Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!
Deze week vindt de Bewuste Visweek plaats, een goed moment om te kiezen voor duurzame vis. Dat doe je heel eenvoudig door vis met MSC-keurmerk te kopen. Ook in het vriesvak van de supermarkt vind je heel wat soorten met MSC-label; de slogan van de Bewuste Visweek is niet voor niets “Check je diepvries”. En dat is nog voordelig ook: de vis in dit recept heeft mij slechts €2,5 per persoon gekost. Goedkoper dan een kipfilet!
Met mijn duurzaam visje heb ik een gezond, maar vooral erg smaakvol roerbakgerecht gemaakt. In combinatie met de groenten – boontjes, wortels, courgette en lente-ui, en smaakmakers als gember, zwarte peper en oestersaus, tover je in geen tijd een kleurrijk avondmaal op tafel.
Tips voor het bereiden van deze wok met vis, gember en zwarte peper
- Geef de vis voldoende tijd om te ontdooien. Zelf haal ik de schelvishaasjes de avond voordien uit de vriezer en laat ik ze rustig ontdooien in de koelkast. Wanneer ik ga koken, zijn ze volledig ontdooid en klaar voor gebruik.
- Dep de vis goed droog. Omdat we de vis gaan bakken, is het belangrijk dat je hem goed droogdept met keukenpapier. Dan kan je hem krokant bakken zonder dat hij veel vocht loslaat.
- Snijd de groenten in gelijke grootte. Ik speel hier een beetje vals door de boontjes en wortel even voor te stomen in de microgolf, maar zo weet je zeker dat alles beetgaar is.
- Bereid alle onderdelen voor. Wokken gaat snel. Je hebt weinig tijd om tussendoor nog extra groenten te snijden. Doe dus al het snijwerk vooraf en zet dan je wok op het vuur.
- Schep de vis voorzichtig om. Witte vis valt sowieso gemakkelijk uit elkaar. Behandel hem dus met zorg: leg de blokjes met een tang voorzichtig in de olie en keer pas na een tweetal minuten om. Ze zouden dan goed van de bodem moeten loskomen. Eens het gerecht klaar is, schep je het geheel voorzichtig om zodat de vis zoveel mogelijk intact blijft.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor wok met vis, gember en zwarte peper. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze wok met vis, gember en zwarte peper geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Marine Stewardship Council (MSC)
Wok met vis, gember en zwarte peper
Equipment
- microgolfbestendige kom
- vijzel
- wok
Ingrediënten
- 3 schelvishaasjes ev. diepvries, +/- 500 g
- peper en zout
- 2 eetlepels maïszetmeel
- 1 lente-ui schoongemaakt
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- arachideolie of andere neutrale olie
Voor de groenten
- 60 g gember geschild
- 1 chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 wortels geschild en uiteinden verwijderd
- 200 g boontjes uiteinden verwijderd
- 1 courgette gewassen en uiteinden verwijderd
- 1 bosje lente-ui schoongemaakt
- 1 theelepel gemberpoeder
Voor de saus
- 2 eetlepels oestersaus
- 4 eetlepels water
- 1/2 eetlepel sojasaus
- 1/2 theelepel rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
Om te serveren
- gekookte rijst of noedels
- crispy chili oil optioneel
Instructies
- Als je diepvriesvis gebruikt, laat de schelvishaasjes dan eerst volledig ontdooien (zie tips).
- Dep goed droog met keukenpapier en snijd in blokjes.
- Kruid met peper en zout en wentel door het maïszetmeel.
- Snijd de lente-ui in flinterdunne reepjes en leg in ijswater tot ze opkrullen. Laat uitlekken op keukenpapier.
Voor de groenten
- Snijd de gember in flinterdunne reepjes. Hak de chilipeper fijn en pers de look.
- Snijd de wortels in staafjes van +/- 0,5 cm dik en 5 cm lang.
- Doe samen met de boontjes in een microgolfbestendige kom, giet er een klein scheutje water bij, dek los af met een deksel of magnetronfolie en stoom 2 minuten in de microgolf.
- Snijd de courgette in de lengte in 4, verwijder de zaadlijsten en snijd in staafjes van +/- 5 cm lang. Snijd de lente-ui in even lange stukken.
Voor de saus
- Roer alle ingrediënten door elkaar.
Begin te wokken
- Verhit de wok op middelhoog vuur en rooster de peperkorrels tot ze geurig worden.
- Schep uit de wok en stamp fijn in een vijzel.
- Verhit intussen een scheutje olie in de wok.
- Bak er de visblokjes een drietal minuten in aan. Leg ze voorzichtig in de wok met een tang en draai ze ook voorzichtig om zodat ze niet uit elkaar vallen.
- Schep uit de wok en voeg een extra scheutje olie toe.
- Roerbak gember, chili en look 1 minuut.
- Voeg de groenten en het gemberpoeder toe.
- Roerbak in +/- 4 minuten beetgaar en licht gekleurd. Kruid bij met zout.
- Voeg de saus en zwarte peper toe, schep om en laat een minuutje inkoken.
- Voeg de visblokjes toe en schep voorzichtig om. Laat even meewarmen.
Om te serveren
- Serveer de wok met gekookte rijst. Werk af met de opgekrulde lente-ui en crispy chili oil.
Notities
- Geef de vis voldoende tijd om te ontdooien. Zelf haal ik de schelvishaasjes de avond voordien uit de vriezer en laat ik ze rustig ontdooien in de koelkast. Wanneer ik ga koken, zijn ze volledig ontdooid en klaar voor gebruik.
- Dep de vis goed droog. Omdat we de vis gaan bakken, is het belangrijk dat je hem goed droogdept met keukenpapier. Dan kan je hem krokant bakken zonder dat hij veel vocht loslaat.
- Snijd de groenten in gelijke grootte. Ik speel hier een beetje vals door de boontjes en wortel even voor te stomen in de microgolf, maar zo weet je zeker dat alles beetgaar is.
- Bereid alle onderdelen voor. Wokken gaat snel. Je hebt weinig tijd om tussendoor nog extra groenten te snijden. Doe dus al het snijwerk vooraf en zet dan je wok op het vuur.
- Schep de vis voorzichtig om. Witte vis valt sowieso gemakkelijk uit elkaar. Behandel hem dus met zorg: leg de blokjes met een tang voorzichtig in de olie en keer pas na een tweetal minuten om. Ze zouden dan goed van de bodem moeten loskomen. Schep ze met de tang op een bord en wok dan de groenten. Eens je de vis weer aan de wok toevoegt, schep je het geheel voorzichtig om, zodat de vis grotendeels intact blijft.
Veel gestelde vragen
Je kan een andere witte vissoort zoals kabeljauw gebruiken. In het vriesvak vind je ook kant-en-klare wokmixen, maar ik vind die blokjes meestal te dun. Mocht je deze gebruiken, pas de baktijd dan zeker aan.
Het zetmeel absorbeert nog extra vocht, waardoor je de vis mooi kan bakken zonder dat hij snel uit elkaar valt.
Je vindt de olie in een bokaal in de Aziatische winkel. Zelf heb ik een potje Umma, een variant die in Gent gemaakt wordt, in de kast staan. Die koop je in verschillende (Gentse) winkels (meer info op de website). Als je geen crispy chili oil hebt, kan je wat gewone chili olie over het gerecht druppelen (let op, want die is een stuk pittiger) en wat gehakte pinda’s samen met de saus aan de wok toevoegen. Een goeie scheut sriracha kan natuurlijk ook nooit kwaad.
0 reacties