Crumpets met verse kaas en braambessen

21 oktober 2023 | Gesponsorde berichten, Gezellig bakken, Ontbijt en brunch, Recepten

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze kant-en-klaar in de supermarkt vinden, maar ik wilde graag de uitdaging aangaan om ze zelf te maken.

  • Pin

Wie mij volgt op Instagram, zal weten dat het geen sinecure was. Ik heb zowat 6 verschillende pogingen moeten ondernemen om tot het perfecte recept te komen (een kleine bloemlezing vind je hieronder). Voor mijn laatste twee pogingen heb ik er zelfs de hulp van mijn vriendin met kennis van biochemie bijgehaald! En kijk: na nóg een mislukte batch (die mijn kinderen trouwens zonder zeuren allemaal hebben verorberd) heb ik eindelijk het geheim van de crumpets ontrafeld!

Wilt dat dan zeggen dat dit een moeilijk recept is? Neen, helemaal niet. Je hebt alleen wat oefentijd nodig als je – net zoals ik – het recept zélf wilt ontwikkelen. Maar het staat hier nu, dus als je gewoon mijn stapjes volgt, kan het niet misgaan!

Hoe serveer je crumpets?

Net voor het serveren toast je de crumpets in de broodrooster. Traditioneel worden ze geserveerd met boter en confituur of honing. De boter zal smelten op de warme crumpets en in de gaatjes lopen: héérlijk. Zelf heb ik hier gekozen voor een iets lichtere topping: ik lepel er verse kaas met vanille en honing, en geprakte braambessen op. Heerlijk om de dag zo te starten!

  • Pin

Tip voor het bakken van crumpets

  • Let op met de gist. Er is veel verschil in de soorten droge gist die je kan kopen. Zelf gebruik ik Bruggeman: die geeft echt een mooie rijs. Zo mooi zelfs, dat je moet opletten dat je beslagkom groot genoeg is: bij mijn eerste poging liep het beslag over de rand!
  • Laat het deeg niet langer rusten dan aangegeven. We werken hier in twee delen: eerst laten we het deeg 30 minuten rijzen, en dan volgt nog een tweede rustperiode na toevoeging van het bicarbonaat. Laat het nadien niet langer staan en bak meteen af. Bicarbonaat verliest na een tijdje zijn werking, en je crumpets zullen daardoor een trekkerige, wat natte textuur krijgen. Even lekker, maar minder aangenaam in de mond.
  • Vet de ringen goed in. Ik gebruik hier serveerringen in roestvrij staal van 8 cm diameter. Om de crumpets straks goed te kunnen losmaken, is het belangrijk dat je de ringen goed invet. Smelt een klontje boter en kwast er de ringen mee in. Bestuif dan met wat bloem en tik even tegen de ringen, zodat de overtollige bloem eraf valt.
  • Zet het vuur niet te hoog. De crumpets moeten de kans krijgen om binnenin helemaal gaar te worden voor de onderzijde té bruin wordt. Zelf zet ik mijn vuur op 5 (maximum is 12). Als ik merk dat het te snel gaat, schakel ik naar 4.
  • Draai de crumpets pas om als de bovenkant grotendeels droog is. Na een viertal minuten baktijd zal je merken dat de bellen aan de bovenzijde beginnen te barsten. Eerst lopen die dan weer vol met vloeibaar deeg, nadien blijven ze zichtbaar. Eens de randen helemaal droog zijn en de binnenkant alleen nog wat licht vochtig, kan je de crumpets ontvormen en omdraaien.
  • Bak kort aan de bovenzijde. Traditioneel worden crumpets maar aan één kant gebakken. Ik vind het lekkerder om ze toch kort even om te draaien, maar beperk de baktijd tot 1 à 2 minuten. Zo blijven ze zacht en krijgen ze toch een licht gekleurde bovenzijde.
  • Laat de crumpets afkoelen op een rooster. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar dan in de koelkast of de vriezer tot gebruik. Toast ze net voor het serveren in de broodrooster.

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze crumpets met verse kaas en braambessen geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met Campina.

  • Pin

Crumpets met verse kaas en braambessen

Deze crumpets met verse kaas en braambessen zijn een origineel en smaakvol ontbijt. Heerlijk om de dag zo te starten!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Rijs, rust- en baktijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Brood, Brunch, Dessert, Gebak, Nagerecht, Ontbijt
Keuken Brits
Porties 8 crumpets

Equipment

  • (hand)mixer
  • serveerringen in inox 8 cm diameter en +/- 3,5 cm hoog
  • antikleefpan

Ingrediënten
  

  • 250 ml halfvolle melk
  • 70 ml water koud
  • 1 theelepel suiker
  • 7 g droge gist Bruggeman (zie tips)
  • 220 g bloem
  • 1/4 theelepel fijn zeezout

Na de eerste rijs

  • 1/2 theelepel bicarbonaat
  • 30 ml water

Voor het bakken

  • 1 klontje boter gesmolten
  • 2 eetlepels bloem

Om te serveren

  • 180 g verse kaas
  • 1 vanillepeul alleen het merg
  • 1 theelepel honing
  • 125 g braambessen of ander (rood) fruit
  • enkele blaadjes munt

Instructies
 

  • Verwarm de melk tot net onder het kookpunt en neem van het vuur.
  • Roer er koud water, suiker en gist door en laat 15 minuten rusten tot je bovenaan belletjes ziet.
  • Mix met de handmixer geleidelijk aan het watermengsel door de bloem en het zout.
  • Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen.
  • Meng nu het bicarbonaat met het extra water en mix zo kort mogelijk door het mengsel.
  • Laat nog eens 15 minuten rusten.

