Gehaktballetjes met mozzarella en pesto

4 maart 2017 | Een lepeltje lekkers, Eenpansgerechten, Home thema, Originele gehaktballetjes, Recepten

Niemand die geen gehaktballetjes lust. Gelijk wanneer of in welke vorm ik ze op tafel zet, ik oogst gegarandeerd succes. De kinderoogjes komen nieuwsgierig boven het aanrecht piepen vanaf het moment dat ik het gehakt uit de koelkast neem. En tegen dat de pot op het vuur staat, hangen de dames rond mijn been als maakte ik vloeibaar goud. Als ze dan eindelijk aan tafel zitten, en hun bontgekleurd Ikea-mes in het balletje zetten, beginnen die oogjes nog meer te blinken bij de aanblik van de verrassing binnenin: gesmolten mozzarella, die zijn draden om hun vorken strikt, en het doordeweeks gerecht omtovert tot een feestmaal.

Deze gehaktballetjes met mozzarella en pesto zijn de laatste toevoeging aan mijn repertoire “allemansvrienden voor luie koks”. Hoe graag ik ook nieuwe recepten uitprobeer, hoeveel liefde ik ook heb voor eerlijke ingrediënten, verrassend vormgegeven kookboeken en ingenieuze keukengadgets… Als ik ’s avonds na alweer een druilerige herfstdag in februari zuchtend de keuken in loop, wil ik snel troost. Geen moeilijke bewerkingen, geen uren in de keuken, geen onvindbare ingrediënten… Gewoon wat argeloos balletjes rollen, bakken, roeren en mengen. Voor ik het goed en wel besef, staat de dampende pot triomfantelijk te pruttelen op het vuur.

Dit gerecht is vrij traditioneel van smaak: ik geloof dat menig Italiaan de heilige drievuldigheid van tomaat, pesto en mozzarella wekelijks in zijn boodschappenkar laadt. Maar de uitvoering is anders. De pesto gaat door het gehaktmengsel en de mozzarella wordt middenin verborgen. In de saus gebruik ik zowel kerstomaten als halfgedroogde exemplaren. Afwerken met basilicum en parmezaan, en iedereen kan tevreden aanschuiven.

Wat heb je nodig?

500 g varkens-kalfsgehakt
5 opgehoopte tl (+/- 100 g) groene pesto (zelfgemaakt of vers uit de winkel)
3 el paneermeel
150 g mini-mozzarella (bocconcini)
olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
180 g halfgedroogde tomaatjes, uitgelekt en fijngemixt
2 blikken kerstomaten op sap (van elk 400 g)
2 el ketchup
peper en zout
flink handvol basilicumblaadjes, grootste deel fijngehakt, enkele blaadjes apart gehouden
parmezaan, geraspt

Hoe ga je tewerk?

Meng het gehakt met pesto en paneermeel.
Neem wat gehakt in je hand en druk plat.
Leg er een bolletje mozzarella op.
Vouw het gehakt eromheen en rol tot een balletje ter grootte van een golfbal.
Herhaal tot al het gehakt op is (ik had ongeveer 15 balletjes).

Verhit een scheutje olijfolie in een diepe koekenpan op middelhoog vuur (ik gebruik mijn faitout van Le Creuset).
Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan.
Schep uit de pan en wrijf er het meeste vet uit met een keukenpapier.
Zet het vuur lager en fruit de ui in dezelfde pan. Voeg ev. een extra scheutje olijfolie toe.
Voeg de gepureerde gedroogde tomaten toe en bak even mee.
Voeg de kerstomaten op sap en ketchup toe, en leg ook de balletjes weer in de pan.
Breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen tot de saus een beetje ingekookt is.
Proef en kruid bij met peper en zout.
Roer er de gehakte basilicum door.

Verdeel de balletjes over 4 borden.
Werk af met basilicumblaadjes en geraspte parmezaan.

Serveer de gehaktballetjes met mozzarella en pesto.

 

6 Reacties

  1. Katrien

    Vandaag gemaakt! Echt een toppertje!

    Antwoord
  2. Victorine

    Dit komt hier absoluut binnenkort op tafel! Merci x

    Antwoord
  3. Myriam

    Heerlijk, een super gerechtje dat ik snel zal uitproberen

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest