10 keer inspiratie voor smakelijke herfstrecepten

26 september 2020 | Recepten

Dinsdagavond, zo rond een uur of 8. Ik zit voorovergebogen op een tuinstoel op ons balkon, mijn ogen samengeknepen om toch de letters in mijn boek te kunnen lezen. Af en toe gaat er een rilling over mijn rug, want het wordt toch al een beetje fris. Maar ik geef niet op: ik ben vastbesloten om het uiterste uit – misschien wel – de laatste zomeravond van dit jaar te halen.

Herfst / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

En ja hoor, een paar dagen later is er van de zon niet veel meer te zien. De hemel lijkt met een dik pak watten gevuld, er staan permanent plassen in onze tuin, en de wind doet de laatste zomerhoop vervagen. Toch brengt de moestuin nog steeds zuiderse groenten voort, en wil ik nog niet toegeven aan de lokroep van knollen en kolen. En dus pas ik mijn zomerrepertoire zachtjes aan de nakende herfst aan. Courgettes, tomaten en paprika’s maken nog steeds de hoofdmoot uit, maar dan in een warme, troostende variant.

Ik deel mijn inspiratie voor vroege herfstrecepten hier graag met jullie!

Eigentijdse comfort food

Lasagne is één van mijn favoriete gerechten, maar er kruipt toch wel wat werk in. Met mijn snelle lasagne met chorizo en oregano kan ik toch wat tijd uitsparen, omdat er géén bechamel in zit, en ik chorizo en vermouth gebruik om te voorkomen dat de ragù moet inkoken. Kleine hacks voor een wereld van verschil!

Snelle lasagne met chorizo en oregano / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Zuiders keukens brengen mij sowieso in vakantiesfeer, en dus pas ik ze aan aan onze Belgische herfst. Zoals met deze Griekse kip met geroosterde groenten en skordalia. In plaats van de klassieke Griekse salade, gril ik de groenten in de oven voor extra smaak en warmte. Samen met een van look vergeven puree en kruidig gemarineerde kip vormen ze het perfecte weekavondmaal.

Griekse kip met skordalia / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Als mijn groentelade helemaal leeg is, dan zet ik gewoon koteletten met witte wijnsaus en spekjes op het menu. De meeste ingrediënten heb ik standaard in huis, en alles kan in één pan. Erbij komt een simpel gekookt patatje, een berg boterige aardappelpuree of lekker krokant brood. Heerlijk.

Koteletten met witte wijnsaus en spekjes / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Groenten in de hoofdrol

In mijn pastagerechten probeer ik telkens een fris accent toe te voegen. In deze eenpanspasta met pompoen en feta is dat de rucola en balsamico. Die zorgen voor pit en balans.

Eenpanspasta met pompoen en feta / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

De salsa van appel, selder en limoen vervult diezelfde functie in deze pasta met pompoen en geitenkaas. De linguine krijgt een smeuïge saus, en wordt gemengd met geroosterde pompoen en koriander. Voeg er de salsa aan toe, en je krijgt een verrassend geheel.

Pasta met pompoen en geitenkaas
 • Pin

Ook nu de dagen korter worden, hou ik van salades bij de lunch. Maar ze mogen wat royaler zijn, met kaas, knapperige noten en een volle dressing. Mijn salade met vijgen en geroosterde groenten kan zo mee in de lunchbox naar het werk. Hou de noten en saus apart, en meng ze pas voor het serveren met de rest van de salade. Zo blijft de textuur behouden. Hou je niet van gorgonzola, vervang dan door een andere pittige kaas, zoals camembert of een artisanaal geitenkaasje.

Salade met vijgen en geroosterde groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Vitamine zee

Visjes brengen voor mij altijd wat luxe op tafel. Ik weet niet precies waarom, maar ze geven mij instant het gevoel dat ik een verfijnde maaltijd sta te koken. En toch hoeft het niet moeilijk te zijn.

Neem nu deze wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki. De vis wordt eenvoudig gebakken in de pan, de kool geplet met aardappels en spek, en de appeltzatziki vraagt niet meer dan “snijden-en-mengen”. Het resultaat is een origineel visgerecht dat iedereen lust.

Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Van jouw keuken naar de fleurige Provence… Het kan in een half uur dankzij deze bourride met zalm en scampi. Venkel, wortels en aardappelen geven de soep beet, de vis en aïoli zorgen voor het restaurantgevoel.

Bourride met zalm en scampi
 • Pin

Gezellige vieruurtjes

Bakken hoort bij herfst, zoals politiek gekibbel bij België of de Boekentoren bij Gent. En dus kan het ook in dit lijstje niet ontbreken.

Deze Normandische appeltaartjes met vanilleroom blijven mijn gasten verrassen. Ze kosten bijna geen werk, en toch lijkt het of ze uit de betere Parijse patisserie komen. Bladerdeeg heb ik bijna altijd in de vriezer, en dan staan deze kleinnoden in geen tijd voor je neus.

Normandische appeltaartjes met vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Afsluiten doe ik met deze originele plaatkoek met pruimen en crumble. Pruimen zijn een zegen voor gebak: ze geven voldoende zuur tegenwicht voor het zoete deeg en de krokante crumble. Het geheel is verrassend eenvoudig te maken, omdat bodem en topping uit hetzelfde deeg gemaakt zijn. Bij een dampend kopje koffie is dit niet te weerstaan.

Plaatkoek met pruimen en crumble close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Ga jij ook aan de slag met deze herfstrecepten? Dan zou het mij ongelooflijk veel plezier doen als je mij iets laat weten in de reacties hieronder! <3

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Kipspiesjes met tabouleh en tahin
3 jaar geleden: Salade met vijgen en geroosterde groenten
4 jaar geleden: Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen
5 jaar geleden: Mini-burgers met suikervrije ketchup
6 jaar geleden: Oosterse kippensoep die je lunch pit geeft

 • Kipspiesjes met tabouleh en tahin / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
 • Salade met vijgen en geroosterde groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
 • Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
 • Mini-burgers met suikervrije ketchup
  • Pin
  • Pin

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest