Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, start de herfst maandag écht. Gedaan met de warme temperaturen; haal die sjaals, dekentjes en regenlaarzen maar weer uit de kast! Ik ben niet altijd een even grote fan van het najaar – vooral het gebrek aan licht speelt mij parten – maar als deze cake met blauwe bessen en verse kaas uit de oven komt, kan ik er toch wel van genieten.
Door de toevoeging van verse kaas krijgt de cake een luchtig kruim, dat alle smaken goed weet te vervatten. Ik hou van dit soort gebak: eenvoudig, fris en smaakvol. Door de amandelschilfers en suiker op de bovenkant krijg je ook wat variatie in textuur: het krokant korstje is héérlijk.
Wat ik nog een meevaller vind, is dat je dit gebak makkelijk in één kom kan maken met de handmixer. Doordat we met koude ingrediënten werken, is een standmixer minder handig: daarmee klop je de boter tegen de randen, waardoor je die er telkens moet af schrapen. Een simpele mixer met kloppers werkt hier beter.
Hoe maak je deze cake met blauwe bessen en verse kaas?
Eerst en vooral mix ik de suiker door de boter. Ik werk hier met koude boter, omdat het belangrijk is dat het beslag koel blijft voor de textuur. Voeg dan één voor één de eieren toe, en mix telkens tot het ei volledig is opgenomen. Voeg nu ook de verse kaas toe en mix door het beslag.
Het is mogelijk dat het nu lijkt alsof je beslag geschift is. Maak je echter geen zorgen: dat komt straks weer helemaal goed.
Meng in een kom alle droge ingrediënten door elkaar en mix ze in drie keer door het beslag. Mix telkens zo kort mogelijk, gewoon tot alles gemengd is. Roer intussen een lepeltje bloem door de blauwe bessen. Dat zorgt ervoor dat ze tijdens het bakken niet allemaal naar de bodem zakken. Spatel voorzichtig door het beslag, en stort het geheel in een ingevette springvorm. Ik gebruik meestal een bakspray, maar gewoon insmeren met boter en nadien licht bestuiven met bloem kan ook.
Verdeel de amandelschilfers over de randen van het gebak, en strooi er nog wat suiker met grove korrel over. Grove kristalsuiker is OK, maar rietsuiker is ook een goeie optie.
Bak nu een uur in een oven voor 170 °C. Check na de baktijd of de cake volledig gaar is door er in het midden een satéstokje in te prikken: komt die er droog uit (met niet meer dan enkele kruimels eraan), dan is de cake gaar. Zie je nog rauw beslag op het stokje, dan moet je de cake nog wat langer bakken.
Neem de cake uit de oven, laat een kwartiertje afkoelen en ontvorm. Laat nadien volledig afkoelen op een rooster.
Tips voor het bereiden van deze cake met blauwe bessen en verse kaas
- Kies voor boter die van nature smeuïg is. Doordat we met koude ingrediënten werken, is een smeuïge boter net iets handiger. Kerrygold of Campina (bij AH) zijn hiervoor perfect.
- Gebruik volle verse kaas. Om de textuur helemaal juist te krijgen, kies je best voor volle verse kaas. Ik gebruik die van Campina: die is te verkrijgen in potjes van 180 g, en dat is net de hoeveelheid die je hier nodig hebt.
- Gebruik diepgevroren blauwe bessen. Je kan verse bessen invriezen, of gewoon een doosje uit de vriesafdeling meenemen. Die zijn meestal een stuk goedkoper en werken in dit recept beter dan de verse variant.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze cake met blauwe bessen en verse kaas geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwering met Campina
Recept geïnspireerd op “Ricotta blueberry almond cake” van The yellow butterfly
Cake met blauwe bessen en verse kaas
Equipment
- (hand)mixer
- springvorm 26 cm diameter
- Oven
Ingrediënten
- 180 g boter
- 250 g kristalsuiker
- 2 eieren
- 180 g volle verse kaas
- 200 g patisseriebloem
- 100 g amandelpoeder
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel bicarbonaat
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel kaneelpoeder
Voor de blauwe bessen
- 250 g blauwe bessen bevroren
- 1 eetlepel bloem
Voor de afwerking
- 2 handjes geschaafde amandelen
- 1 eetlepel suiker bijv. kristalsuiker met grove korrel of rietsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte).
- Mix boter en suiker samen tot je een korrelige structuur bekomt.
- Voeg 1 ei toe en mix glad. Voeg dan ook het tweede ei toe en mix opnieuw.
- Mix er de verse kaas door.
- Meng de andere ingrediënten en voeg in 3 delen toe aan het botermengsel. Mix telkens kort.
- Roer de bloem door de blauwe bessen, en spatel het mengsel door het beslag.
- Vet de springvorm in en schep er het beslag in.
- Verdeel de amandelschilfers over de randen en strooi er dan de suiker over.
- Bak de cake in 1 uur goudbruin in de oven. Check met een satéstokje of het beslag helemaal droog is voor je hem uit de oven neemt.
- Laat een kwartier afkoelen en ontvorm. Laat verder afkoelen op een rooster.
- Serveer de cake met blauwe bessen en verse kaas.
Notities
- Kies voor boter die van nature smeuïg is. Doordat we met koude ingrediënten werken, is een smeuïge boter net iets handiger. Kerrygold of Campina (bij AH) zijn hiervoor perfect.
- Gebruik volle verse kaas. Om de textuur helemaal juist te krijgen, kies je best voor volle verse kaas. Ik gebruik die van Campina: die is te verkrijgen in potjes van 180 g, en dat is net de hoeveelheid die je hier nodig hebt.
- Gebruik diepgevroren blauwe bessen. Je kan verse bessen invriezen, of gewoon een doosje uit de vriesafdeling meenemen. Die zijn meestal een stuk goedkoper en werken in dit recept beter dan de verse variant.
Veel gestelde vragen
Je kan ook ander rood fruit gebruiken, of een mengeling. Ik heb deze cake zelf ook al gemaakt met diepvriesframbozen. In plaats van kaneel heb ik dan wat citroenzeste aan het beslag toegevoegd.
Dit heeft alles te maken met de textuur van de cake. Door de toevoeging van verse kaas heeft het beslag een hoger vochtgehalte dan een “normale” cake. Om het kruim luchtig te houden, moeten de ingrediënten koud zijn, zodat ze niet te snel warm worden en beginnen bakken in de oven.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Kaastaart met frambozen, nectarine en streusel
2 jaar geleden: 10 keer inspiratie voor smakelijke herfstrecepten
3 jaar geleden: Kipspiesjes met tabouleh en tahin
5 jaar geleden: Salade met vijgen en geroosterde groenten
6 jaar geleden: Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen
7 jaar geleden: Tiramisu met frangelico
8 jaar geleden: Oosterse kippensoep
Hij gaat nu de oven, benieuwd naar het resultaat.
Ik hoop dat het gesmaakt heeft!
Onze kinderen en kleinkinderen vonden hem heel lekker, moet zeggen het zijn liefhebbers van blauwe bessen. Vooral dat hij niet zo droog was als een andere cake viel in de smaak. Bedankt voor het lekkere recept.
Wat fijn om te horen! Bedankt voor je berichtje Jos, dat doet mij veel plezier.
mag de verse kaas vervangen worden door Philadelphia lactosevrij?
Dat heb ik nog niet geprobeerd. Vandaag wel iemand gehoord die hem met Griekse yoghurt had gemaakt, en dat was ook goed gelukt. Dus lactosevrije volle yoghurt moet ook wel lukken. 👍