Voor het bakken

  • Verwarm intussen een antikleefpan op middellaag vuur.
  • Vet 4 serveerringen in met gesmolten boter en bestuif met bloem. Tik de overtollige bloem eraf.
  • Kwast de pan in met gesmolten boter en zet de serveerringen erin. Laat een 5-tal minuten verwarmen.
  • Schep het deeg in de ringen tot deze tot de helft gevuld zijn.
  • Laat zachtjes garen.
  • Eens de bovenzijde zo goed als droog is, kan je de ringen met een tang verwijderen.
  • Draai de crumpets om en bak nog 1 à 2 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Om te serveren

  • Toast de crumpets in de broodrooster.
  • Meng de verse kaas met vanille en honing.
  • Prak de braambessen grof.
  • Schep het versekaasmengsel op de crumpets, lepel er de braambessenpuree op en werk af met een blaadje munt.

Notities

  • Let op met de gist. Er is veel verschil in de soorten droge gist die je kan kopen. Zelf gebruik ik Bruggeman: die geeft echt een mooie rijs. Zo mooi zelfs, dat je moet opletten dat je beslagkom groot genoeg is: bij mijn eerste poging liep het beslag over de rand!
  • Laat het deeg niet langer rusten dan aangegeven. We werken hier in twee delen: eerst laten we het deeg 30 minuten rijzen met gist, en dan volgt nog een tweede rustperiode na toevoeging van het bicarbonaat. Laat het nadien niet langer staan en bak meteen af. Bicarbonaat verliest na een tijdje zijn werking, en je crumpets zullen daardoor een trekkerige, wat nattige textuur krijgen. Even lekker, maar minder aangenaam in de mond.
  • Vet de ringen goed in. Ik gebruik hier serveerringen in roestvrij staal van 8 cm diameter. Om de crumpets straks goed te kunnen losmaken, is het belangrijk dat je de ringen goed invet. Smelt een klontje boter en kwast er de ringen mee in. Bestuif dan met wat bloem en tik even tegen de ringen, zodat de overtollige bloem eraf valt.
  • Zet het vuur niet te hoog. De crumpets moeten de kas krijgen om binnenin helemaal gaar te worden voor de onderzijde té bruin wordt. Zelf zet ik mijn vuur op 5 (maximum is 12). Als ik merk dat het te snel gaat, schakel ik naar 4.
  • Draai de crumpets pas als de bovenkant grotendeels droog is. Na een viertal minuten baktijd, zal je merken dat de bellen aan de bovenzijde beginnen te barsten. Eerst lopen die dan weer vol met vloeibaar deeg, nadien blijven ze zichtbaar. Eens de randen helemaal droog zijn en de binnenkant alleen nog wat licht vochtig, kan je de crumpets ontvormen en omdraaien.
  • Bak kort aan de bovenzijde. Traditioneel worden crumpets maar aan één kant gebakken. Ik vind het lekkerder om ze toch kort even om te draaien, maar beperk de baktijd tot 1 à 2 minuten. Zo blijven ze zacht en krijgen ze toch een licht gekleurde bovenzijde.
  • Laat de crumpets afkoelen op een rooster. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar dan in de koelkast of de vriezer tot gebruik. Toast ze net voor het serveren in de broodrooster.
Trefwoord bakken, brunch, gist, melk, ontbijt, pancakes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik het beslag op voorhand maken?

Neen, dat doe je beter niet. Bicarbonaat verliest na verloop van tijd zijn werking, wat de textuur niet ten goede komt.

Kan ik de crumpets op voorhand maken?

Dat kan dan weer wel! Volg het recept tot en me het bakken en afkoelen. Bewaar de crumpets in een goed afgesloten doos in de koelkast, en toast vlak voor het serveren.

Kan ik de crumpets invriezen?

Zeker! Bewaar ze in een goed afgesloten doos of diepvrieszak. Laat ze op het aanrecht ontdooien, of toast wat langer in de broodrooster.

Kan ik de braambessen vervangen?

Ander (rood) fruit kan ook, of gebruik wat gestoofde appeltjes, pruimen of rabarber. Je kan ook confituur gebruiken als je geen vers fruit hebt.

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

2 Reacties

  1. Nathalie Heesterbeek

    Wat leuk. Ik breng ze steevast mee uit London en vries ze in. Ik probeerde ze te maken ( recept van nigel slater) maar …. Dus ga ik zeker jouw recept uitproberen. In Mezcla of 1 van de OTK van Ottolenghi staat ook een receptje om ze te gebruiken in een dessertje. Heerlijk.

    Antwoord
    • Annelies

      Benieuwd wat je ervan vindt, Nathalie! Alvast veel bakplezier. ☺️

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest