Een smeuïge vulling, krokante topping en een fris zuurtje van het fruit: deze kaastaart met frambozen, nectarine en streusel is hét perfecte tussendoortje. Ik bak hem in een rechthoekige vorm, zodat je er makkelijk vierkantjes van kan snijden om zo mee te nemen naar werk of school. Daarenboven kan je deze kaastaart met frambozen makkelijk invriezen.
En ja, ik weet het, het seizoen van de nectarines loopt intussen op zijn laatste benen. Maar dit taartje heeft mij wel wat bloed, zweet en tranen gekost om helemaal goed te krijgen. Mijn eerste versie dateert al van enkele maanden terug. Pas een paar dagen terug kon ik het recept helemaal optimaliseren, en dus kan ik het nu met een gerust hart de wereld insturen.
Er zijn trouwens nog steeds nectarines en perziken te verkrijgen. Mocht je er toch geen vinden, kan je ze vervangen door een halve mango of gewoon extra frambozen gebruiken. Ander fruit, zoals mirabellen of bramen, doen het hier trouwens ook goed. Geen reden meer om dit níet te maken dus!
Hoe maak je deze kaastaart met frambozen, nectarine en streusel?
Het lijkt misschien ingewikkeld om zowel deeg als streusel te maken, maar niets is minder waar. Ik gebruik namelijk hetzelfde mengsel voor beiden. Voor het streusel voeg ik enkel wat gehakte noten en citroenrasp toe.
Voor het deeg meng je alle ingrediënten in de foodprocessor. Laat deze lang genoeg draaien, tot je merkt dat het deeg begint samen te komen tot een bal. Stort nu op een werkblad, houd een klein kwart apart en duw de rest in de bakvorm. Ik heb daar trouwens een handig trucje voor: check hieronder de tips.
Voor de vulling hoef je enkel wat ingrediënten te mengen. In een grote mengkom klop ik plattekaas, zure room, eieren, suiker en vanille door elkaar. Ik gebruik daarvoor een handmixer, maar met de garde en wat armkracht lukt het ook. Roer dan het puddingpoeder los met citroensap, en meng eveneens door de kaas. Dit mengsel giet ik op de voorgebakken bodem.
Nu gaan we het fruit over de kaas verdelen, en nadien het streusel. Bewaar dit tot gebruik in de koelkast: op die manier zal de boter wat harder worden, en kan je het makkelijk over de taart verkruimelen. Na een 40-tal minuutjes in de oven is de taart klaar.
Tot slot moet je nog een beetje geduld oefenen voor je de taart kan gaan eten. Laat hem minstens een half uur afkoelen in de vorm, en nadien nog verder op kamertemperatuur komen op een rooster. Het beste is dat je hem nadien nog een paar uur in de koelkast laat staan. Op die manier kan je hem mooier snijden. Maar als het geduld je ontbreekt om toch al eens te proeven, snijd de taart dan aan eens die volledig op kamertemperatuur is.
Tips voor het bereiden van deze kaastaart met frambozen, nectarine en streusel
- Verdeel het deeg over de vorm met een glas. Dit lijkt misschien een bizarre tip, maar het werkt echt! Stort het deeg in de bakvorm. Duw het met je handen uit naar alle kanten. Leg er nu een vel plasticfolie op, en duw het deeg met de onderkant van een glas in alle hoeken, zodat heel de bodem bekleed is. Rol er nu met de zijkant van het glas over tot het min of meer gelijkmatig verdeeld is. Verwijder de plasticfolie et voilà: je hebt een mooi beklede bakvorm!
- Zorg dat plattekaas en zure room op kamertemperatuur zijn. Op die manier kan je ze veel gemakkelijker mengen, en blijven er geen klontertjes in de vulling.
- Open de oven de eerste 30 minuten niet. Het eerste half uur is de vulling nog volop aan het uitzetten en garen. Open de oven in die periode zeker niet, om te vermijden dat alles inzakt.
