Als ik ‘s ochtends de gordijnen opentrek, zie ik enkel zwart met hier en daar het goudkleurig schijnsel van een straatlamp. De dagen met zonlicht van vroeg-uit-de-veren tot laat-buiten-in-de-tuin liggen alweer ver achter ons. Ik probeer elk streepje zonlicht te koesteren, want – eerlijk is eerlijk – ik ben geen herfst- of wintermeisje. Geef mij maar licht, warmte en kleur.
Wat de herfst dan weer wél aangenaam maakt, is de overvloed aan oogstrijp fruit. Van appels tot pruimen, van peren tot vijgen: ze kunnen mij allemaal bekoren. En het lekkerste herfstfruit, dat zorgt ook voor het allermooiste gebak. De herfst is het seizoen bij uitstek om de oven aan te steken.
Zelf bak ik heel graag met fruit. Ik ben geen volmondig zoetbekje, eerder een stille bewonderaar. Geef mij maar wat frisheid om door al die troostende zachtheid te snijden. En dus heb ik voor jullie wat inspiratie voor 9 keer bakken met het lekkerste herfstfruit.
Appels om in te bijten
Het najaar brengt ons een overvloed aan appels in alle geuren en kleuren. Er zijn dan ook heel wat recepten te vinden om ze in te verwerken. Zelf hou ik van een simpele appelcake: zo eenvoudig maar zo lekker… Mag het eens wat meer zijn, dan kan deze appelcake met cranberry een optie zijn. Door de toevoeging van veenbessen, pistachenoten en karnemelk krijg je toch helemaal iets anders dan de klassieker.
Bij het ontbijt eet ik al eens een graag een appelmuffin met aardbei. Belgische aardbeien zijn nog steeds verkrijgbaar, en in deze tijd van het jaar – wanneer ze wat minder zon gezien hebben – kan je ze extra veel smaak geven door ze te bakken. In deze muffins worden ze gecombineerd met amandelmeel, kaneel en appelblokjes.
Als we dan wat meer richting het vieruurtje kijken, is zo’n appeltaart met hazelnotenfrangipane altijd welgekomen. Het recept is heerlijk eenvoudig, het resultaat buitengewoon ruimhartig. Iedereen zal hiervan smullen.
Mijn Normandische appeltaartjes met vanilleroom mag je in dezelfde categorie plaatsen: ze zijn belachelijk eenvoudig te bereiden, maar als je ze op tafel zet, zal iedereen denken dat ze van de beste Franse bakker komen. En door er crème fraiche met vanille bij te serveren, maak je er helemáál een delicatesse van.
Als je écht voor onweerstaanbare decadentie wilt gaan, dan moet je mijn appel-karamelrepen eens proberen. Het perfecte huwelijk tussen zoet, zuur en zoet, meet een vleugje zeezout erbovenop.
Herfstige pruimen in overvloed
Pruimen behoren tot mijn ábsoluut favoriete fruitsoorten. Hun zuur-zoet balans zit nét goed. Ik verkies reine claude of président, maar eigenlijk kunnen alle variëteiten mij bekoren.
Als ik zo’n fruitmand met bontgekleurde vruchten heb staan, maak ik graag een omgekeerde pruimtentaart. Die ziet er eigenlijk het beste uit met pruimen van verschillende soorten. Het amandelmeel in de bodem vult de scherpte van het fruit mooi aan.
Mag het wat verfijnder, dan moet je mijn amandeltartelettes met rode pruimen eens proberen. Ze kosten wat meer werk, maar het resultaat is ernaar. Smeuïg en krokant, met alle smaken perfect in evenwicht.
De meest recente, maar misschien ook lekkerste aanvulling in mijn herfstgebak-repertoire is deze plaatkoek met pruimen en crumble. Ik raakte geïnspireerd door de eerste aflevering van Bake Off Vlaanderen en ging zelf aan de slag met de eerste opdracht. Het resultaat is deze boterige koek met verwarmende pruim-bosbessenvulling en krokante crumble met bruine suiker.
Tot slot wil ik jullie mijn plaatcake met pruimen en amandel niet onthouden. Ik hou van alles dat op een plaat, en dus niet individueel, gemaakt kan worden en zo een grote groep hongerigen kan tevredenstellen. En deze plaatcake is daarop geen uitzondering. Krokante amandelschilfers maken het geheel af.
Wat zou jij bakken met het lekkerste herfstfruit? Laat het mij weten in de reacties hieronder en deel gerust een link naar jouw favoriete recept!
De vijgen zijn nu plots plukklaar. Tien en tientallen… geen tips om ze te verwerken?
In deze zoete recepten kan je eigenlijk overal waar er pruimen gebruikt worden, ook vijgen nemen. Zeker in de plaatkoek & de plaatcake zal dit heel lekker zijn.
Ik heb ook een receptje voor een salade met vijgen op de blog staan: https://eenlepeltjelekkers.be/salade-met-vijgen/. Veel kookplezier!
Bedankt voor deze receptjes, ziet er heerlijk uit! Een simpele appelcake (bijv. Ons Kookboek) wordt hier ook nog regelmatig gemaakt.
Daar ben ik ook fan van! Zo eenvoudig maar zó lekker. ???
Ik probeerde vorige week je plaatkoek met pruimen-bosbessen en crumble. Heerlijk! Ik ben nog nooit zo populair geweest ?
Ha, super! Bedankt voor je berichtje! ?
Ziet er heerlijk uit!
Dank je wel! ♥️