Asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta

15 mei 2021 | Eenpansgerechten, Home thema, Lekkere asperges, Lente in de lucht, Recepten, Snel klaar

De witte asperges zijn weer volop verkrijgbaar bij de groenteboer in jouw buurt. Het seizoen is maar kort, en dus probeer ik er zoveel mogelijk van te genieten. Mij kan je er eigenlijk elke dag plezier mee doen. Ze zijn veelzijdig en makkelijk te bereiden. En dit recept voor asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta zorgt zelfs voor een tikkeltje luxe op een doordeweekse dag.

Asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta / www.eenlepeltjelekkers.be

Dit gerecht staat met stip in mijn top drie van aspergerecepten. Het is snel klaar, vraagt maar weinig inspanning en smaakt toch verrassend en origineel. Je kan dit trouwens ook met groene asperges maken, maar nu de witte in seizoen zijn, zie ik niet in waarom. Kies vooral wat jij zelf het lekkerste vindt, en ik garandeer je dat dit recept je keuze alle eer zal aan doen.

Hoe maak je deze asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta?

Wel, dat is eigenlijk heel makkelijk. Je snijdt de asperges in schuine stukjes en wokt ze goudbruin in een scheutje olijfolie. Nadien gaan de sojascheuten in de pan. Eens die klaar zijn, gooi je er de asperges weer bij, samen met wat gekookte pasta. Blussen met lichte room en even laten inkoken. Neem het geheel nu van het vuur en roer er garnalen, gerookte zalm en bieslook door.

Dat is het! Meer komt er niet bij kijken. Het snijwerk is dus beperkt tot de asperges. Nadien kan je meteen beginnen koken, waardoor je na een half uur al aan tafel kan schuiven. Dat is nu wat ik noem een snel recept.

Asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta boven / www.eenlepeltjelekkers.be

Tips voor het bereiden van asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta

  • Bewaar de schillen en uiteinden van de asperges. Daar kan je nog lekkere aspergesoep van maken. Zelf bewaar ik ze in een afsluitbare zak in de vriezer. Eens ik er genoeg heb (van +/- 2 kg asperges) maak ik er soep van.
  • Bak de asperges goudbruin. Om ze mooi te kunnen bakken is het belangrijk dat je pan of wok goed heet is. Verwarm die dus eerst even voor op middelhoog vuur. Hou je hand boven (niet tegen!) het oppervlak om te voelen of de pan al heet is. Zo ja, giet je er een scheutje olijfolie in die je rond walst. Als deze heel vloeibaar is (zoals water) is de pan heet genoeg. Bak de aspergestukjes nu in verschillende porties. Als je meteen de hele hoeveelheid toevoegt, koelt de pan te veel af, waardoor de groenten beginnen te sudderen in plaats van bakken. Zo zullen ze nooit bruin worden.
  • Kook de pasta in niet te veel water. Tegen alle Italiaanse voorschriften in, is het beter om je pasta in niet te veel water te koken. Daardoor blijft er meer zetmeel aan hangen, waardoor de saus zich beter aan de pasta hecht. Je moet tijdens het koken dan wel regelmatig in de pasta roeren, anders gaat die kleven.
  • Gebruik lichte room. Ikzelf gebruik meestal de culinaire room van Campina, die heeft een vetgehalte van 20%. Gebruik je volle room, dan wordt de saus te dik en het geheel te zwaar. Gebruik je magere room (10% vetgehalte of lager), dan krijg je een waterig resultaat zonder veel smaak.

Nog vragen?

Onder de receptenkaart vind je nog een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Inspiratie: recept KVLV

Asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta / www.eenlepeltjelekkers.be

Asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta

Deze asperges met grijze garnalen, gerookte zalm en pasta móet je gewoon geprobeerd hebben. Ze zijn in een half uurtje klaar, vragen weinig snijwerk en je hebt maar één pan nodig. 
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • vergiet
  • wok of sauteerpan

Ingrediënten
  

  • 1 kg asperges
  • groentenbouillon
  • 250 g pasta (orzo, penne, gnocchetti, …)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 250 g sojascheuten
  • 250 g gerookte zalm in reepjes
  • 150 g grijze garnalen
  • 1 dl lichte room 20% vetgehalte
  • bieslook fijngesneden

