussens zijn weer van de zolder gehaald, een potje druifhyacinten siert de tafel op ons balkon en Rupert, onze kat, ligt uren aan de omheining naar de vogels te turen. De lente hangt in de lucht…
Helaas is het nog even wachten op de meeste voorjaarsgroenten, en moeten we het dus grotendeels met knollen en kolen stellen. Vandaag heb ik een eenpansgerecht met prei voor jullie klaarstaan. Prei is zowat het hele jaar door verkrijgbaar, en het frisgroen doet mij alvast wat wegdromen van warmere dagen. Ik combineer de groente hier met krieltjes en mini gehaktbroodjes van kippengehakt.
Door de gehaktbroodjes klein te maken, hebben ze heel wat minder baktijd nodig, en kan je ze daarenboven samen met de rest van de maaltijd bereiden. Het gehakt wordt gekruid met gember, look en curry, en ik rasp er ook twee appels bij. Dit zorgt voor extra smeuïg vlees dat niet snel uitdroogt.
Enkele tips op een rijtje:
- Gebruik genoeg prei. De aangegeven hoeveelheid lijkt op het eerste zicht misschien veel, maar hou er rekening mee dat de groente slinkt in de oven, en je dus ongeveer de helft overhoudt.
- Meng het gehakt en de smaakmakers zo kort mogelijk. Als je het mengsel te veel bewerkt, wordt het resultaat droog. Meng dus niet langer dan nodig.
- Hou het gehakt vochtig. Als je er écht geen gehaktbroodjes van kan vormen, voeg dan nog wat paneermeel toe, maar hou dit beperkt. Het gehakt blijft sowieso vrij nat, maar dat zorgt ook voor een smeuïg eindresultaat. Liever wat te nat dan te droog dus.
Dit eenpansgerecht van prei en mini gehaktbrood vergt weinig ingrediënten en inspanningen, maar levert toch een verrassend resultaat. Kruidig, zoet en smeuïg: een mooie combinatie om de lente op te wachten.
Eenpansgerecht met prei, krieltjes en mini gehaktbrood
Equipment
- ovenschaal
Ingrediënten
- 6 preien schoongemaakt
- 500 g krieltjes gewassen
- 2 el olijfolie
- enkele takjes tijm alleen de blaadjes
- peper en zout
Voor het mini gehaktbrood
- 500 g kippengehakt
- 1 el currypoeder
- 1 teentje look geperst
- 3 cm verse gember geraspt
- 2 groene appels geschild en fijn geraspt
- 3 el paneermeel
- 2 el Luikse siroop of peren- of appelsiroop
- 2 el zoete chilisaus
- 2 tl balsamicoazijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de preien in ringen en schep in een ovenschaal.
- Halveer de krieltjes en schik ze erbij.
- Besprenkel met olijfolie en kruid met tijm, peper en zout. Hussel door elkaar.
Voor het mini gehaktbrood:
- Meng het gehakt met curry, look, gember, appel en paneermeel.
- Vorm er een 8-tal mini gehaktbroodjes van en schik ze tussen de prei en krieltjes.
- Meng stroop, chilisaus en balsamico en strijk er de gehaktbroodjes mee in.
- Zet in de oven en bak in +/- 40 minuten goudbruin en gaar.
Voor de afwerking:
- Neem uit de oven en kwast de gehaktbroodjes met de rest van het glazuur in.
- Serveer het eenpansgerecht met prei, krieltjes en mini gehaktbrood.
Notities
- Gebruik genoeg prei. De aangegeven hoeveelheid lijkt op het eerste zicht misschien veel, maar hou er rekening mee dat de groente slinkt in de oven, en je dus ongeveer de helft overhoudt.
- Meng het gehakt en de smaakmakers zo kort mogelijk. Als je het mengsel te veel bewerkt, wordt het resultaat droog. Meng dus niet langer dan nodig.
- Hou het gehakt vochtig. Als je er écht geen gehaktbroodjes van kan vormen, voeg dan nog wat paneermeel toe, maar hou dit beperkt. Het gehakt blijft sowieso vrij nat, maar dat zorgt ook voor een smeuïg eindresultaat. Liever wat te nat dan te droog dus.
Een lepeltje terug in de tijd
2 jaar geleden: Bananendessert met pudding en zanddeeg
4 jaar geleden: Gehaktballetjes met mozzarella en pesto
5 jaar geleden: Spruitjesroerbak met ananas
6 jaar geleden: Risotto met paprika en champignons
7 jaar geleden: Spaghetti vongole
Mmmmm
Jaaaa! ☺️