- Hou je oven in de gaten. Dit is vooral belangrijk eens je de vulling aan het deeg hebt toegevoegd. In mijn oven heeft de kaastaart 40 minuten baktijd nodig om volledig gaar te zijn met goudbruin streusel. Maar alle ovens zijn anders, en de jouwe heeft misschien aan 35 minuten genoeg. Check de kaastaart dus regelmatig tegen het einde van de baktijd. Als je van de vergeetachtige soort bent, zet dan een keukenwekker na 30 minuten en check nadien elke 5 minuten.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze kaastaart met frambozen, nectarine en streusel geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Kaastaart met frambozen, nectarine en streusel
Equipment
- rechthoekige bakvorm van +/- 33 cm op 23 cm
- foodprocessor
- (hand)mixer
Ingrediënten
Voor het deeg en streusel
- 250 g patisseriebloem
- 50 g amandelpoeder
- 170 g kristalsuiker
- 200 g boter
- 1/4 tl fijn zeezout
- 50 g amandelen fijn gehakt
- 1 citroen alleen de zeste
Voor de vulling
- 350 g volle plattekaas
- 65 g zure room 30% vetgehalte
- 2 eieren
- 100 g kristalsuiker
- 1 vanillestok alleen de zaadjes
- 50 g vanillepuddingpoeder
- 1,5 citroen alleen het sap
- 1 nectarine of perzik, pit verwijderd en in plakjes gesneden
- 125 g frambozen
- 80 g frambozenconfituur losgeroerd
Instructies
Voor het deeg
- Doe bloem, amandelpoeder, suiker, boter en zout samen in de foodprocessor en mix tot het deeg een bal vormt.
- Stort uit op het werkvlak en houdt ongeveer 1/4 van het deeg apart.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort er het deeg in.
- Duw in de vorm (zie notities) en prik in met een vork.
- Zet 20 minuten in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
- Meng intussen het achtergebleven deeg met de gehakte amandelen en het citroenzeste. Zet in de koelkast tot gebruik.
- Schuif de bakvorm in de oven en bak 20 minuten tot het deeg licht gebruind is.
Voor de vulling
- Klop plattekaas, zure room, eieren, suiker en vanille door elkaar.
- Roer het puddingpoeder los met het citroensap.
- Voeg toe aan het kaasmengsel en klop erdoor tot alles goed gemengd is.
- Giet het mengsel op de gebakken bodem.
- Verdeel er de nectarine en frambozen over.
- Lepel er nu de confituur over.
- Verkruimel er nu het streusel over.
- Schuif in de oven en bak in 35 à 40 minuten gaar.
- Laat een half uur afkoelen in de vorm.
- Ontvorm en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zet liefst nog minstens 1 uur in de koelkast voor je de kaastaart aansnijdt.
- Serveer de kaastaart met frambozen, nectarine en streusel
Notities
- Verdeel het deeg over de vorm met een glas. Dit lijkt misschien een bizarre tip, maar het werkt echt! Stort het deeg in de bakvorm. Duw het nu met je handen uit naar alle kanten. Leg er nu een vel plasticfolie op, en duw het deeg met de onderkant van een glas in alle hoeken, zodat heel de bodem bekleed is. Rol er nu met de zijkant van het glas over tot het min of meer gelijkmatig verdeeld is. Verwijder de plasticfolie et voilà: je hebt een mooi beklede bakvorm!
- Zorg dat plattekaas en zure room op kamertemperatuur zijn. Op die manier kan je ze veel gemakkelijker mengen, en blijven er geen klontertjes in de vulling.
- Open de oven de eerste 30 minuten niet. Het eerste half uur is de vulling nog volop aan het uitzetten en garen. Open de oven in die periode zeker niet, om te vermijden dat alles inzakt.
- Hou je oven in de gaten. Dit is vooral belangrijk eens je de vulling aan het deeg hebt toegevoegd. In mijn oven heeft de kaastaart 40 minuten baktijd nodig om volledig gaar te zijn met goudbruin streusel. Maar alle ovens zijn anders, en de jouwe heeft misschien aan 35 minuten genoeg. Check de kaastaart dus regelmatig tegen het einde van de baktijd. Als je van de vergeetachtige soort bent, zet dan een keukenwekker na 30 minuten en check nadien elke 5 minuten.
Als ze niet in het seizoen zijn, kan je de nectarines weglaten en vervangen door mango, extra frambozen of ander rood fruit.
Wat we in België plattekaas noemen, heet in Nederland kwark. Ook verse kaas (fromage frais) is een veelgebruikt synoniem.
Ik heb daar een handig trucje voor. Check de notities in de receptenkaart hierboven.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: 10 keer inspiratie voor smakelijke herfstrecepten
2 jaar geleden: Kipspiesjes met tabouleh en tahin
4 jaar geleden: Salade met vijgen en geroosterde groenten
5 jaar geleden: Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen
6 jaar geleden: Tiramisu met frangelico
7 jaar geleden: Oosterse kippensoep die je lunch pit geeft
Dat ziet er heerlijk uit. Ga straks even kijken of er nog nectarines te krijgen zijn.
Maar ik zie niet wat je met de confituur doet? Of kijk ik niet goed?
Oei, dat heb ik blijkbaar vergeten toevoegen in het recept! Bedoeling is dat je die over de vulling lepelt op het moment dat je er het fruit over strooit. Ik voeg het meteen toe aan het recept!