Instructies
 

  • Schil de asperges en breek de houterige uiteinden af.
  • Snij in schuine stukjes.
    Asperges in schuine stukjes snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Breng de groentenbouillon aan de kook.
  • Kook er de pasta in gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en hou warm.
  • Verhit de olijfolie in een wokpan en bak er de aspergestukjes in aan tot ze goudbruin zijn (best in drie à vier keren). Kruid bij met peper en zout.
    Asperges goudbruin bakken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Schep uit de pan en zet apart.
  • Voeg eventueel een extra scheutje olie toe en bak de sojascheuten in de wok.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg er de asperges opnieuw aan toe, samen met de room.
    Room bij asperges en sojascheuten gieten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet het vuur laag en laat even inkoken.
  • Doe er de pasta bij en roer door.
  • Neem van het vuur en meng er de garnalen en zalm door.
  • Kruid eventueel bij met peper en zout en werk af met de bieslook.

Notities

  • Bewaar de schillen en uiteinden van de asperges. Daar kan je nog lekkere aspergesoep van maken. Zelf bewaar ik ze in een diepvrieszak in de vriezer. Eens ik er genoeg heb (van +/- 2 kg asperges) maak ik er soep van.
  • Bak de asperges goudbruin. Om ze mooi te kunnen bakken is het belangrijk dat je pan of wok goed heet is. Verwarm die dus eerst even voor op middelhoog vuur. Hou je hand boven het oppervlak om te voelen of de pan al heet is. Zo ja, giet je er een scheutje olijfolie in die je rond walst. Als deze heel vloeibaar is (zoals water) is de pan heet genoeg. Bak de aspergestukjes nu in verschillende porties. Als je meteen de hele hoeveelheid toevoegt, koelt de pan te veel af, waardoor de groenten beginnen sudderen in plaats van bakken. Zo zullen ze nooit bruin worden.
  • Kook de pasta in niet te veel water. Tegen alle Italiaanse voorschriften in, is het beter om je pasta in niet te veel water te koken. Daardoor blijft er meer zetmeel aan hangen, waardoor de saus zich beter aan de pasta zal hechten. Je moet tijdens het koken dan wel regelmatig in de pasta roeren, anders gaat die kleven.
  • Gebruik lichte room. Ikzelf gebruik meestal de culinaire room van Campina, die heeft een vetgehalte van 20%. Gebruik je volle room, dan wordt de saus te dik en het geheel te zwaar. Gebruik je magere room (10% vetgehalte of lager), dan krijg je een waterig resultaat zonder veel smaak.
Trefwoord asperge, garnalen, gerookte zalm, pasta, wok

Veel gestelde vragen

Welke pasta past het best bij deze asperges met grijze garnalen en gerookte zalm?

Zelf vind ik dit gerecht het lekkerste met korte pasta. Ik heb zelf gnocchetti sarda gebruikt, omdat ik die toevallig had liggen, maar penne, macaroni of orzo doen het ook goed. Parelcouscous en fregola zijn goede vervangers.

Kan je deze asperges met grijze garnalen ook maken zonder pasta?

Dat is zeker ook mogelijk. Serveer dan met een stukje (stok)brood.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Panna cotta taart met aardbeien
2 jaar geleden: Plattekaastaart met aardbeien en limoen
3 jaar geleden: Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue
4 jaar geleden: Risotto met asperges en tuinkruiden
5 jaar geleden: Rijstsalade met geroosterde paprika en feta
6 jaar geleden: Chocolate chip cookies
7 jaar geleden: Eton mess

  • Panna cotta taart met aardbeien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Plattekaastaart met aardbeien en limoen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Risotto met asperges en tuinkruiden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Rijstsalade met geroosterde paprika en feta
  • Chocolate chip cookies

2 Reacties

  1. hilde mestdach

    super lekker gerecht; alle smaken komen zeer goed tot hun recht; een aanrader!!!

    Antwoord
    • Annelies

      Dat is fijn om te horen! Bedankt voor je bericht Hilde, doet mij heel veel plezier!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 9 en 12 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.654 andere abonnees

%d bloggers liken dit: