Bananendessert met pudding en zanddeeg

Bananendessert met pudding en zanddeeg / www.eenlepeltjelekkers.be

Getrappel op de trap, gezoef door de gang, gekwebbel in de hall. Springen, hollen, zoeken, vragen, zorgen, doen. De was, de kook en de kuis. En als je even niet oplet, nog een hoop papierwerk erbovenop. Weekavonden zijn hier ten huize Een lepeltje lekkers een georganiseerde chaos waar je moeilijk nog een speld tussen krijgt. En als we dan – wanneer de straatverlichting het overneemt van de zon, het ritme van de voorbij razende auto’s lager wordt en het enige geluid in huis dat van de zacht zoemende vaatwas is – in de zetel ploffen, dan hebben we ons dessertje wel verdiend.

De inspiratie voor dit bananendessert met pudding en zanddeeg deed ik op bij onze bakker. Elke zondagochtend sta ik daar met plezier in de rij voor krakende pistolets en boterige koffiekoeken. En terwijl ik aanschuif, lacht de toonbank vol zondig lekkers mij toe. Rijsttaart, frambozenbavarois, appelcrumble, … Het ziet er allemaal zo uitnodigend uit. Maar elke keer opnieuw wordt mijn blik naar de bananentaart getrokken: krokant zanddeeg en smeuïge vanillepudding, belegd met een perfecte spiraal van plakjes banaan, netjes in de rij, net als wij, de klanten die ongeduldig wachten om onze bestelling door te geven.

Bananendessert met pudding en zanddeeg_landscape / www.eenlepeltjelekkers.be

Koek, vanille, banaan: het is niet moeilijker dan dat, en toch is dit zo’n toetje waarvan je maar niet genoeg krijgt. Het is de smaak van de herinnering, van onbezonnen middagen in de tuin, van zwoele zomeravonden met de geur van de zon nog in je haar, van frisgewassen in pyjama bij mama op schoot.

Het recept is trouwens helemaal niet moeilijk. Maar als je wilt valsspelen, zijn er heel wat achterpoortjes te bedenken. Gebruik bijvoorbeeld zandkoekjes uit de winkel, verkruimel en roer er gehakte pecans en een snuifje zout door. Of vervang de zelf geklopte banketbakkersroom door kant-en-klare vanillepudding uit de supermarkt.

Maar eerlijk is eerlijk, zélf een beetje inspanning doen: het geeft des te meer voldoening. En ik moet je waarschijnlijk niet vertellen dat een zelfgemaakt bananendessert gewoonweg nóg lekkerder smaakt…

Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Rabarbertaart met vanillemerengue
2 jaar geleden: Kaneelbroodjes zonder kneden
3 jaar geleden: Salade van bloedsinaasappel en feta

4 jaar geleden: Risottoballetjes met geroosterde tomaten
5 jaar geleden: Gebakken makreel met boerenkoolpistou

Wat heb je nodig?

sap van 1/2 citroen
2 bananen, gepeld en in plakjes gesneden
100 ml room (min. 30% vetgehalte)
1 tl bloemsuiker
ev. 1,5 el advocaat (voor de liefhebbers)
2 el pecannoten, gehakt

Voor het zanddeeg (of gebruik kant-en-klare koek, zie inleiding)
100 g boter, op kamertemperatuur
50 g fijne kristalsuiker
100 g bloem
50 g pecannoten, gehakt
1/8 tl grof zeezout

Voor de pudding (of gebruik kant-en-klare vanillepudding, zie inleiding)
1 vanillestok, opengesneden
300 ml (half)volle melk
3 eidooiers
10 g vanillesuiker
40 g kristalsuiker
20 g vanillepuddingpoeder of maïzena (geen instant)

Hoe ga je tewerk?

Maak eerst het zanddeeg.
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is: neem ze minstens een uur van tevoren uit de koelkast. Kom niet in de verleiding koude boter even in de magnetron te zetten. Dit zorgt voor een vet deeg. Geloof me, ik spreek uit ervaring…
Klop boter en suiker door elkaar met de mixer (gebruik de platte klopper).
Voeg er bloem, pecannoten en zeezout aan toe en mix verder tot nét gemengd. Mix zeker niet te lang, anders verlies je de textuur van het zanddeeg.
Rol het deeg uit tot +/- 0,5 cm dikte tussen twee vellen plasticfolie.
Laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Bananendessert ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be

Maak intussen de pudding.
Schraap de zaadjes uit de vanillestok en voeg ze samen met de peul toe aan de melk.
Breng op zacht vuur aan de kook.
Mix intussen de eidooiers met de twee suikers en het puddingpoeder tot een luchtige, lichtgele massa.
Giet er onder voortdurend kloppen langzaam de kokende melk bij.
Giet het ivoorkleurig mengsel weer in de kookpot en laat even doorkoken (“ploffen”). Maak je geen zorgen: de pudding kan niet schiften door de toevoeging van het puddingpoeder (of maïzena). Mocht je toch klonters zien, klop dan flink door met een garde tot het mengsel weer glad is.
Neem van het vuur, giet over in een glazen kom en dek meteen af met plasticfolie. Duw de folie tot tegen de pudding, zo komt er geen vel op.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 150 °C (boven- en onderwarmte).
Leg het zanddeeg (zónder plasticfolie) op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 30 minuten tot de randen goudbruin kleuren.
Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Meng intussen het citroensap met de banaanplakjes. Zo verkleuren ze niet.
Klop de room lobbig met de bloemsuiker. Yoghurtdikte is perfect: je wilt dat er straks nog wat beweging in zit als je hem op de pudding schept.

Klop de pudding goed door zodat hij weer smeuïg wordt. (Door af te koelen wordt hij een blok “blubber”. Ik laat de blubber in de kom van mijn KichtenAid vallen en mix het geheel een kleine 5 minuten krachtig door, tot alles glad en glanzend is.)

Glaasjes vullen met zanddeeg, pudding en banaan / www.eenlepeltjelekkers.be

Snijd het zanddeeg met een groot mes, en breek in ongelijke stukken.
Schep de koek in 4 glazen.
Verdeel er de banaan over.
Lepel de pudding erop.
Als je dat wenst, kan je er nu ook een lepeltje advocaat aan toevoegen.
Werk af met de slagroom en gehakte pecannoten.

Serveer het bananendessert met pudding en zanddeeg.

Bananendessert met pudding en zanddeeg / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

Laat hier een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.