Negen keer bakken met het lekkerste herfstfruit

5 oktober 2019 | Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Als ik ’s ochtends de gordijnen opentrek, zie ik enkel zwart met hier en daar het goudkleurig schijnsel van een straatlamp. De dagen met zonlicht van vroeg-uit-de-veren tot laat-buiten-in-de-tuin liggen alweer ver achter ons. Ik probeer elk streepje zonlicht te koesteren, want – eerlijk is eerlijk – ik ben geen herfst- of wintermeisje. Geef mij maar licht, warmte en kleur.

Belle de Boskoop appels / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Wat de herfst dan weer wél aangenaam maakt, is de overvloed aan oogstrijp fruit. Van appels tot pruimen, van peren tot vijgen: ze kunnen mij allemaal bekoren. En het lekkerste herfstfruit, dat zorgt ook voor het allermooiste gebak. De herfst is het seizoen bij uitstek om de oven aan te steken.

Président pruimen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zelf bak ik heel graag met fruit. Ik ben geen volmondig zoetbekje, eerder een stille bewonderaar. Geef mij maar wat frisheid om door al die troostende zachtheid te snijden. En dus heb ik voor jullie wat inspiratie voor 9 keer bakken met het lekkerste herfstfruit.

Appels om in te bijten

Het najaar brengt ons een overvloed aan appels in alle geuren en kleuren. Er zijn dan ook heel wat recepten te vinden om ze in te verwerken. Zelf hou ik van een simpele appelcake: zo eenvoudig maar zo lekker… Mag het eens wat meer zijn, dan kan deze appelcake met cranberry een optie zijn. Door de toevoeging van veenbessen, pistachenoten en karnemelk krijg je toch helemaal iets anders dan de klassieker.

Appelcake met cranberry's
  • Pin

Bij het ontbijt eet ik al eens een graag een appelmuffin met aardbei. Belgische aardbeien zijn nog steeds verkrijgbaar, en in deze tijd van het jaar – wanneer ze wat minder zon gezien hebben – kan je ze extra veel smaak geven door ze te bakken. In deze muffins worden ze gecombineerd met amandelmeel, kaneel en appelblokjes.

  • Pin

Als we dan wat meer richting het vieruurtje kijken, is zo’n appeltaart met hazelnotenfrangipane altijd welgekomen. Het recept is heerlijk eenvoudig, het resultaat buitengewoon ruimhartig. Iedereen zal hiervan smullen.

Appeltaart met hazelnotenfrangipane / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Mijn Normandische appeltaartjes met vanilleroom mag je in dezelfde categorie plaatsen: ze zijn belachelijk eenvoudig te bereiden, maar als je ze op tafel zet, zal iedereen denken dat ze van de beste Franse bakker komen. En door er crème fraiche met vanille bij te serveren, maak je er helemáál een delicatesse van.

Normandische appeltaartjes met vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Als je écht voor onweerstaanbare decadentie wilt gaan, dan moet je mijn appel-karamelrepen eens proberen. Het perfecte huwelijk tussen zoet, zuur en zoet, meet een vleugje zeezout erbovenop.

Appel-karamelrepen
  • Pin

Herfstige pruimen in overvloed

Pruimen behoren tot mijn ábsoluut favoriete fruitsoorten. Hun zuur-zoet balans zit nét goed. Ik verkies reine claude of président, maar eigenlijk kunnen alle variëteiten mij bekoren.

Als ik zo’n fruitmand met bontgekleurde vruchten heb staan, maak ik graag een omgekeerde pruimtentaart. Die ziet er eigenlijk het beste uit met pruimen van verschillende soorten. Het amandelmeel in de bodem vult de scherpte van het fruit mooi aan.

Omgekeerde pruimentaart
  • Pin

Mag het wat verfijnder, dan moet je mijn amandeltartelettes met rode pruimen eens proberen. Ze kosten wat meer werk, maar het resultaat is ernaar. Smeuïg en krokant, met alle smaken perfect in evenwicht.

Amandeltartelettes met rode pruimen
  • Pin

De meest recente, maar misschien ook lekkerste aanvulling in mijn herfstgebak-repertoire is deze plaatkoek met pruimen en crumble. Ik raakte geïnspireerd door de eerste aflevering van Bake Off Vlaanderen en ging zelf aan de slag met de eerste opdracht. Het resultaat is deze boterige koek met verwarmende pruim-bosbessenvulling en krokante crumble met bruine suiker.

Plaatkoek met pruimen en crumble / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Tot slot wil ik jullie mijn plaatcake met pruimen en amandel niet onthouden. Ik hou van alles dat op een plaat, en dus niet individueel, gemaakt kan worden en zo een grote groep hongerigen kan tevredenstellen. En deze plaatcake is daarop geen uitzondering. Krokante amandelschilfers maken het geheel af.

  • Pin

Wat zou jij bakken met het lekkerste herfstfruit? Laat het mij weten in de reacties hieronder en deel gerust een link naar jouw favoriete recept!

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.756 andere abonnees

Nog enkele gebakrecepten

Smeuïge amandelcake met crunchy topping

Smeuïge amandelcake met crunchy topping

De staalblauwe lucht doet anders vermoeden, maar het is onmiskenbaar winter. IJzige lucht prikt op m'n wangen als ik naar huis fiets met een tas vol lekkers. Binnen tovert de gezellige warmte meteen een koraalkleurige blos op mijn wangen. Ik duik de keuken in om iets...

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

8 Reacties

  1. Katriend

    De vijgen zijn nu plots plukklaar. Tien en tientallen… geen tips om ze te verwerken?

    Antwoord
  2. Anja VH

    Bedankt voor deze receptjes, ziet er heerlijk uit! Een simpele appelcake (bijv. Ons Kookboek) wordt hier ook nog regelmatig gemaakt.

    Antwoord
  3. kristienwillems

    Ik probeerde vorige week je plaatkoek met pruimen-bosbessen en crumble. Heerlijk! Ik ben nog nooit zo populair geweest ?

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.