Aardappelsalade met zalm en dille gremolata

17 augustus 2019 | Frisse slaatjes, Gemakkelijke visrecepten, Gesponsorde berichten, Gezond, Hittegolf, Home thema, Recepten, Snel klaar

Ons eerste deel verlof zit er alweer op. We trokken een weekje richting Belgische kust. Alle avontuurlijkheid en verkenningsdrang ten spijt: als het weer meezit, is er geen betere plaats om vakantie te vieren. Rustige fietstochtjes, lome dagen aan het strand, uitgebreid aperitieven op een terrasje… Meer heb ik niet nodig om tot rust te komen. En alle ouders zullen het beamen: als de kinderen content zijn, kunnen mama en papa ook genieten. En dat is aan zee geen enkel probleem.

Aardappelsalade met zalm en dille gremolata - portait / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Terug thuis verlang ik dan steevast naar eenvoudige, lichte kost met veel groenten. En dan is deze aardappelsalade met zalm het perfecte gerecht. Door krieltjes, bonen, zalm en eieren in de stoomoven te bereiden, heb je er sowieso weinig werk aan. Intussen kan je de andere ingrediënten klaarmaken, en zo heb je na en dik halfuur al een heerlijk maal voor je neus.

Aardappels, boontjes, eieren, citroen, sjalot en dille / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Neem deze aardappelsalade met zalm mee voor een geïmproviseerde picknick in het park, of serveer hem ontspannen in je eigen tuin bij een glaasje rosé. Weinig werk, licht en gezond, en toch verrassend door de dille gremolata: de zomer mag nog lang duren…

Aardappelsalade met zalm en dille gremolata-close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

In samenwerking met ATAG.

Aardappelsalade met zalm en dille gremolata / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Aardappelsalade met zalm en dille gremolata / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Aardappelsalade met zalm en dille gremolata

Deze aardappelsalade met zalm is snel, gezond en licht. Hij past perfect bij de picknick of als gemakkelijk avondmaal tijdens de zomer.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Stoom- en marineertijd 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade, Visgerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • stoomoven optioneel: zie notities onderaan
  • foodprocessor of mixer

Ingrediënten
  

  • 500 g krieltjes gewassen
  • 250 g sperziebonen uiteinden verwijderd
  • 250 g boterbonen uiteinden verwijderd (zie tip)
  • 500 g zalmfilet
  • 2 eieren
  • 1 komkommer
  • 4 sjalotten
  • 2 citroenen alleen het sap

Voor de dressing

  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 ansjovissen uit blik
  • zwarte peper van de molen

Voor de dille gremolata

  • 1 bosje dille
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 citroen alleen de zeste

Instructies
 

  • Snijd de krieltjes in kwarten en stoom 35 minuten op 100°C.
  • Stoom de boontjes 25 minuten mee.
  • Stoom zalm en eieren de laatste 8 minuten mee. (Geen stoomoven? Check de tip onderaan het recept.)
  • Leg de eieren onmiddellijk in ijswater en laat volledig afkoelen. Pel en halveer.
  • Trek de zalm in stukken.
  • Terwijl de stoomoven zijn werk doet, kan je de andere ingrediënten alvast voorbereiden.
  • Pel de sjalotten en maak schoon. Snijd in dunne ringen. Laat 30 minuten marineren in het citroensap. Giet af. De zure marinade zorgt ervoor dat de sjalotten minder scherp zijn.
  • Was de komkommer en snijd met een dunschiller in dunne linten.
  • Mix alle ingrediënten voor de dressing in een kleine foodprocessor of met de staafmixer tot een licht gebonden saus. Proef en kruid naar smaak bij met zwarte peper van de molen.
  • Hak voor de gremolata de dille en kappertjes fijn. Meng met citroenzeste.
  • Meng krieltjes, bonen, zalm en komkommer met de dressing. Garneer met de opgelegde sjalotten en eieren. Werk af met de dille gremolata.
  • Serveer de aardappelsalade met zalm en dille gremolata.

Notities

  • Geen stoomoven? Kook de krieltjes en boontjes in flink gezouten water, en kook de eieren de laatste 4 minuten mee. Pocheer de zalm door water aan de kook te brengen, de zalm erin te leggen en het vuur uit te draaien. Na 15 minuten is de zalm perfect gaar.
  • Als je geen boterbonen kan vinden, kan je ook enkel sperziebonen gebruiken. Peultjes, sugarsnaps of zelfs groene asperges doen het ook goed in dit gerecht.
  • Door de eieren meteen in ijswater te koelen, kan je ze makkelijker pellen.
Trefwoord aardappel, boontjes, dille, kappertjes, komkommer, krieltjes, prinsessebonen, sperziebonen, zalm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade
2 jaar geleden: Opgeklopte feta met za’atar en citroen
3 jaar geleden: Pistache-ijs met kersen en cointreau
4 jaar geleden: Geitenkaastorentje met rucolapesto
5 jaar geleden: Vrolijke tian met zomergroenten en mozzarella

Nog enkele frisse slaatjes

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Ik zit een beetje in een blog-dipje. Of misschien eerder een inspiratie-dipje. Ik wil hier wel recepten delen - heel graag zelfs - maar ik leek de inspiratie maar niet te kunnen vinden. Uren in de keuken, achter de computer en met mijn neus in kookboeken ten spijt: ik...

6 Reacties

  1. Carla van der Sanden

    Het was ontzettend lekker. Bedankt voor het recept,hoe kan ik alleen het recept uitprinten zonder het verhaal en de foto’s.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Carla, sorry voor het late antwoord (ik was met vakantie). Wat fijn om te horen dat het jullie gesmaakt heeft! Wat betreft het afdrukken: als je helemaal onderaan het artikel op het “print” icoontje klikt, wordt er een “printfriendly” pagina gegenereerd, waarop je alle delen die je niet wilt afdrukken, kan wegklikken. Hopelijk lukt het zo wel! Groetjes, Annelies

      Antwoord
  2. Peter van Zetten

    Ga ik morgen bereiden, het ziet en klinkt fantastisch; dank!

    Antwoord
  3. Marc

    heerlijk gerechtje !

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest