Risotto met paprika en champignons

7 maart 2015 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Een tijdje geleden won ik de Gelukzak van Felix Pakhuis in Antwerpen: een tas gevuld met lekkers, zoals Siciliaanse olijfolie, Spaanse calasparra rijst en een fles Les Jamelles chardonnay. Er zat ook een receptje bij voor een heerlijke risotto met paprika, en zo ging ik gisteren aan de slag!

Gelukzak Felix Pakhuis
  • Pin

Risotto is zo’n typisch recept dat veel mensen afschrikt, en daarom heb ik het hier onder “ambitieus” gecatalogeerd. Nochtans is het niet moeilijk, maar het vergt een beetje aandacht en geduld. De start is het belangrijkste: neem je tijd om de sjalotjes mooi glazig te stoven, om de rijstkorrels mee te bakken tot ze doorzichtig zijn, en om de wijn volledig te laten verdampen. Voeg dan lepel per lepel bouillon toe, en roer regelmatig tot al het vocht is opgenomen. Giet er pas dan weer een extra lepel bouillon bij.

Met dit basisrecept kan je alle kanten uit. Voor mijn eigen ‘signature’ risotto start ik met wat gerookt spek, voeg dan pas de sjalot toe, en laat tegen het einde wat frisgroene erwtjes meekoken. Afwerken doe ik met citroensap en munt. Of kies voor een herfstige variant, zoals deze pompoenrisotto van fregola.

In deze risotto met paprika roer je op het einde wat pindjur, een Balkan-saus op basis van aubergine, tomaat en paprika, door je risotto. Kan je de saus niet vinden, laat dan gewoon achterwege, of vervang door eenvoudige tomatensaus.

Het resultaat is een hartige risotto met een smeuïge textuur. Ideaal om nu al een streepje zon in huis te halen.

Wat heb je nodig? 

olijfolie
3 sjalotjes, fijngesneden
enkele takjes tijm
1 laurierblad
350 g risotto- of paëllarijst
1 wijnglas witte wijn
800 ml groentenbouillon
350 g gemengde paddenstoelen
200 g geroosterde paprika
citroensap
3 el milde pindjur
2 el zure room
handvol geraspte pecorino
handvol basilicumblaadjes, fijngehakt
peper en zout

Hoe ga je tewerk? 

Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot.

Bak er de sjalot met tijm en laurier in aan.
Rijst aanbakken voor risotto
  • Pin
Voeg er de rijst aan toe en laat bakken tot deze doorzichtig is.
Rijst blussen met witte wijn
  • Pin
Blus met witte wijn en laat volledig verdampen.
Voeg een lepel bouillon toe en roer regelmatig.
Als het vocht verdampt is, voeg je opnieuw een lepel bouillon toe.
Werk zo voort tot de risotto klaar is (duurt ongeveer 20 minuten. Je wilt geen “krijt-smaak” meer, maar een beetje bite is wel lekker).

Verhit intussen een scheutje olijfolie in een pan.
Bak er de gemengde champignons in aan.

Voeg aan het einde ook de paprika toe er warm door.
Kruid naar smaak met peper en zout.

Werk de risotto af met een kneepje citroensap, pindjur en zure room.
Pecorino en basilicum door de risotto roeren
  • Pin
Meng er een handvol geraspte pecorino en de fijngesneden basilicum door.
Kruid met peper en zout.

Serveer de risotto met de gebakken paprika en champignons.
Werk af met een beetje kaas en wat basilicumblaadjes.

Serveer de risotto met paprika en champignons.

4 Reacties

  1. Katrin

    Ik ben benieuwd Felix Pakhuis 🙂

    Antwoord
  2. ohladybake

    ziet er heerlijk uit en mooie kleuren….
    doet zin krijgen in de lente.

    Antwoord
  3. Felix Pakhuis

    Klopt Katrin! Al is er nog wel een verschil, wij verkopen beide potjes in onze mArkt, ik zal ze een dezer eens aan een vergelijkende smaaktest onderwerpen 🙂

    Antwoord
  4. Katrin

    Ziet er heerlijk uit! Pindjur lijkt volgens mij op wat ze in Turkse winkels onder de naam ajvar verkopen, inderdaad een heerlijke toevoeging!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest